home Meny close
menu Meny

Passer bilstolen i min bil?

Når du kjøper ny bilstol er det viktig å forsikre seg at bilstolen passer i bilen den skal brukes i, særlig hvis du har en liten bil. Her er det to ting du må sjekke:

1) At bilstolen sitter godt i bilen. Det vil si at den lar seg montere korrekt i bilen. Utforming på bilens sete gjør at enkelte bilstoler passer bedre enn andre. Prøv helst med barnet i stolen ved demonstrasjon i butikk.

2) At bilstolen er godkjent for bruk i bilmodellen i henhold til billisten over biler stolen kan brukes i. Disse listene finner du på bilstolprodusentenes hjemmesider.

Prøv bilstolen i din bil

Vi anbefaler på det sterkeste at du prøver bilstolen i bilen din. Hvilke bilstoler som sitter best i hvilken bil varierer. Oppsøker du en av våre butikker, så får du låne med stol ut for å prøve i egen bil. En avgjørende faktor her er utformingen av sitteputen i baksetet. Dersom denne er ganske flat, så passer de fleste bilstoler godt. Dersom sitteputen heller en del, så er det ekstra viktig å prøve stolen i bilen. En bakovervendt bilstol kan da få bli stående slik at den vipper mer fremover og barnet blir sittende mer oppreist, enn bilstolprodusenten anbefaler. En del produsenter oppgir her vinkel i grader som de anbefaler.

Når du prøver stolen i egen bil, vær da oppmerksom på utformingen av din bils baksete. Sportsseter kan påvirke plasseringen av bilstolen. Dersom du skal ha tre bilstoler inn i baksetet, så er det en fordel med et flatere baksete slik at stolene kan trekkes lenger ut mot døra. En stol uten isofix kan da være lurt.

Tenk også på avstand til forsetet. Får passasjeren eller sjåføren foran plass? Om plassen er dårlig, så anbefaler vi å prøve en annen bilstol. Hvor stor plass bilstolen tar, varierer veldig. Med litt prøving vil du se at en stol kan egne seg bedre enn andre!

Sjekk også hvor dypt isofix-festene sitter. Sitter festene langt inn, så kan det være lurt å velge en bilstol med regulerbare isofix-armer, slik at benplassen til barnet blir best mulig når han/hun sitter bakovervendt.

Billisten til bilstolprodusenten

Alle bilstolprodusentene opererer med lister over hvilke biler stolene er godkjent brukt i. Listene indikerer hvilke plasser i bilen stolene kan brukes på. Det er kundens ansvar å forsikre seg om at bilstolen er kompatibel med egen bil, så vi anbefaler at dere sjekker listen før dere kjøper bilstol. Bilstollistene ligger ved bilstolen og er også tilgjengelige på produsentens hjemmeside.

Bilstolprodusentene opplyser om at mange stoler kan brukes i flere biler enn det som er oppført i listen selv om de ikke er testet. Våre ansatte i butikk må forholde seg til bilstollistene.

Vær ekstra oppmerksom på hvilke plasser i bilen stolen er godkjent på. Mange populære bilstoler er for eksempel ikke godkjent for bruk på midtsetet, og heller ikke på 3. seterad om man har det. Om du har en bil med oppbevaringsplass under gulvet, må du kontakte bilprodusenten for å forsikre det om at gulvplaten tåler trykket av støttebeinet og bilstolen i en eventuell kollisjon. Noen bilprodusenter anbefaler at oppbevaringsrommet fylles opp med godkjent materiale.

Beltestoler bør stå godt inntil ryggen på baksetet. Dersom det blir et stort hulrom bak, anbefaler vi at dere velger en stol som gir mindre gap. Vær her ekstra oppmerksomme på bilstolprodusentens liste.

BABYBILSTOLER

BILSTOLER TIL SMÅBARN

BILSTOLER TIL STORE BARN