home Meny close
menu Meny

Sportsvogn og sittedel

Å bytte fra den rullende sengen, som man karakterisere babybagen som, til en sportsvogn føles for mange som en overgang fra å ha en liten baby til å ha et lite barn. Nå er barnet klart for å oppdage verden! Sovemuligheten i de fleste sittedeler er veldig gode. Utforming av sittedelen og setet varierer en del fra vogn til vogn, så her må man følge sin egen overbevisning. Alle sittedeler har sikkerhetsseler, stort sett 5-punkts, som vi anbefaler at dere alltid bruker.

Varianter av sittedeler

Kort forklart kan man si at dreier seg om to varianter: 1) ergonomisk utformet sittedel og 2) sittedeler som blir tilnærmet flate. Noen sverger til det ene og noen til det andre.

Flat liggestilling

Flat liggestilling vil si at seteryggen kan reguleres slik at den blir så og si flat, og vognen har et fotbrett som kan reguleres slik at beina også kan rettes ut flat. Barnet ligger da nesten tilsvarende som i en seng eller vognbag. En vogn med flat liggestilling har også et regulerbart fotbrett. Det vil si at fotbrettet kan justeres fra posisjon der barnet kan strekke bena rett ut til en posisjon der bena «henger» ned. Den siste posisjonen foretrekkes av større barn, mens den flate stillingen er optimal for soving og i tiden etter at man bytter fra babybagen.

Ergonomisk sittedel/liggestilling

Den ergonomiske sittedelen ble skapt for at kroppen skulle ha best mulig støtte på trilletur.  En ergonomisk sittedel har en fast form, og er som et slags sete som reguleres i forskjellige ligge-, hvile- og sitteposisjoner. I en slik sittedel vil barnet sitte stødigere. Når barnet sover ligger det stabilt og rolig, uten at hodet faller til en side. En ergonomisk sittedel har stort sett en utforming med fotbrett som vippes i posisjon med hele sittedelen. Dette fotbrettet blir vannrett og støttende i liggestilling og mer justert nedover når barnet sitter.

Dempingen i vognen kan også ha en del å si for barnets komfort når man triller, særlig under soving. De fleste vogner har demping på hjulopphenget, mens på andre henger sittedelen på understellet og man får en slags hengekøye. Det vil da si at når barnet ligger og sover i liggestillingen så gynger ryggdelen mykt i takt med underlaget.

Vendbar sittedel

Når man velger barnevogn ligger det mange vurderinger til grunn. Vi ser at for mange er en av de viktigste tingene å ta stilling til om man ønsker en vendbar sittedel. Det vil si at den kan brukes både mot og fra den som triller.

Fordelene med en vendbar sittedel er at man kan ha øyekontakt med den lille og det er enklere å føre de første samtalene med babyen enn om den lille sitter og ser fremover. For barnet kan det også føles trygt å se mor eller far. I tillegg er det veldig koselig å gå og se på sitt lille, sovende barn.

I en sittedel som er vendt framover kan barnet ta inn verden fra første stund. De får full oversikt over det som skjer foran seg. Vogner der sittedelen ikke kan snus er ofte lettere og har et tyngde punkt som gjør at de enklere å manøvrere.  De fleste vogner uten vendbar sittedel er trehjulinger.

Størrelse på sittedelen

Som for babybagene, så varierer lengden på sittedelen, og da først og fremst selve ryggdelen. Enkelte vogner har vesentlig lengre rygger enn andre, og dere selv er lange så kan det ofte gi en indikasjon på hvor langt barnet kommer til å bli. En vogn benyttes ofte frem til 3-4 årsalderen.

Uten erfaring så kan det være vanskelig å konkludere med hva som er riktig for dere. Noen foretrekker en romslig og bred sittedel fordi den gir god plass til vinterposer og tepper, mens andre syns at babyen drukner i en stor sittedel og får liten sidestøtte før de klarer å sitte fint selv. Så her er det smak og behag.

Med våre fire årstider og nordisk vær og vind så er kalesjen på vognen viktig. En stor kalesje som kan trekkes langt fremover skjermer godt mot både sol og vind, og ikke minst gir det barnet en skjermet, lun og trygg egen space.

Kalesjen

Med våre fire årstider og nordisk vær og vind så er kalesjen på vognen viktig. En stor kalesje som kan trekkes langt fremover skjermer godt mot både sol og vind, og ikke minst gir det barnet en skjermet, lun og trygg egen space. En del kalesjer har en ekstra solskjermingsdel som kan trekkes ut fra kalesjen. Man merker fort at det eller kalesje som kan trekkes langt fram, er praktisk når sola er sterk. Vi fraråder at vognåpningen dekkes til med tepper! Syns man kalesjen dekker dårlig, så er det mulig å kjøpe løse universalsolskjermer som er enkle å feste til vognens kalesje.

Flere av vognmerkene leverer også kalesjer der det er felter eller luker for lufting. På varme dager kan disse åpnes slik at luftgjennomstrømningen blir bedre og man unngår en varmeopphopning i kalesjen.