Bilstoler

Bilstol til 3- og 4-åringer

Når barnet har blitt 3-4 år gammelt, er det gjerne på tide å gå over til en større bilstol. Mange velger da å la barnet sitte forovervendt. Vi vil anbefale at dere fortsetter å la barnet sitte bakovervendt så lenge som mulig, gjerne opp til 6 år. Det er hele 5 ganger sikrere enn et forovervendt bilsete.

Hvorfor er bakovervendt tryggest?

Alle barn bør sitte i en bakovervendt bilstol til de er minst 4 år, helst til de er 6 år. I et forovervendt bilsete økes sikkerheten med 50% for at barnet skal overleve en frontkollisjon uten skader. I en bakovervendt bilstol øker sikkerheten til 95%.

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det er sikrest for barna å sitte i en bakovervendt bilstol. Hovedårsaken til dette er at små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen og skjelettet er mykt. Axkid har illustrert forskjellen på barns hoder i forhold til et voksent menneske ganske godt (se illustrasjon):

Sitter barnet forovervendt ved en kollisjon vil hodet slenges forover i voldsom kraft og belastningen på nakken blir enorm. Om barnet derimot sitter i et bakovervendt sete blir kroppen og hodet presset inn mot seteryggen i bilstolen og kreftene vil fordeles over hele kroppen. Hodet og nakken vil få tilnærmet lik null sleng.

Trygg Trafikk sier følgende om forovervendt sikring av barn i bil:

- Når barnet sitter med kjøreretningen, vil nakke og hode få stor bevegelse i en frontkollisjon, fordi hodet kastes frem mens kroppen holdes fast av selene i bilstolen. Nakkemusklene kan overstrekkes slik at det gir varige mén. Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakken og hodet.

Bøyde ben i bakovervendt bilstol er ikke farlig

De fleste foreldre sier at de snur barnet fordi de har for dårlig benplass. At barnet må bøye bena litt etterhvert er ikke farlig og heller ikke så ukomfortabelt som foreldrene gjerne hevder. Å holde barnet bakover så lenge som mulig er viktig for barnets sikkerhet. Husk også at dine holdninger og talemåte påvirker barnet. Kommenterer du stadig «Er det trangt for deg?», blir barnet også fokusert på det. Prat heller positivt til barnet fra tidlig alder om hvor smart og bra det er at de skal sitte «baklengs». Det synker ofte veldig godt inn.

Beltemonterte stoler kan ofte flyttes litt lenger ut på seteputen i bilen slik at benplassen blir bedre. For mange er det et viktig argumentert for å velge beltemontert fremfor seter med Isofix-fester.

Airbag og bilstol i forsetet

Det er forbudt å plassere en bakovervendt bilstol i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Airbagen kommer med voldsom kraft, og barnet kan blir drept eller alvorlig skadet hvis den utløses. I de fleste nyere biler kan airbagen skrus av på en trygg måte. I eldre biler med airbag, bør airbagen demonteres av verksted. Dersom barnet er svært urolig når det sitter i baksetet, anbefaler vi å prøve og montere bilstolen bakovervendt i passasjersetet foran fremfor å snu barnet. Airbagen må da være skrudd av. Barn bør være over 140 cm før de sitter i forsetet med aktiv airbag.

Er kvalme en god grunn til å snu barnet?

I 2-3 årsalderen opplever mange foreldre at barnet blir bilsyk og kaster opp på biltur. Det er ikke uvanlig at bilsyke inntrer i denne alderen. Årsaken til problemene er at balanseorganet i det indre øret blir forstyrret. Dette følger for eksempel av at man stadig blir utsatt for kraftige bevegelser man selv ikke har kontroll over eller greier å følge med blikket. Når man sitter i en bil som aksellererer, svinger og bremser opp, får hjernen motstridende signaler. Balanseorganet i øret sier at du beveger deg, mens øynene som gjerne er fokusert på noe inne i bilen, sier at du sitter helt stille. Resultatet er kvalme og, nå og da, oppkast.

Vi har alltid barnas sikkerhet som topp prioritet og kan derfor ikke anbefale å snu barnet slik at det sitter forovervendt. Tenk nøye gjennom hvilke konsekvenser en frontkollisjon kan få for barnet og familien deres dersom det sitter forovervendt kontra bakovervendt. En bakovervendt bilstol reduserer faren for død og alvorlige skader med 90%. Da er det kanskje verdt å stoppe og tørke oppkast en gang imellom?

Her kan du lese mer om barn og bilsyke, samt hvilke tiltak som kan hjelpe