Barnevogn

Vognens sittedel

Når bør du bytte fra babybag til sittedel? Er det noen forskjell på sittedelen til de ulike barnevognsmerkene?

Å bytte fra den rullende sengen (som mange karakterisere liggedelen av vognen som) til sittedel og såkalt sportsvogn, er en stor overgang. Plutselig går du fra å ha en liten baby som har sovet mye på tur til et lite barn som er klar til å oppdage verden!

 

Når bør du bytte til sittedel?

Når barnet er mellom 6 måneder og et år er det på tide å bytte fra babybag til sittedel eller annen sportsvogn. Akkurat når man velger å bytte, avhenger gjerne av hvor nysgjerrig barnet er og om bagen har blitt for liten. Noen liggedeler har en såkalt sitteplate som kan vippes opp slik at barnet kan sitte i liggedelen. Disse fungerer bra i overgangsfasen når barnet gjerne vil se litt mer, men kanskje ikke er helt klar for sittedel enda. Når barnet klarer å sette seg opp i vognen selv, bør man definitivt bytte til sittedel med 5-punktssele. 

To typer sittedeler

Utforming av sittedelen og setet varierer en del fra vogn til vogn. Felles for dem alle er at de har sikkerhetsseler (stort sett 5-punktssele) som vi anbefaler at alltid tas i bruk.

Sovemuligheten i de fleste sittedeler er også veldig gode. Husk at dempingen i vognen faktisk kan ha en del å si for barnets komfort under soving. De fleste vogner har demping på hjulopphenget, mens på andre henger sittedelen på understellet slik at man får en slags hengekøye. Barnet ligger da og sover i liggestillingen mens ryggdelen gynger mykt i takt med underlaget.

Det finnes to ulike typer sittedeler; sittedel med flat liggestilling og sittedel med ergonomisk utforming. Sittedel med flat liggestilling blir så og si helt flate når seteryggen legges ned. Vognen har i tillegg et fotbrett som kan reguleres slik at bena også kan ligge flatt. Barnet ligger da tilsvarende som i en seng eller vognbag. Eldre barn foretrekker gjerne at fotbrettet er regulert slik at de kan ha en liten bøy i knærne når de sover, mens den helt flate liggestillingen er optimal i tiden rett etter man har byttet fra babybagen. Et eksempel på vogn med sittedel med flat liggestilling er Emmaljunga NXT90 F.

Den ergonomiske sittedelen ble skapt for at kroppen skulle ha best mulig støtte på trilletur. En ergonomisk sittedel er utformet som et fast sete som kan reguleres i forskjellige ligge-, hvile- og sitteposisjoner. I en slik sittedel vil barnet sitte stødigere. Når barnet sover ligger det stabilt og rolig, uten at hodet faller til siden. En ergonomisk sittedel er stort sett utformet med fotbrett som vippes i posisjon med hele sittedelen. Dette fotbrettet støtter opp både når setet er i vannrett liggestilling og når barnet sitter mer oppreist. Et eksempel på vogn med ergonomisk sittedel er Bugaboo.

Eksempel liggestilling sportsvogn

Vendbar sittedel

Når man velger barnevogn ligger det mange vurderinger til grunn. Vi ser at for mange er en av de viktigste tingene å ta stilling til om man ønsker en vendbar sittedel. Barnet kan da sitte mot den som triller eller vendes slik at det kan se forover.

Fordelene med vendbar sittedel er at man kan ha øyekontakt med barnet slik at det blir enklere å kommunisere og snakke med det. For barnet føles det også trygt å kunne se mor eller far. 

Vogner der sittedelen ikke kan snus er ofte lettere og har et tyngdepunkt som gjør at de er enklere å manøvrere. De fleste vogner uten vendbar sittedel er trehjulinger. I slike sittedeler kan barnet ta inn verden foran seg fra første stund.  

Vendbar sittedel

Størrelse på sittedelen

Som for babybagene, så varierer lengden på sittedelen, og da først og fremst selve ryggdelen. Enkelte vogner har vesentlig lengre rygger enn andre. Om dere selv er lange så kan det ofte gi en indikasjon på hvor langt barnet kommer til å bli. Det er også viktig å tenke på at en vogn ofte kan benyttes frem til barnet er 3-4 år. Det kan være vanskelig å konkludere med hva som er riktig for dere når man ikke har kjøpt vogn før. Vår erfaring her er at det blir litt smak og behag. Noen foretrekker en romslig og bred sittedel fordi den gir god plass til vinterposer og tepper, mens andre syns at babyen drukner i en stor sittedel og får liten sidestøtte før de klarer å sitte fint selv. 

Stokke Beat barnevogn