• Moonboon og bærekraft

Moonboon og bærekraft

Moonboon fokuserer på å beskytte mennesker, dyr og miljø ved å kun bruke naturlige materialer av høy kvalitet. De er et GOTS-sertifisert selskap, som innebærer at de har forpliktet seg til å bruke økologiske materialer produsert under trygge og ansvarlige forhold – fra begynnelse til slutt.

Med dagens bærekraftsutfordringer og tekstilindustriens bidrag til disse utfordringene, må man i fellesskap tenke nytt om produksjon og forbruk av tekstiler. Økologiske fibre spiller mangefasetterte roller i å skape en industri som aktivt reduserer sin miljøpåvirkning og prioriterer menneskers helse fremfor kortsiktig profitt.

Økologiske fibre er naturlige fibre dyrket uten bruk av syntetiske plantevernmidler (deriblant insektmidler) eller ugressmidler og GMO (genmodifiserte organismer) i henhold til prinsippene for økologisk landbruk. Økologisk landbruk er en produksjonsprosess som understøtter helsen til økosystemer, jordsmonn og mennesker.

Hva står GOTS for?

GOTS står for Global Organic Textile Standard og representerer verdens ledende standard for økologiske fibre. Dette sikrer at alle leverandører i et produkts forsyningskjede bruker økologiske materialer og garanterer utmerkede arbeidsforhold. For produkter med minst 70%, blir etiketten «Laget med økologiske materialer» brukt, mens produkter med mer enn 95% økologiske materialer får status som «Økologisk». GOTS-sertifiserte produkter holder de aller høyeste standardene for bærekraft og respekt for miljøet. Dette gjør at du kan være sikker på at ditt Moonboon-produkt er produsert uten bruk av skadelige kjemikalier eller plantevernmidler.

I tillegg til sine GOTS-sertifiserte produkter har også Moonboon som selskap blitt inspisert og vurdert i henhold til GOTS. Standarden setter både sosiale og miljømessige kriterier for å sikre at arbeidsforhold, behandling av avløpsvann, bruk av kjemikalier, produktkvalitetskrav osv. kommer i regulerte former.

Organic Content Standard (OCS)

OCS er en internasjonal, frivillig standard som bekrefter økologisk tilførsel og sporbarhet (på engelsk kalt ‘Chain of Custody’). Dette sikrer at OCS-merkede produkter er laget av materialer fra sertifiserte økologiske gårder, og at identiteten til det økologiske innholdet opprettholdes fra gård til sluttprodukt.

Det er mange fordeler med å benytte økologisk bomull. Det er mykere, allergivennlig og varer lenge. Ved å bruke økologisk bomull beskytter man også økosystemet, reduserer sløsing med vann og sikrer et tryggere arbeidsmiljø for bønder og produsenter. Økologisk bomull er et bærekraftig og miljøvennlig alternativ til vanlig bomull. Alle Moonboons tekstilprodukter inneholder GOTS-sertifisert økologisk bomull.

Hva er kapok og hva brukes det til?

Kapok vokser naturlig i regnskogen og krever verken pleie eller vedlikehold av mennesker. Det vokser vilt og uten bruk av gjødsel, kjemikalier og plantevernmidler. Kapok trenger ikke å bli behandlet med kjemikalier for å bli trygt eller sunt for bruk av mennesker ettersom det allerede er det fra naturens side. Det er dermed et 100% naturlig og økologisk fiber.

Kapokfiber er allergivennlig, antimikrobiell og støvmiddbestandig. Det avviser fuktighet, noe som hindrer mugg og bakterier fra å trives. Kapok er et av få bærekraftige regnskogsprodukter som er 100% økologisk og som ikke har noen negative effekter på miljøet i forhold til dyrking og produksjon. Moonboon bruker blant annet kapok i en av madrassene man kan kjøpe til deres populære hengevugge.

Hva er kokosfiber?

Kokosfiber er et naturlig cellulosefiber som kommer fra kokosnøtten. Det er det fibrøse materialet som du finner mellom det ytre laget og det harde indre skallet. Kokosnøttdyrking fokuserer vanligvis på kokosnøttolje, -melk og -vann, men også andre kokosnøttprodukter som tørket kokos. Ved å bruke kokosnøttskall, som er et biprodukt fra kokosnøttdyrking, kan et avfallsprodukt omdannes til miljøvennlige og bærekraftige produkter. Kokosfiber er miljøvennlig og 100% biologisk nedbrytbart. Moonboon bruker kokosfiber i den ene madrassen man kan kjøpe til deres hengevugge. Denne madrassen fungerer også som en avstiver som gjør det romsligere for babyen når den ligger i hengevuggen.

Moonboon sine arbeidsforhold

Moonboon er opptatt av at arbeidsforhold og sosiale forhold er på linje med ledende sosiale bærekraftstandarder. Dette innebærer at merket og deres leverandører må ha et styringssystem for sosial etterlevelse med definerte elementer på plass for å sikre at de sosiale kriteriene oppfylles.