Ut på tur med barn

Sikker i bilen på ferie

Vi i Barnas Hus er opptatt av at barna alltid sikres riktig i trafikken. Her gir vi deg råd for hvordan du best sikrer barna i bil på ferie.

Våre råd for lengre bilturer

I sommerferien drar familien kanskje på årets lengste utflukt i bil. På lange turer og i høy fart er det viktigere enn noen gang å ha fokus på trafikksikkerhet. Ikke ta for lett på bilsikringen og ikke velg løsninger du aldri ville latt passere i hverdagen.

Før dere drar, så sjekk om bilstolen fortsatt passer til barnet. Bytt til neste størrelse om det er nødvendig. For barn som er i ferd med å vokse ut av babybilstolen, kan bilturen bli morsommere i den neste størrelsen fordi de kommer høyere opp og kan se mer ut av vinduet. 

Montér gjerne bilstolspeil/baksetespeil om dere har bakovervendte seter slik at dere kan holde øye med barnet underveis. Solbeskyttelse på vinduet og en såkalt organizer til å oppbevare leker og utstyr mens man kjører er også smart å ha.

Pakk bilen ordentlig og sørg for at det er så ryddig som mulig. Tung bagasje bør plasseres nederst og inn mot seteryggen. Unngå å stable i høyden så godt det lar seg gjøre, både med tanke på sikt og bevegelse. Gulvet rundt støttebenet til bilstolen skal være ryddet og fri for bagasje, bæreposer o.l. Løse gjenstander som flasker, nøkler, kopper og mobiltelefoner bør oppbevares i hanskerom eller andre steder hvor de ikke har mulighet til å bevege på seg. Slike ting kan utgjøre en fare og føre til alvorlige skader allerede ved lave hastigheter. Ifølge Trygg Trafikk vil et nettbrett som veier 0,5 kg ved en bråstopp i 70 km/t, kastes fremover med en vekt tilsvarende 10 kg. 

Underholdning i bilen gjør ofte bilturen enklere, men barnet bør ikke ha ting som nettbrett eller mobiltelefon på fanget. Fest disse med godkjente sikkerhetsløsninger som f.eks. BeSafe setebeskytter og nettbrettholder.

Sørg for at dere holder baksetet og bilsetet rent. Kjøp gjerne et setetrekk/sommertrekk til stolen som beskytter det mot smuss, matsøl og ev. oppkast, og holder barnet svalt på varme dager. Sparketrekk og setebeskytter er også en idé for å holde bilen ren. Det er viktig for sikkerheten at sand, smuss og matsøl fjernes fra basen, undersiden av stolen og beltet. 

Husk å stoppe mye underveis og la barnet få pauser. Ikke legg opp til for lange etapper av gangen med mindre dere kjører på et tidspunkt der barnet er rolig og gjerne vil sove. Se om dere kan planlegge stopp på steder dere kan oppleve ting sammen eller hvor barnet kan få lekt litt på en lekeplass og strukket litt på bena. 

BeSafe bilsete

Barn må aldri forlates alene i bil!

I sommervarmen stiger temperaturen raskt inne i bilen selv om du har parkert i skyggen. Små barn klarer ikke regulere kroppsvarmen like bra som voksne og kan fort bli overopphetet. Forlat derfor aldri barn alene i bilen.

Under ser du BeSafe sin oversikt som viser hvor raskt temperaturen faktisk stiger i løpet av bare noen få minutter.

BeSafe varme i bil