Barnerommet

Trygt sovemiljø for babyen

God søvn er viktig for alle i familien. Sover babyen godt, sover også mor og far. Mange bruker mye tid på å innrede et koselig rom til den nyfødte, men legg ekstra energi i å skape en trygg soveplass for babyen. Babyens sikkerhet er den viktigste prioriteringen man gjør i et barnerom.

10 råd for å skape et trygt sovemiljø for babyen

Krybbedød er alle foreldres verste mareritt. I Barnas Hus er vi veldig opptatt av riktig sovemiljø, og prøver å gi råd til kundene våre basert på Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB) sine anbefalinger når de kommer til oss for å velge seng og madrass. LUB har følgende anbefalinger for hvordan å skape en trygg soveplass til den lille (for mer informasjon, se LUB sine egne nettsider):

– La barnet sove på ryggen.

– Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet eller at ansiktet blir tildekket av kosedyr eller kosekluter. Begrens antall kosedyr og annet som kan tildekke nese og munn.

– Unngå bruk av pute. Flere forskningsstudier viser en sammenheng mellom bruk av pute og plutselig uventet spedbarnsdød. Barnet risikerer å få puten over ansiktet. Dette kan føre til at barnet puster inn utåndet luft eller ikke får puste i det hele tatt. 

– Unngå tisselaken med plast. Dersom babyen ruller over på magen med ansiktet ned i madrassen, skaper plasten ugunstige pusteforhold for babyen.

– Vær varsom med bruk av sengekanter og babynest.

– Unngå for varmt sovemiljø for babyen. Rundt 18 grader er en behagelig temperatur. Luft gjerne ut litt på rommet før barnet skal sove.

– Barn som sover i egen seng på foreldrenes soverom har lavest risiko for krybbedød. Rådet om å sove i egen seng på foreldrenes soverom gjelder særlig det første halvåret. Sørg eventuelt for forsvarlig samsoving i foreldrenes seng (bruk gjerne en såkalt 'bedside crib').

– Bruk av smokk kan bidra til å redusere risikoen for uventet spedbarnsdød.

– La barnet sove på en ny, fast og ren madrass.

– Skill gjerne på dag og natt ved å la barnet sove på et rom med åpne gardiner eller i barnevogn ute på dagtid (husk babycall om barnet sover ute).

6 viktige punkter å tenke på når dere skal kjøpe seng:

– Pass på at sengen er stabil og stødig.

– Pass på at sengebunnen ligger stødig og har et skikkelig feste.

– Maksimal avstand mellom sprinklene i sengebunnen skal være 2,5 cm. Dersom sengebunnen er en hel plate, må den slippe luft gjennom slik at sengen ikke blir for klam.

– Pass på at barnet ikke kan få kroppen mellom sprinklene i sengen. Sprinkelavstanden fra sengebunnen og opp til kanten er minst 60 cm.

– Pass på at sengestolpene ikke er høyere enn 6 mm over sengekanten. Hvis stolpene er høyere, kan barnets klær heng seg fast og barnet kan i verste fall bli kvalt.

– Eventuelle hjul må være låsbare.

Kurver og vugger

De aller minste barna kan sove i en kurv eller vugge. For en baby som har bodd trangt i mors mage i mange måneder, kan dette være et lunt og trygt sted å sove. Det finnes kurver og vugger som kan vugges, trilles eller henges i tak/settes på stativ. Noen syns det er koselig å bruke vuggen som en dagseng i stuen de første månedene, mens andre syns det er fint å bruke den på foreldresoverommet. Normalt kan man bruke en kurv/vugge fra barnet er nyfødt til det er rundt 4-6 måneder, eller til barnet begynner å snu seg selv.

Bedside crib

En bedside crib er en liten seng på størrelse med en kurv/vugge som man setter helt inntil foreldrenes seng. Siden mot foreldresengen har en sprinkelside som kan senkes ned. På denne måten er det enkelt for mor å amme barnet om natten, og det gir en nærhet som er tilnærmet samsoving. Sengebunnen kan justeres til ulike høyder slik at den passer foreldrenes seng. En bedside crib kan normalt brukes til barnet er 3-4 måneder. Etter det må babyen over i en sprinkelseng.

Alltid ny madrass til ny baby

I mange familier går vugger og kurver i arv. Dette er en tradisjon det kan være koselig å holde ved like. Husk bare på at gamle madrasser kan inneholde rester av oppkast eller urin fra andre barn, og ikke bør brukes. Barnas Hus anbefaler at babyen alltid får en ny og ren madrass uansett løsning man går for og selvom madrassen kun har blitt brukt av eldre søsken.

Babynest

Såkalte babynest, eller babyrede, har blitt populært de siste årene. Mange syr selv, og utvalget som selges i butikker har blitt stort. Et babynest er et supert produkt for de små til dagsoving under oppsyn, eller når man trenger å legge fra seg babyen litt. Barnas Hus anbefaler at babynests kun brukes som sove- og avslapningsplass på dagtid under overvåking av foreldre, og ikke som soveplass på natten.

Sprinkelseng

Sprinkelseng er den vanligste barnesengen. En sprinkelseng kan brukes fra fødselen av og til barnet er ca. 3 år. Bunnen på sprinkelsengen kan normalt reguleres på et høyt og et lavt nivå. Det høye nivået brukes når babyen er liten, og gjør det lett for foreldrene å legge ned og løfte opp den lille. Når babyen blir større og begynner å snu seg (rundt 3-4 måneder), bør man regulere bunnen ned slik at barnet ikke har mulighet til å falle ut av sengen. Dersom barnet har ligget i kurv eller vugge de første månedene, er det ikke så viktig at bunnen er regulerbar. Da skal den være nede fra barnet begynner å bruke sengen.

Det kan være kjekt med en regulerbar side for enkelt å kunne løfte barnet over i sin egen seng, hvis man for eksempel ammer barnet om natten. Det kan også være en fordel å kunne senke eller fjerne siden når barnet har blitt så stort at det kan gå ut av sengen selv. Da unngår man at barnet faller så langt ned hvis uhellet først skulle være ute.

Sengekant

Vi anbefaler at man er varsom ved bruk av sengekant. Studier har vist at det er en viss risiko for kvelning dersom babyen kommer i klem mellom sengekanten og madrassen, for eksempel. Lange festesnorer kan også forårsake kvelningsulykker. Mange foreldre ønsker å bruke sengekant etterhvert som barnet vokser fordi de opplever at babyen snur på seg og setter fast et ben eller en arm mellom sprinklene. Men vi anbefaler at man reflekterer over behovet da det sikkerhetsmessig er best å unngå bruk av sengekant.

Juniorseng

Juniorseng er sengen før «voksensengen». Noen av dagens sprinkelsenger har utbyggingssett som gjør at man kan utvide barnesengen til juniorseng. En standard juniorseng er 70x140 cm. Mange synes det blir for stort å gå over til seng i full størrelse når barnet bare er 2-3 år. Da er det hyggeligere med en juniorseng som kanskje både har tårn, sklie eller andre morsomheter.