Bilstoler

Velge bilstol til større barn

Fra barnet er ca. 4 år kan det sitte i en såkalt beltestol. Det er en bilstol der barnet sikres med bilens belter, og ikke lenger belter som sitter fast i bilstolen. En beltestol vokser med barnet og har rygg og nakkestøtte som kan justeres oppover i takt med at barnet vokser. Beltestoler er godkjent fra 15 kg. Her er det viktig å påpeke at frem til barnet er 4 år, og gjerne lenger, viser all forskning og tester at barnet bør sikres i en bakovervendt bilstol. Barn som er under 4 år, men veier over 15 kg bør sikres i bakovervendt stol med 5-punktssele. 3-punktsbelter er ikke tilpasset småbarnas myke skjelett og gir derfor ikke sikkerhet for dem under 4 år. Bilbeltet skal også holde barnet på plass i stolen. Utålmodige småbarn sitter bedre og mer stabilt i et sete med 5-punktsbelte der de har mindre bevegelsesfrihet.

Barna skal sikres i godkjent sikringsutstyr til de er 135 cm. For de fleste vil det si til de går ca. i 4. klasse. Sjåføren av bilen har alltid ansvaret for at barna er riktig sikret, og han/hun kan straffes for manglende sikring. Dette gjelder også andres barn selv om deres foreldre har sagt at det er ok at barnet sitter uten bilstol. Her slurves det dessverre mye.

De fleste bilstolprodusentene opererer med lister over hvilke biler bilstolene passer i, og på hvilke plasser i bilen stolen kan brukes. Vi anbefaler at dere setter dere inn i dette.

Trygg Trafikk:

Foreldrenes holdninger til bilsikring

Som forelder har du et viktig ansvar for å forklare hvorfor det er viktig at barnet bruker bilstolen. Mange barn mener selv at de har blitt for store til å sitte i bilstol og at bilstol er barnslig, men når de får forklart hvorfor det er viktig at de bruker den, så aksepterer de det. Din holdning til hvor viktig det er å sikre ordentlig, betyr mye for at barna også forstår hvor viktig det er.

Kjøring av barnets venner

Å ha med seg venner hjem fra barnehage eller skole er gøy. Som sjåfør har du ansvaret for at alle barn i bilen sikres forsvarlig, og det helt opp til barnet er 135 cm. Det vil si at alle barnehagebarn og de fleste barn opp til 4. klasse (rundt 9-10 år) SKAL sitte i bilstol. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.

Alvorlige ulykker kan skje selv i lave hastigheter. Har du ikke nok bilstoler eller plass til mange nok bilstoler, bør dere velge en annen måte å komme dere hjem på. At andre foreldre sier det er greit at barnet deres fraktes uten bilstol, fratar ikke deg som sjåfør ansvaret for at barna er sikret. Det er bilens sjåfør som er ansvarlig for at passasjerer under 15 år er sikret i bilen, og man kan straffeforfølges om barn under 15 år ikke er sikret etter gjeldende lover.

Riktig bruk av beltestol

Hovedformålet med en beltestol er å sikre riktig belteføring. Det er svært viktig at bilbeltet sitter riktig utenpå barnets kropp. I nakkestøtten på beltestolene er det en plastkrok som belte skal træs gjennom. Når nakkestøtten er i riktig høyde, så vil også beltet føres i riktig høyde.

Det er svært viktig at hoftebeltet sitter riktig. Beltet skal ligge over barnets hofter og ikke over magen. Ligger beltet over magen i en kollisjon, kan det få katastrofale konsekvenser for barnets indre organer. De fleste beltestolene har såkalte horn på hver side av setet. Hoftebeltet skal under disse på begge sider, og beltet må strammes godt slik at det ikke er slakk her. Vår klare anbefaling er at du som voksen alltid sjekker at beltet er riktig ført og strammet. Av erfaring vet vi at det er mye feilbruk her når barna får feste beltet selv. 

En del foreldre ber barna legge skulderbeltet under armen eller bak ryggen fordi det kommer for høyt for dem. Dette er absolutt ikke å anbefale. Barnets overkropp vil da slenges voldsomt fremover i en kollisjon og belastningen på nakke og hode blir enorm.

Se vårt utvalg av beltestoler

Påkledning i bilstolen

Det er viktig å kle barna riktig i bilen på kalde dager. Tykke klær påvirker hvor tett selene kommer inntil kroppen. Poenget er at selene er konstruert for å sitte tett inntil barnets kropp. En bilstolsele eller et sikkerhetsbelte som er festet utenpå en vinterjakke gir ikke optimal kontakt med barnets kropp. I en kollisjon vil beltene da gi en forsinket oppbremsing av kroppen og slakk mellom beltene og barnets kropp. Hvis det smeller, vil slakk i beltene føre til at barnets kropp kastes fremover. Vår klare anbefaling er ta av tykke jakker og dresser før barnet setter seg i bilstolen. Sørg for at beltene sitter tett og korrekt over barnets skuldre/bryst og hofter.

Stor nok til å feste seg selv?

Mange barn får feste seg selv når de begynner å bruke beltestol. Vårt klare råd er at foreldrene fortsatt skal feste barna. Det er så viktig at beltet føres både riktig og strammes til nok, at foreldrene bør sørge for riktig festing før de setter seg inn i forsetet. Forskning og politikontroller viser at barn fra 4-årsalderen er de som oftest feilsikres. 

Bilpute

Bilpute er godkjent, men gir langt dårligere sikkerhet enn en beltestol, særlig i sidekollisjoner. Bilputen bidrar til at beltet sitter riktigere høydemessig til barnets kropp, men det gir ingen ekstra sikkerhet ved for eksempel en sidekollisjon. En pute bidrar heller ikke til at barnet sitter i riktig posisjon. Sovner barnet, blir det ofte hengende til siden. Bilputen bør ha såkalte horn som sikrer at beltet føres over barnets hofter og ikke over magen. Barnas Hus anbefaler beltestol fremfor pute.

For alle våre beltestoler, se her