home Meny close
menu Meny

 Sikker i bilstolen på kalde dager

Det er viktig å kle barna riktig i bilen i kaldt vær. Påkledning er avgjørende for barnets sikkerhet i bilstolen. Tykke klær påvirker hvor tett selene kommer inntil kroppen. Poenget er at selene er konstruert for å sitte tett inntil barnets kropp. En bilstolsele eller et sikkerhetsbelte som er festet utenpå en vinterjakke gir ikke optimal kontakt med barnets kropp. I en kollisjon vil beltene da gi en forsinket oppbremsing av kroppen og slakk mellom beltene og barnets kropp. Hvis det smeller vil slakk i beltene føre til at barnets kropp kastes fremover. Vår klare anbefaling er ta av tykke jakker og dresser før barnet setter seg i bilstolen. Sørg for at beltene sitter tett og korrekt over barnets skuldre/bryst og hofter.

Bilstolpose

Til babyer anbefaler vil såkalte bilstolposer. Det er poser à la vognposer som er laget i størrelse tilpasset babybilstoler og de er laget med hull til bilstolselene. Fordelen med en bilstolpose som varmer, er at babyen ikke trenger å ha på seg så mye klær og selene vil derfor komme tett og godt inntil den lille, skjøre kroppen. Et sett med ull kan være nok. Posene kommer stort sett i dun eller ull og er varme. Med pose i bilstolen vil barnet derfor både holde seg varmt og ikke minst sitte så bra fastspent som overhodet mulig.

Ta av tykke ytterklær!

Til barna i småbarnstol eller beltestol, er ikke bilstolpose et alternativ. Vårt klare råd er at barna skal sitte uten tykt yttertøy. Som for de minste gjelder det også her at selene i bilstolen eller bilbeltene kommer tett nok inntil barnets kropp. Med dette utgangspunktet, bør hver familie etterstrebe å finne løsninger som gjør at barnet kan sitte uten yttertøy. Vi anbefaler å forvarme bilen før avreise dersom man har mulighet til det. Moderne biler og særlig elbiler har gode muligheter for det, til og med gjennom app man kan styre komfortabelt fra stua. Tepper og klær i ull eller fleece er også sikre vinnere for å holde varmen i en kjølig bil.

Hva så med oss voksne – de mest betydningsfulle personene i barnas liv – husker vi å ta av oss ytterklærne? Gjør det, folkens! For barna!