home Meny close
menu Meny

Barnas Hus støtter Leger Uten Grenser

Barnas Hus har inngått et samarbeid med Leger Uten Grenser og vil fremover gjøre flere aktiviteter for å støtte dette arbeidet.

Dr. Nicolas Peyraud (barnelege) undersøker en pasient i intensivavdelingen.

Foto: Laurence Hoenig/ MSF.

I Barnas Hus er vi opptatt av at alle barn skal ha det bra, og ved å inngå et samarbeid med Leger Uten Grenser ser vi en mulighet for å kunne bidra til støtte både gjennom egne midler og gjennom å spre kunnskap rundt Leger Uten Grenser sitt arbeid. Ønsker du å gi et bidrag til støtte for barn som trenger det? Ved å sende «BARNAS HUS» til 2177 gir du 150,- kroner direkte til Leger Uten Grenser.

For denne summen gir du Leger Uten Grenser støtte til 50 porsjoner med 100 g terapeutisk næring (Plumpy’nut). Dette er en peanøttpaste som brukes for å behandle underernærte barn. 14 dagers behandling kan få et barn utenfor livsfare. Med 150,- kroner dekkes 16 dager med behandling.

Ønsker du å gi på annen måte kan du klikke deg inn her .

Liten jente som lider av underernæring spiser Plumpy’nut.

Foto: Laurence Hoenig/MSF

Underernæring – den største trusselen mot menneskers helse!

Verdens Helseorganisasjon (WHO) anser underernæring som den største trusselen mot menneskers helse verden over.

Leger Uten Grenser estimerer at bare tre prosent av de 20 millioner barna som på verdensbasis lider av akutt underernæring, mottar den medisinske hjelpen de har behov for.

Hva er underernæring?

Mennesker blir underernærte dersom de ikke inntar nok næring eller dersom kroppen ikke er i stand til å ta opp nødvendig næring fra maten som spises – for eksempel ved diaré eller langvarig sykdom som meslingertuberkulose og hiv.

Barn under 5 år, gravide og ammende kvinner er spesielt utsatt for underernæring. Risikoen er også stor for eldre mennesker og kronisk syke.

Når barna slutter med brystmelk

Den mest kritiske perioden for barn er når de er mellom seks måneder og to år gamle. Det er i denne perioden mødre starter å gi fast føde til barnet. Maten barn spiser i denne perioden, må inneholde riktige mengder protein, vitaminer og mineraler for å sikre god helse, vekst og mental utvikling.

Underernærte barn under 5 år har svært svekket immunforsvar og er lite motstandsdyktige mot barnesykdommer. En vanlig forkjølelse eller diaré, i kombinasjon med underernæring, kan fort bli dødelig.

Åtte millioner barn dør før de fyller fem år hvert eneste år. I minst et av tre av disse tilfellene, er underernæring en medvirkende årsak.

Behandling av underernæring

Leger Uten Grenser anser bruken av energimettet proteinrik mat, ofte kjent som Plumpy’nut, som den mest effektive behandlingen av underernæring. Maten inneholder alle næringsstoffene et barn i utvikling trenger og bidrar til vektøkning.

Plumpy’nut kan serveres slik den er, man behøver ikke tilsette vann, noe som reduserer risikoen for smitte fra utrygge vannkilder.

Nødmaten kan bli brukt i alle kontekster og kan lagres over lengre tid. I mange tilfeller kan underernærte barn behandles med denne spesialmaten hjemme hos familien – noe som reduserer antall sykehusinnleggelser.

Dr. Nicolas Peyraud (barnelege) undersøker en pasient i intensivavdelingen.

Foto: Laurence Hoenig/ MSF.

Kilde: www.legerutengrenser.no