Barnerommet

Trygt sovemiljø for babyen

God søvn er viktig for alle i familien. Sover babyen godt, sover også mor og far. Mange bruker mye tid på å innrede et koselig rom til den nyfødte, men legg ekstra energi i å skape en trygg soveplass for babyen. Babyens sikkerhet er den viktigste prioriteringen man gjør i et barnerom.

9 råd til en trygg soveplass

Krybbedød er alle foreldres verste mareritt. Vi i Barnas Hus er veldig opptatt av riktig sovemiljø, og prøver å gi råd til kundene våre basert på Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB) sine anbefalinger når de kommer til oss for å velge seng og madrass. LUB har følgende anbefalinger for hvordan å skape en trygg soveplass til den lille (for mer informasjon, se LUB sine egne nettsider):

– La barnet sove på ryggen.

– Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet eller at ansiktet blir tildekket av kosedyr eller kosekluter. Begrens antall kosedyr og annet som kan tildekke nese og munn.

– Unngå bruk av pute. Flere forskningsstudier viser en sammenheng mellom bruk av pute og plutselig uventet spedbarnsdød. Barnet risikerer å få puten over ansiktet. Dette kan føre til at barnet puster inn utåndet luft eller ikke får puste i det hele tatt. 

– Unngå tisselaken med plast. Dersom babyen ruller over på magen med ansiktet ned i madrassen, skaper plasten ugunstige pusteforhold for babyen.

– Vær varsom med bruk av sengekanter og såkalte babynest.

– Unngå for varmt sovemiljø for babyen. Rundt 18 grader er en behagelig temperatur.

– Barn som sover i egen seng på foreldrenes soverom har lavest risiko for krybbedød. Rådet om å sove i egen seng på foreldrenes soverom gjelder særlig det første halvåret. Sørg eventuelt for forsvarlig samsoving i foreldrenes seng.

– Bruk av smokk kan bidra til å redusere risikoen for uventet barnedød.

– La barnet sove på en fast og ren madrass.

Stokke Home seng

6 viktig punkter å tenke på når dere skal kjøpe seng:

– Pass på at sengen er stabil og stødig.

– Pass på at sengebunnen ligger stødig og har et skikkelig feste.

– Maksimal avstand mellom sprinklene i sengebunnen skal være 2,5 cm. Dersom sengebunnen er en hel plate, må den slippe luft gjennom slik at sengen ikke blir for klam.

– Pass på at barnet ikke kan få kroppen mellom sprinklene i sengen. Sprinkelavstanden fra sengebunnen og opp til kanten er minst 60 cm.

– Pass på at sengestolpene ikke er høyere enn 6 mm over sengekanten. Hvis stolpene er høyere, kan barnets klær heng seg fast og barnet kan i verste fall bli kvalt.

– Eventuelle hjul må være låsbare.

Kurver og vugger

De aller minste barna kan sove i en kurv eller vugge. For en baby som har bodd trangt i mors mage i mange måneder, kan dette være et lunt og trygt sted å sove. Det finnes kurver og vugger som kan vugges, trilles eller henges i tak/settes på stativ. Noen syns det er koselig å bruke vuggen som en dagseng i stuen de første månedene, mens andre syns det er fint å bruke den på foreldresoverommet. Normalt kan man bruke en kurv/vugge fra barnet er nyfødt til det er rundt 4-6 måneder, eller til barnet begynner å snu seg selv.

Alltid ny madrass til ny baby

I mange familier så går vugger eller babykurver i arv, og dette er en tradisjon det kan være koselig å holde ved like. Det som er viktig å tenke på da, er hva slags madrass babyen skal sove på. Gamle madrasser kan inneholde rester av oppkast eller urin fra andre og bør ikke brukes. Barnas Hus anbefaler at babyen alltid får en ny og ren madrass uansett løsning man går for og selvom madrassen kun har blitt brukt av eldre søsken.

Bedside crib

En bedside crib er en liten seng på størrelse med en kurv/vugge som man setter helt inntil foreldrenes seng. Siden mot foreldresengen har en sprinkelside som kan senkes ned. På denne måten er det enkelt for mor å løfte over babyen for å amme og babyen føler seg trygg i nærheten av mor og far. Sengebunnen kan justeres i mange høyder slik at den tilpasses foreldrenes seng. En vugge, kurv eller bedside crib kan normalt brukes til babyen er 3-4 måneder. Etter det må babyen over i en sprinkelseng.

Et alternativ som er populært, er såkalte bedside cribs. Dette er små senger som settes helt inntil foreldrenes seng og som kan være åpne mot foreldresengen. Det gjør det enkelt å amme på natten, og gir en nærhet tilnærmet samsoving.

Babynest

Såkalte babynest, eller babyrede, har blitt populært de siste årene. Mange syr selv og utvalget som selges i butikker har blitt stort. Et babynest er et supert produkt for de små for eksempel dersom de sover ved siden av foreldrene i sofaen eller når man trenger å legge fra seg babyen litt. Barnas Hus anbefaler at babynests brukes som en sove-/avslapningsplass på dagtid under overvåking av foreldre, men ikke som soveplass på natten.

Sprinkelseng

Den vanligste sengen for babyer er sprinkelsengen. En sprinkelseng kan brukes fra fødselen av og til barnet er ca. 3 år. Bunnen på sprinkelsengen kan normalt reguleres på et høyt og et lavt nivå. Det høye nivået brukes når babyen er liten, og gjør det lett for foreldrene å legge ned og løfte opp den lille. Når babyen blir større og begynner å snu seg, bør man regulere bunnen ned slik at barnet ikke har mulighet til å falle ut av sengen.

Sprinkelseng er den vanligste barnesengen. Den har høye sider og kan ha regulerbar bunn eller sengegjerde. En sprinkelseng kan brukes fra barnet er nyfødt og til det er ca. 3 år. Dersom barnet ligger i sengen fra det er nyfødt, kan sengebunnen stå i øverste posisjon, og så reguleres ned etter ca. 3-4 måneder. Dersom barnet har ligget i kurv eller vugge de første månedene, er det ikke så viktig at bunnen er regulerbar. Da skal den være nede fra barnet begynner å bruke sengen.

Det kan også være kjekt med regulerbar side for enkelt å kunne løfte barnet over i sin egen seng, hvis man for eksempel ammer barnet der om natten. Det kan også være en fordel å kunne senke siden når barnet har blitt så stort at det uansett kan gå ut av sengen selv. Da unngår man at barnet faller så langt ned hvis uhellet først skulle være ute.

Sengekant

Vi anbefaler at dere er varsomme med bruk av sengekant. Studier har vist at det er en viss risiko for kvelning dersom babyen kommer i klem mellom sengekanten og madrassen, for eksempel. Lange festesnorer kan også forårsake kvelningsulykker. Mange foreldre ønsker å bruke sengekant etterhvert som barnet vokser fordi de opplever at babyen snur på seg og setter fast et ben eller en arm mellom sprinklene. Men vi anbefaler dere å reflektere over behovet da det sikkerhetsmessig er best å unngå bruk av sengekant.

Juniorseng

Juniorseng er sengen før «voksensengen». Noen av dagens sprinkelsenger har utbyggingssett som gjør at man kan utvide barnesengen til juniorseng. En standard juniorseng er 70x140 cm. Mange synes det blir for stort å gå over til seng i full størrelse når barnet bare er 2-3 år. Da er det hyggeligere med en juniorseng som kanskje både har tårn, sklie eller andre morsomheter. 

Voksi babynest