Påkledning

Trelagsprinsippet - lag på lag

Barn er mye ute og leker uansett vær. For at barnet skal trives, er riktig påkledning viktig så det ikke blir kaldt, vått eller for varmt. En god huskeregel er å følge trelagsprinsippet. Det vil si at man kler barnet i tre lag fra innerst til ytterst i klær som er best egnet for å holde det varmt og tørt. Tre lag er en god huskeregel som også barna tidlig kan klare å lære seg.

Innerlaget

Det innerste laget bør være tynt, tettsittende og av ull. Unngå bomullsundertøy på vinteren. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet det stedet der man lettest blir kald. Ullundertøy er i dag i en helt annen kvalitet enn hva vi som foreldre kjenner fra vår barndom med kløende ullgensere. Ull er gull! Et merinoullplagg klør ikke, holder barnet varmt og transporterer opptil 30% av fuktigheten bort fra kroppen, slik at barnet ikke blir vått og dermed kaldt. Silke er like varmt som ull, og kan være et bra alternativ for barn med sensitiv hud eller atopisk eksem. Det finnes også gode blandinger som, for eksempel, Reflex sin Snøfall-serie og Reflex Bris. Snøfall består av 100% bomull på innsiden og 100% merinoull på utsiden (halslinning og ribben rundt armer og ben er også i bomull), mens Reflex Bris-serien har merinoullens unike egenskaper på yttersiden og myk økologisk bambus på innsiden. Begge seriene er godt egnet for mer følsom hud.

Klikk her for å se vårt store utvalg av ullklær til barn

Mellomlaget

Det midterste laget må ikke være tettsittende. Luft mellom lagene gir god isolasjon og bevegelighet. Det må heller ikke være for stort, da blir effekten motsatt. Husk alltid på at for store klær gjør det vanskelig for små barn å bevege seg.

Klikk her for å se vårt utvalg av fleece

Ytterlaget

Når det gjelder det ytterste laget må man ta individuelle hensyn på barnets aktivitetsnivå og bruk. Til de aller minste har ofte dressene litt ekstra «padding» i baken da de ofte sitter en del på bakken. For de litt større barna har ofte dressene mulighet for å stramme inn litt i midjen slik at det skal bli enklere for barnet å bevege seg.

Dressen bør være både vind- og vannavstøtende og samtidig pustende. En parkdress og vinterdress skal brukes mye og det er viktig både at barnet holder seg varmt og at det ikke blir klamt. Strikk under foten er alltid en nødvendighet, det holder både sand og vann ute.

Klikk her for å se vårt utvalg av yttertøy til barn og baby