home Meny close
menu Meny

Trygt sovemiljø for de aller minste

Ha fokus på sikkerhet når dere forbereder soveplassen til den nyfødte. Det er rådet fra Barnas Hus og Landsforeningen Uventet Barnedød. Hold sengen fri for kosedyr og dropp puten. Fokuser på en fast og ren madrass og et godt inneklima.

God søvn er viktig for alle i familien. Sover babyen godt, sover også mor og far godt. Mange bruker mye tid på å innrede et koselig rom til babyen, men kanskje viktigst er det at man legger ekstra energi i å skape en trygg soveplass for babyen. Med dette mener vi at babyens sikkerhet er den viktigste prioriteringen man gjør i et barnerom.

9 tips til en trygg soveplass

Krybbedød er alle foreldres verste mareritt. Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB) har laget denne huskelisten når du skal skape en trygg soveplass:

 

– La barnet sove på ryggen

 – Sørg for gode pusteforhold i senga. Sørg for at barnet har frie luftveier ved at det ikke får dynen over hodet eller at ansiktet blir tildekket av kosedyr eller kosekluter. Unngå mange kosedyr i sengen.

 – Dropp pute. Flere studier har vist en sammenheng mellom bruk av pute og uventet spedbarnsdød. Får babyen puten over hodet kan det føre til at barnet puster inn utåndet luft eller at den ikke får puste i det hele tatt.

 – Unngå tisselaken med plast. Dersom babyen ruller over på magen med ansiktet ned i madrassen, skaper plasten ugunstige pusteforhold for babyen.

 – Vær varsom med bruk av sengekanter og såkalte babynest.

 – Unngå for varmt sovemiljø for babyen. Rundt 18 grader er en behagelig temperatur.

 – Sett babyens seng på foreldrenes soverom de første månedene eller sørg for forsvarlig samsoving i foreldrenes seng.

 – Bruk av smokk kan bidra til å redusere risikoen for uventet barnedød.

 – La barnet sove på en fast og ren madrass.

Vi i Barnas Hus er opptatt av sovemiljøet, og prøver å gi råd til kundene basert på Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB) sine anbefalinger når de kommer til oss for å velge seng og madrass. Mer info finnes på hjemmesiden deres.

6 viktig punkter å tenke på når dere skal kjøpe seng:

 – Pass på at sengen er stabil og stødig.

 – Pass på at sengebunnen ligger stødig og har et skikkelig feste.

 – Maksimal avstand mellom sprinklene i sengebunnen skal være 2,5 cm. Dersom sengebunnen er en hel plate, må den slippe luft gjennom slik at sengen ikke blir for klam.

 – Pass på at barnet ikke kan få kroppen mellom sprinklene i sengen. Sprinkelavstanden fra sengebunnen og opp til kanten er minst 60 cm.

 – Pass på at sengestolpene ikke er høyere enn 6 mm over sengekanten.  Hvis stolpene er høyere, kan barnets klær heng seg fast og barnet kan i verste fall bli kvalt.

 – Eventuelle hjul må være låsbare.

Kurv og vugge

De aller minste barn kan sove i en kurv eller vugge. For en baby som har bodd trangt i mors mage i mange måneder, kan disse være lune og trygge. I mange familier så går vugger eller babykurver i arv, og dette er en tradisjon det kan være koselig å holde ved like. Det som er viktig å tenke på da, er hva slags madrass babyen skal sove på. Gamle madrasser kan inneholde rester av oppkast eller urin fra andre og bør ikke brukes. Barnas Hus anbefaler at babyen får en ny og ren madrass.

Bedside crib

En bedside crib er en liten seng på størrelse med en kurv/vugge som man setter helt inntil foreldrenes seng. Siden mot foreldresengen har en sprinkelside som kan senkes ned. På denne måten er det enkelt for mor å løfte over babyen for å amme og babyen føler det trygt å være i nærheten av mor og far. Sengebunnen kan justeres i mange høyder slik at den tilpasses foreldrenes seng. En vugge, kurv eller bedside crib kan normalt brukes til babyen er 3-4 måneder. Etter det må babyen over i en sprinkelseng.

Babynest

Såkalte babynest eller reder har blitt populært de siste årene. Mange syr selv og utvalget som selges i butikker har blitt stort. Et babynest er et supert produkt for de små for eksempel dersom de sover ved siden av foreldrene i sofaen eller når man trenger å legge fra seg babyen litt. Barnas Hus anbefaler at babynests brukes som en sove-/avslapningsplass på dagtid under overvåking av foreldre, men helst ikke som soveplass på natten.

 Sprinkelseng

Den vanligste sengen for babyer er sprinkelsengen. En sprinkelseng kan brukes fra fødselen av og til barnet er ca. 3 år. Bunnen på sprinkelsengen kan normalt reguleres på et høyt og et lavt nivå. Det høye nivået brukes når babyen er liten, og gjør det lett for foreldrene å legge ned og løfte opp den lille. Når babyen blir større og begynner å snu seg, bør man regulere bunnen ned slik at barnet ikke kan falle ut av sengen.

Sengekant

Vi anbefaler at dere er varsomme med bruk av sengekant. Studier har vist at det er en viss risiko for kvelning dersom babyen kommer i klem mellom sengekanten og madrassen for eksempel. Lange festesnorer kan også forårsake kvelningsulykker. Mange foreldre velger likevel å bruke en sengekant etterhvert som barnet vokser fordi de opplever at babyen snur på seg og setter fast et ben eller en arm mellom sprinklene. Vi anbefaler dere til å reflektere over om deres baby har behov for sengekant. Sikkerhetsmessig er det best å unngå bruk av sengekant.