home Meny close
menu Meny

KJØPE SENG TIL BABY?

– Slik velger du riktig seng til babyen

God søvn er viktig for alle i familien. Sover babyen godt, sover også mor og far godt. Mange bruker mye tid på å innrede et koselig rom til babyen, men kanskje viktigst er det at man legger ekstra energi i å skape en trygg soveplass for babyen. Med dette mener vi at babyens sikkerhet er den viktigste prioriteringen man gjør i et barnerom.

Kurv og vugge

Fra barnet er nyfødt, så kan en kurv eller vugge være en god soveplass. I mange familier går kurver og vugger i arv og det kan være koselig å holde slike tradisjoner ved hevd. Dog kan det være viktig å ta noen forhåndsregler. Er madrassen fra mor eller fars barndom, bør den definitivt byttes. For barnets helse er det viktig at madrassen er helt ren. Brukte madrasser kan inneholde rester av oppkast eller urin fra andre, og det kan påvirke babyen sovemiljø. Dette gjelder også madrasser som er brukt av eldre søsken.

Det finns kurver/vugger som kan vugges, trilles eller henges i tak/på stativ. Noen syns det er koselig å bruke vuggen som en dagseng i stuen de første månedene, mens andre syns det er fint å bruke den på foreldresoverommet. Der er det fint at den ikke tar for stor plass. En kurv/vugge er mindre enn en vanlig sprinkelseng og gir barnet en god trygghetsfølelse de første månedene etter å ha hatt begrenset med plass i mors mage. Normalt kan man bruke en kurv/vugge fra nyfødt til 4-6 måneder, eller til barnet begynner å snu seg selv.

Bedside crib

Et alternativ som er populært, er såkalte bedside cribs. Dette er små senger som settes helt inntil foreldrenes seng og som kan være åpne mot foreldresengen. Det gjør det enkelt å amme på natten, og gir en nærhet tilnærmet samsoving.

Sprinkelsenger

Sprinkelseng er den vanligste barnesengen. Den har høye sider og kan ha regulerbar bunn eller sengegjerde. En sprinkelseng kan brukes fra barnet er nyfødt og til det er ca 3 år. Dersom barnet ligger i sengen fra det er nyfødt, kan sengebunnen står i øverste posisjon, og så reguleres ned etter ca 3-4 måneder. Dersom barnet har ligget i kurv eller vugge de første månedene, er det ikke så viktig at bunnen er regulerbar. Da skal den være nede fra barnet begynner å bruke sengen.

Det kan også være kjekt med regulerbar side for enkelt å kunne løfte barnet over i sin egen seng, hvis man for eksempel ammer barnet der om natten. Det kan også være en fordel å kunne senke siden når barnet har blitt så stort at det uansett kan ut av sengen selv. Da unngår man at barnet faller så langt ned hvis uhellet skulle være ute.

Huskeliste når dere skal ut å kjøpe seng

– Pass på at sengen er stabil og stødig

– Pass på at sengebunnen ligger stødig og har et skikkelig feste

– Maksimal avstand mellom sprinklene i sengebunnen skal være 2,5 cm. Dersom sengebunnen er en hel plate, må den slippe luft gjennom slik at sengen ikke blir for klam

– Pass på at barnet ikke kan få kroppen mellom sprinklene i sengen. Sprinkelavstanden fra sengebunnen og opp til kanten er minst 60 cm

– Pass på at sengestolpene ikke er høyere enn 6 mm over sengekanten.  Hvis stoplene er høyere, kan barnets klær heng seg fast og barnet kan i verste fall bli kvalt.

– Eventuelle hjul må være låsbare

Juniorsengen

Dette er sengen før «voksensengen». Standard juniorseng er 70*140 cm. Mange synes det blir for stort å gå over til voksenseng når 2-åringen skal flytte ut av sprinkelsengen. Da er det hyggeligere på barnerommet med en juniorseng som kanskje både har tårn, sklie eller andre morsomheter. Noen av dagens sprinkelsenger har også utbyggingssett som gjør at man kan utvide sengen til juniorseng.


KURVER OG VUGGER

SPRINKELSENGER

JUNIORSENGER