home Meny close
menu Meny

Bakovervendt er tryggest

Barn opp til minst 4 år, helst opp til 6 år bør sikres i bakovervendt bilstol!

Er det på jakt etter markedets tryggeste bilstol til barnet ditt? Vi kan ikke gjenta det ofte nok. Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det er sikrest for barna å sitte i en bakovervendt bilstol. Hovedårsaken til dette er at små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen og skjelettet er mykt. Sitter barnet forovervendt ved en kollisjon vil hodet slenges forover i voldsom kraft og belastningen på nakken blir enorm. Sitter barnet i en bakovervendt stol blir kroppen og hodet presset inn mot seteryggen i bilstolen og kreftene vil fordeles over hele kroppen. Hodet og nakken vil få tilnærmet lik null sleng.

I en forovervendt stol økes sikkerheten med 50% for at barnet skal overleve uten skader. I en bakovervendt bilstol øker sikkerheten til 95%.

Kilde: Trygg Trafikk

Bøyde ben i bakovervendt bilstol er ikke farlig!

De fleste foreldre sier at de snur barnet fordi de ha for dårlig beinplass. At barnet må bøye bena litt etterhvert er ikke farlig og ofteste heller ikke så ukomfortabelt som foreldrene hevder.  Å holde barnet bakover så lenge som mulig er veldig viktig for barnet ditt sitter tryggest mulig i bilen.

Dine holdninger og talemåte påvirker barnet. Kommenterer du stadig «er det trangt for deg?», blir barnet også fokusert på det. Prat heller positivt til barnet fra tidlig alder om hvor smart og bra det er at de skal sitte «baklengs». Det synker ofte veldig godt inn.

Beltemonterte stoler kan ofte flyttes litt lenger ut på seteputen i bilen slik at beinplassen blir bedre. For mange er det et viktig argumentert for å velge beltemontert fremfor  Isofix.

Prøv med barn og bil

Det er alltid lurt å ta med barnet til butikk for å prøve de forskjellige bilstolene da ingen barn er like. Kroppsfasong, lengde på overkropp osv kan avgjøre hvor godt barnet sitter i stolen og hvor lang bruksperioden kan forventes å være. Bilstolene har også forskjellige plassbehov i i bilen og helning på seteputen i bilen kan påvirke hvordan bilstolen sitter i bilen.

Særlig utformingen av baksetet i bilen påvirker hvilken bilstol som vi stå godt. Vi anbefaler derfor at dere tar med bilen til butikken og tester bilstolen i bilen før dere bestemmer dere. Produsentene lager lister over hvilke stoler som passer i bilene deres og hvor i bilen hvert stol kan plasseres. Det er alltid lurt sjekke listen før dere velger stol.


Lover for sikring av barn i bil

Vi anbefaler at barnet sitter bakovervendt til det er minst 4 år, helst enda lenger. Vi har bakovervendte bilstoler som kan brukes opp til 6-årsalderen. Det er to europeiske regelverk for sikring av barn i bil; ECE R44/04 som klassifiserer basert på barnets vekt og det nye regelverket R-129 i-Size som klassifiserer basert på barnets høyde. Regelverkene eksisterer i dag parallelt.

Det nye i-Size regelverket påbyr blant annet bakovervendt sikring til barnet er 15 måneder (mot tidligere 9 kg) og stolene som er i-Size-godkjent er konstruert med strengere krav til sidekollisjoner enn hva som er gjort tidligere.

Plus Test – den strengeste testen

En del bilstoler i for småbarn har også gått gjennom ytterligere klassifiseringstester. Se etter stoler som har bestått den svenske Plus Testen og godkjent for bakovervendt sikring opp til 25 kg. Testen måler de livstruende kreftene som barnets nakke utsettes for i en frontkollisjon. En bilstol som godkjennes av Plus Test har bestått den kraftigste kollisjonstesten som er tilgjengelig, og stolen kan da påføres Plus Test-merket som bevis på det. Les mer om Plus Test HER


Forovervendt bilstol

Om forovervendt sikring av barn i bil sier Trygg Trafikk følgende:

Når barnet sitter med kjøreretningen, vil nakke og hode få stor bevegelse i en frontkollisjon, fordi hodet kastes frem mens kroppen holdes fast av selene i bilstolen. Nakkemusklene kan overstrekkes slik at det gir varige mén. Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakken og hodet.

Airbag og bilstol i forsetet

Det er forbudt å plassere en bakovervendt bilstol i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Airbagen kommer med voldsom kraft, og barnet kan blir drept eller alvorlig skadet hvis den utløses. I de fleste nyere biler så kan airbagen skrus av på en trygg måte. I eldre biler med airbag så bør airbagen demonteres av verksted.

Dersom barnet er svært urolig i bakovervendt setet i baksetet, så anbefaler vi å prøve og montere bilstolen bakovervendt i passasjersetet foran framfor å snu barnet. Airbagen må da være skrudd av.

Barn bør være over 140 cm før de sitter i forsetet med aktiv airbag.

Tenk sikkerhet når du fyller bagasjerommet

Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk eller hattehylle og helst bak nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenarioet er kofferter som stables i høyden og tunge alpinski som legges mellom setene. Stopp opp og reflekter litt over hvordan dette vil gå i en kraftig nedbremsing. NAF og Trygg Trafikk har begge filmer som viser hva som vil skje i en nedbremsing eller kollisjon. Med usikret skiutstyr i en bil som kolliderer i 50 km/t vil skiene kastes fremover og brekke seteryggene og fortsette frem mot dashbordet. De tunge alpinstøvlene og hjelmene vil bli farlige prosjektiler som kan drepe (kilde NAF). I tillegg til en bra bilstol så er en ryddig og fornuftig pakket bil noe av det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur.

Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk eller hattehylle og helst bak nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenarioet er kofferter som stables i høyden og tunge alpinski som legges mellom setene. Stopp opp og reflekter litt over hvordan dette vil gå i en kraftig nedbremsing. NAF og Trygg Trafikk har begge filmer som viser hva som vil skje i en nedbremsing eller kollisjon. Med usikret skiutstyr i en bil som kolliderer i 50 km/t vil skiene kastes fremover og brekke seteryggene og fortsette frem mot dashbordet. De tunge alpinstøvlene og hjelmene vil bli farlige prosjektiler som kan drepe (kilde NAF).

Rot i bilen er en sikkerhetsrisiko

I tillegg til en bra bilstol så er en ryddig og fornuftig pakket bil noe av det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur. I høy fart så utgjør både brusflasker og kosebamser en fare, og kan i verste fall ta liv. En gjenstand på 3 kilo vil bli kastet framover med en kraft på 90 kilo i en kollisjon i over 50 km/t. Sørg derfor for å ha en ryddig kupé.

Har du beltestoler til større barn uten isofix, må setebeltet festes rundt stolen også når den ikke er i bruk. I en kollisjon vil en løs beltestol kunne forårsake stor skade.