home Meny close
menu Meny

Sikker i bilen

Lover og regler

Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Reglene gjelder for barn under 36 kilo, etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbeltet. Det er sjåførens ansvar å sikre barn under 15 år.

Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsete der det er airbag. Unntaket er hvis airbagen er deaktivert manuelt eller automatisk.

I bil der det ikke er bilbelter skal barn under tre år ikke transporteres. Barn over tre år skal ikke transporteres i forsete i biler uten bilbelte.

Hvorfor bakovervendt?

Små barn sitter sikrest i et bakovervendt barnesete. Barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen, samtidig som muskler og beinbygning er svakere enn hos større barn og voksne.

  • • Når barnet sitter forovervendt får nakke og hode kraftig bevegelse ved en frontkollisjon. Det gir stor risiko for overstrekking av nakken og alvorlige hodeskader.
  • • Når barnet sitter bakovervendt presses kroppen og hodet inn i seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene fordeles over en større flate, og belastningen blir mindre på nakken og på barnets indre organer. På bakgrunn av internasjonal forskning og erfaring fra reelle ulykker i trafikken, anbefaler Trygg Trafikk at barn sitter bakovervendt til de er minst 4 år.

Tips til bilturen

  • Løse gjenstander i bilen kan være en stor potensiell fare dersom uhellet skulle være ute. Det er derfor en god regel at alle gjenstander inne i bilen må festes forsvarlig. 
  • Lange bilturer er ofte kjedelige for små barn. Husk derfor å legge inn pauser underveis, der barna kan røre litt på seg.
  • Musikk, lydbok eller film kan være gode alternativer for barn i baksetet.
  • Husk at sukker ofte gjør barna mer aktive og oppstemte. Det kan derfor være lurt å ha med seg frukt og rosiner istedet for sjokolade og kjeks til kos i bilen.