Reflex sine miljømerkinger

Blåbær Production AS har siden 2015 stått for alt av design, produktutvikling, produksjonsplanlegging, logistikk og CSR for Reflex.

Siden 2015 har Blåbær Production også vært et medlem av Swedish Chemicals Group som er en del av RISE (Research Institute of Sweden). Nettverket hjelper oss med å til en hver tid holde oss oppdatert på lovverket når det gjelder kjemikalier brukt i klesproduksjon. Slik kan vi jobbe preventivt og støtte våre leverandører for å sikre en trygg produksjon. Oppdaterte forskrifter sendes flere ganger årlig til leverandørene, og bestemmelser og grenseverdier diskuteres kontinuerlig. Blåbær Production AS støtter også leverandørene med instruksjoner og veiledning i bruk av kjemikalier som er tilpasset deres produksjon. Sertifiseringer blir samlet inn, sjekket og oppdatert kontinuerlig. Det blir tydeliggjort ovenfor leverandørene hvilke kjemikalier det er restriksjoner på, hvorfor disse er skadelige og hvilke alternativer som kan brukes. Et eksempel på kjemikalier som er kuttet helt ut hos Reflex, er bruk av fluorforbindelser i impregneringen. Sammen med andre aktører i tekstilbransjen har Blåbær Production blitt medlem av PFAS Movement og skrevet under på oppropet 'Nei til PFAS'. PFAS er også kjent som PFC’er, perfluorerte stoffer eller fluorkarboner, og blir ofte omtalt som «evige kjemikalier» ettersom de blir værende i naturen for alltid dersom de først er blitt sluppet ut.

Reflex har en sertifisert leverandørkjede og krever transaksjonssertifikater for å sikre at kvalitetene er korrekt.

Alt ullundertøy og bomull fra Reflex er Øko-Tex 100, klasse 1-sertifisert. Dette er den strengeste klassifiseringen som sikrer at plagget ikke inneholder allergifremkallende eller kreftfremkallende fargestoffer. Dette gjør at plagget kan brukes helt inn mot selv den sarteste babyhud. Mesteparten av bomullen er også sertifisert økologisk. Dette betyr mindre bruk av plantevernmidler og god kontroll på kjemikaliebruk. Hele verdikjeden blir sjekket og det passes på at arbeidsvilkår i dyrking og produksjon er ivaretatt. Reflex har som mål å øke både andelen plagg med Øko-Tex 100 sertifisering og plagg i økologisk bomull.

All ull som brukes i Reflex-klær er mulesing-fri. Mulesing er en uetisk metode som kan brukes for å sørge for at sauen ikke blir utsatt for fluelarveangrep. Metoden innebærer å kutte av deler av huden rundt sauens bakdel uten bedøvelse. Det finnes heldigvis andre og mer humane måter å hindre denne parasittsykdommen på, og derfor bruker Reflex kun ull fra farmer som tar fullstending avstand fra mulesing-metoden. For alt ulltøy fra Reflex er enten selve garnet eller hele plagget sertifisert, og kommer fra gårdsbruk med en progressiv tilnærming til drift og forvaltning av landbruk og dyrevelferd.

Samtlige fleece-plagg og nær alt av yttertøy, votter og regntøy fra Reflex er laget av resirkulert plast som opprinnelig var plastflasker. Andelen resirkulerte materialer varierer fra minimum 65% og opp mot 100%.  Vi bruker sertifiseringer og transaksjonssertifikater for å sikre at andelen resirkulert materiale i sluttproduktet er i henhold til våre krav.

Reflex har et stort fokus på dyrevelferd. Vi tar fullstendig avstand fra bruk av ekte pels. All dun som brukes er sertifisert og kommer utelukkende fra fugler som har blitt brukt i matproduksjon. Alt ullgarn som benyttes er også sertifisert.

Reflex sitt brede utvalg av UV-beskyttende plagg er CE-merket og følger den australske standarden AS 4399:2020. Alt av UV-merket tøy har den høyeste beskyttelsesgraden, 'UPF rating: 50 classification excellent protection'. Beskyttelsen er et resultat av tett strikking/veving og innfarging. Alle tekstiler testes før hver sesong for å sikre at disse er i henhold til alle krav og spesifikasjoner.

For å styrke vårt arbeid innen miljø og bærekraft har vi gjennom mange år jobbet med Etisk Handel Norge. Blåbær Production AS er også medlem av Amfori BSCI og BEPI. Gjennom disse medlemskapene forplikter vi oss til konkret og målrettet forbedringsarbeid i hele leverandørkjeden.