home Meny close
menu Meny

Valg av madrass til barn og baby

Hvordan påvirker madrassen barnets sovemiljø og søvnkvalitet?

Små barn tilbringer mange timer i sengen, faktisk hele 50-70% av tiden de første 6-7 årene. En god madrass gir god støtte til en kropp i kraftig vekst. Når dere skal velge madrass bør dere tenke på hvordan madrassen hjelper barnet med varmeregulering og fuktregulering, og at den er laget i helse- og allergivennlige materialer. Barnas Hus anbefaler at barnet får ny madrass. En brukt madrass kan ha groper eller være nedtrykt etter forrige eier. Det påvirker komforten og søvnen til barnet. Brukte madrasser kan også inneholde bakterier og sopp, og rester etter urin og gulp. Dette er det lite hensiktsmessig at barnet puster inn, og det påvirker risikoen for krybbedød.

Kjennetegn på en god madrass:

1.) Kjernen i madrassen bør være fast med en myk overflate

2.) Trekket bør være relativt tykt, og ha temperatur- og fuktregulerende egenskaper

3.) Den skal være helse- og allergivennlig

4.) Trekket skal være avtakbart og kunne vaskes ved minst 40 grader

5.) Miljøvennlig og sertifisert

Helsemadrasser

Barnas Hus selger helsemadrasser med kjerne sammensatt av to ulike materialer:

Waterlily™

Den nederste kjernen i Helsemadrassen består av Waterlily, som er et helt nytt komfortmateriale som anvendes i eksklusive adresser. Waterlilys høye romvekt (45 kg/m3) betyr at materialet ikke «faller sammen» og danner en hengekøye. Waterlily har den fastheten og elastisiteten som ekspertene anbefaler.

 Celcius®

Så kommer det et lag av Celsius-skum, som i likhet med Waterlily, har en svært høy romvekt (50 kg/m3). Celsius gir mykhet og har samtidig trykkavlastende egenskaper som fordeler trykket på hode, skuldre og seteparti. Trykkavlastning betyr at kroppens behov for å snu og vende på seg minskes, og dermed fremmer avslapning og god søvn. Skummet er skåret med «eggekartong-struktur» som virker lett masserende og medvirker til en bedre gjennomstrømning av luft i madrassen.

Madrasstrekket

Trekket til helsemadrassene er produsert i 100 % bomull, og trykt med 100 % vannbaserte farger, uten oppløsningsmidler og helseskadelige stoffer. 200 g spesialvatt med saueull, bomull og PES-fibere er quiltet inn i madrassen for å oppnå isolerende og varme-/kulderegulerende egenskaper. Saueullen gir optimal isolering mot kulde/varme, og er kjent for å oppta fukt og svette uten å føles våt. Denne konstruksjonen er godkjent etter Øko-Tex 100. Trekket kan vaskes på 60 grader. Trekket har glidelås på to sider, noe som gjør det enkelt å ta av og på.

Madrasser og allergi

Allergi i sovemiljøer stammer oftest fra husstøvmidd. Husstøvmidd finnes i alle hjem og trives best i varme og fuktige omgivelser, typisk i senge- og gulvtepper. Sørg for god ventilasjon av soverom og madrass. Husstøvmidd reduseres bl.a. ved jevnlig utluftning og kjølig soverom. Husstøvmidden dør hvis trekket vaskes ved 60 grader eller oppbevares i fryseren i ca. 1 døgn. Heretter vaskes trekket som normalt på 40 grader, noe som er mer skånsomt overfor ull-laget.

Vedlikehold av madrasser

Helsemadrassene hos Barnas Hus er trukket med thermovatt, som inneholder ull, bomull og PES-fibre innkapslet mellom to lag vlies. Dette betyr at det er mulig å vaske trekket på 60 grader. Gjentatte vask på 60 grader kan imidlertid redusere ull-lagets tykkelse, og du kan oppleve at ullen «vandrer» slik at man kan se små fibre på trekket. Alminnelig vask bør foretas på 40 grader.

Holdbarhet på madrasser

Våre helsemadrasser kan anvendes i mange år og kan gå i arv til yngre søsken, men av hygieniske årsaker anbefales dette ikke. Barn er mer følsomme enn voksne, dvs. at de påvirkes lettere av feil trykk o.l. Derfor bør hvert nye lille familiemedlem få sin egen madrass.

Fibermadrasser

En fibermadrass har en kjerne av resirkulert polyester. Den er formstabil. Fibermadrassene Barnas Hus selger har trekk i 100% Øko-Tex 100 sertifisert bomull som kan vaskes på 60 grader, evt fryses.

Gode råd om søvn:

–  Rolig og stabil søvn gir glade barn.

–  En god madrass fremmer kroppsbevisstheten hos barnet

–  God madrass utnytter barnets egne bevegelser om natten

–  Korrekt trykkavlastning på hode, skulder og hofte er viktig og gir barnet en god støtte

–  En varmeregulerende madrassoverflate gir en rolig og stabil søvn