home Meny close
menu Meny

 Sikker i bilstolen på kalde dager

– hvordan bør du kle barnet?

Glatte veier og dårlig sikt – høst og vinter gjør kjøreforholdene mer utfordrende, og bevissthet rundt barnas sikkerhet i bilen bør være på topp. Hva barnet har på seg er avgjørende for hvor trygg bilstolen er! Tykke klær påvirker hvor tett selene kommer inntil kroppen. Selene i bilstolen er konstruert for å sitte tett inntil barnets kropp. En bilstolsele eller et sikkerhetsbelte som er festet utenpå en vinterjakke gir ikke optimal kontakt med barnets kropp. I en kollisjon vil slakk mellom beltene og barnets kropp gi en forsinket oppbremsing av kroppen som er kritisk for sikkerheten. Barnets kropp kastes kraftigere fremover enn om selene sitter så tett mot kroppen som de skal.

Vår klare anbefaling er ta av tykke jakker og dresser før barnet setter seg i bilstolen. Sørg for at beltene sitter tett og korrekt over barnets skuldre/bryst og hofter. Selene bør sitte så tett mot barnets kropp at du kun får presset inn to fingre mellom kroppen og selene.

Hva bør barnet ha på seg?

Til babyer anbefaler vil såkalte bilstolposer. Det er poser à la vognposer som er laget i størrelse tilpasset babybilstoler og de er laget med hull til bilstolselene. Fordelen med en bilstolpose som varmer, er at babyen ikke trenger å ha på seg så mye klær og selene vil derfor komme tett og godt inntil den lille, skjøre kroppen. Et sett med ull kan være nok. Posene kommer stort sett i dun eller ull og er varme. Med pose i bilstolen vil barnet derfor både holde seg varmt og ikke minst sitte så bra fastspent som overhodet mulig.

Utvalgte bilstolposer

Ta av tykke ytterklær!

Til barna i småbarnstol eller beltestol, er ikke bilstolpose et alternativ. Vårt klare råd er at barna skal sitte uten tykt yttertøy. Som for de minste gjelder det også her at selene i bilstolen eller bilbeltene kommer tett nok inntil barnets kropp. Med dette utgangspunktet, bør hver familie etterstrebe å finne løsninger som gjør at barnet kan sitte uten yttertøy. Har dere mulighet til å forvarme bilen før dere skal kjøre, så er dette supert. Moderne biler, og særlig elbiler, har gode muligheter for det, til og med gjennom app man kan styre komfortabelt fra stua. Vi anbefaler at barna har på seg klær i ull, gjerne flere lag, eller fleece og at dere i tillegg har tepper som kan legges over barnet og utenfor selene. Dette er sikre vinnere for å holde varmen i en kjølig bil.

Hva så med oss voksne – de mest betydningsfulle personene i barnas liv – husker vi å ta av oss ytterklærne? Gjør det, folkens! For barna!

Smarte klær i bilstolen