home Meny close
menu Meny

Trelagsprinsippet

Barn er mye ute og leker uansett vær. For at barnet skal trives, er riktig påkledning viktig så det ikke blir kaldt, vått eller for varmt. En god regel kan være å følge trelagsprinsippet. Som navnet tilsier, så vil det si at man fra innerst til ytterst kler på barnet tre lag med klær for å best holde seg varm og tørr. Tre lag er også en god huskeregel barna tidlig klarer å lære seg.


Innerlaget

Det innerste laget bør være tynt, tettsittende og av ull. Unngå bomullsundertøy på vinteren. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet det stedet der man lettest blir kald. Ullundertøy er i dag i en helt annen kvalitet enn hva vi som foreldre kjenner fra vår barndom med kløende ullgensere. Ull er gull! Et merinoullplagg klør ikke, holder barnet varmt og transporterer opptil 30% av fuktigheten bort fra kroppen, slik at barnet ikke blir vått og dermed kaldt. Silke er like varmt som ull, og kan være et bra alternativ for barn med sensitiv hud eller atopisk eksem.


Mellomlaget

Det midterste laget må ikke være tettsittende. Luft mellom lagene gir god isolasjon og bevegelighet. Det må heller ikke være for stort, da blir effekten motsatt. Husk alltid på at for store klær gjør det vanskelig for små barn å bevege seg.


Ytterlaget

Når det gjelder det ytterste laget må man ta individuelle hensyn på barnets aktivitetsnivå og bruk. Til de aller minste har ofte dressene litt ekstra «padding» i baken da de ofte sitter en del på bakken. For de litt større barna har ofte dressene mulighet for å stramme inn litt i midjen slik at det skal bli enklere for barnet å bevege seg.

Dressen bør være både vind- og vannavstøtende og samtidig pustende. En parkdress og vinterdress skal brukes mye og det er viktig både at barnet holder seg varmt og at det ikke blir klamt. Strikk under foten er alltid en nødvendighet, det holder både sand og vann ute.


Klær brukt på bildene (alt fra AW20)

Bilde 1:

Reflex Frost ull longs og ulltrøye i grønn (venstre), Reflex Frost ulltrøye i lys rosa, Reflex Sirdal fleecebukse og fleece halfzip i marine (midten), Reflex Frost ulltrøye i lys rosa, Reflex Sirdal fleece halfzip i marine, Reflex Bardu vinterdress og Nordnes lue i ull med fleecefôr og Windstopper innsydd over ørene (høyre).

Bilde 2:

Hele Reflex Frost sin høstkolleksjon 2020 som kommer i fargene grape, navy, gul, grønn, lys rosa og blå. Barna har også på seg Reflex Torsken gummistøvler i gul og navy.

Bilde 3:

Reflex Sirdal fleece halfzip i marine og Reflex Frost ulltrøye i lys rosa.

Bilde 4:

Reflex Frost ulltrøye i lys rosa, Reflex Sirdal fleece halfzip i marine, Reflex Bardu vinterdress og Viking Veme Vel Mid G-tex sko i lys rosa.