Bilstoler

Hva er Isofix og i-Size?

Isofix og i-Size nevnes stadig vekk i forbindelse med bilstoler til barn. Men hva er det egentlig?

Isofix

Isofix er en internasjonal standard for festepunkter for barnesikringsutstyr som barneseter i bil, og har vært standard for nye biler siden 2007. Systemet er registrert av ISO (International Organization for Standardization) og standarden går offisielt under navnet ISO 13216. Isofix-festene er to solide metallbøyler (også kalt anker) som befinner seg mellom rygg- og sittedelen i bilens sete. De fleste nye biler har Isofix.

Isofix gjør det enklere å montere bilstolen og gir mindre sjanse for feilmontering. Alt du trenger å gjøre er å klikke bilstolens eller bilstolbasens Isofix-fester fast i bilens Isofix-bøyler, og bruke basens støtteben eller setets toppanker, så sitter setet fast. 

Isofix-fester på bilstol

i-Size

i-Size er en forkortelse for Integral Universal ISOFIX (som ofte skrives i kombinasjon med Child Restraint Systems (CRS)). Det er et direktiv vedtatt av FNs økonomiske kommisjon for Europa (ECE) - på engelsk, United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) - som stiller visse krav til både bilprodusenter og produsenter av bilstoler til barn. Regulativet omtales gjerne som R129, UN R129, ECE R129 og UNECE R129, og er den nyeste sikkerhetsgodkjenningen for barneseter. 

Hvilke krav stiller regulativet til bilstoler?

i-Size krever at bilstolprodusenter lager bilstoler som muliggjør at barnet kan sitte bakovervendt til det er 15 måneder. Det er et sterkt fokus på at bilstolene skal kunne festes med Isofix som gjør at muligheten for feilmontering reduseres. Istedenfor vekt klassifiseres bilstolene ut fra høyde. 

Innføring av sidekollisjonstester
Sidekollisjonstesting er innført i tillegg til de eksisterende frontkollisjonstestene. Innføringen av strenge kollisjonskriterier og mer avanserte dukker, krever bedre beskyttelsen av hode og kropp. Med bruk av magesensorer i høyteknologiske Q-testdukker måles effekten av såkalt "submarining" (når barnets kropp sklir under hoftebeltet), slik at seter kan bli underkjent. 

Krav om ryggstøtte
Bare bilbarnestoler med ryggstøtte sikkerhetsgodkjennes. Q-testdukkene, som brukes i kollisjonstestene, er utstyrt med hodesensorer, nakkesensorer og magetrykksensorer som kan fortelle mer om potensielle skader på indre organer. En korrekt utformet ryggstøtte gir viktig beskyttelse for barnets hode og kropp, spesielt ved sidekollisjon.

Bilputer ikke lenger godkjent i henhold til i-Size
Bilputer uten ryggstøtte vil ikke kunne bli godkjent i henhold til UN R129. Men siden det gamle ECE R44-04-regleverket foreløpig eksisterer parallelt med det nye R129, har man ikke gått helt bort fra bilputer enda.

Før du kjøper

Husk å sjekke om bilen din faktisk har Isofix-bøyler før du kjøper en bilstol med slike fester. Du bør også sjekke om bilstolen passer i bilen din. Dette gjelder både for i-Size-godkjente bilstoler og bilstoler som baserer seg på det gamle ECE R44-04-regleverket.

For småbarn kan det være lurt å ta dem med og la dem prøve bilstolen før kjøp. Og husk, våre butikkansatte vil alltid kunne hjelpe deg både med montering og sjekk før kjøp. 

 

Kilder:

Regjeringen.no - Barnesikring i bil

UNECE.org

ISO.org