Barnerommet

Slik barnesikrer du hjemmet ditt

Barnesikring av hjemmet er viktig fra barnet begynner å bevege seg rundt og utforske miljøet mer. Selv om man alltid bør følge med små barn, vil sikring av hjemmet ditt redusere risikofaktoren for uhell og ulykker betraktelig. I tillegg til hjemmesikring, kan det være fint å ha tatt et førstehjelpskurs slik at du vet hva du skal gjøre i en nødsituasjon.

Potensielle farer

Du bør tenke igjennom følgende potensielle farer når du gjennomgår hjemmet ditt:

• Fallskade (trapp, vindu, terrasse, utgangsdør)
• Brannskade (peis, varmeovn, komfyr, varmtvann, varm mat og drikke)
• Klemskade (skap, skuffer, dører, bokhyller, verktøy)
• Forgiftning (medisiner, vaskemidler o.l.)
• Støt (stikkontakter, ledninger)
• Kutt og sår (kniver, saks o.l.)
• Drukning (badekar, badebalje, toalett, vask)
• Kvelning (leker, mat, plastposer, persiennesnor, småting som kan sette seg fast i halsen)

Hvordan sikre barnets omgivelser?

Se an både barnet, barnets alder og utvikling, samt boligen når du vurderer mulige farer i hjemmet. Du kommer langt med å gjøre ting utilgjengelig for barnet. Medisiner, vaskemidler, alkohol, tobakk og andre midler barnet ikke må få i seg, er greit å låse bort i en bod eller kjeller, eller sette i et skap barnet ikke har tilgang til. Sørg også for at barnet ikke har tilgang til vitaminer og fluortabletter. Behold original emballasje på alt slik at det ikke er til å ta feil av og barnet lærer seg hva som er farlig. Sørg også for at verktøy, skarpt kjøkkenutstyr og tunge ting barnet kan få over seg er utilgjengelig (store møbler som bokhyller, bør festes i veggen).

Fallskader scorer dessverre høyt på ulykkesstatistikken. Sørg for at alle vinduer alltid er sikret slik at barnet ikke kan falle ut, at barnet ikke har tilgang til terrassen uten oppsyn, at små barn er festet med sele i stolen, at du alltid har en hånd på barnet når du skifter bleie på stellebordet, og at trapper er beskyttet med trappegrind både øverst og nederst. For barn som synes det er lett å åpne utgangsdøren og komme seg ut, er det greit å montere en ekstra lås eller dørlenke øverst på døren.

For å forhindre brannskader bør barnet holdes unna peisen med en sikkerhetsgrind. Husk at varmtvann, varm mat og varme drikker også kan gi forbrenningsskader. Sjekk derfor alltid vannet med albuen eller bruk et badetermometer før du bader barnet, pass på at barnets mat og drikke er passe temperatur, og unngå å drikke varme drikker når du har et barn på fanget.

Klemskader skjer raskt når barnet leker med skuffer, skap og dører. Gjør dem derfor utilgjengelig med en lås eller bruk dørstopper for å forhindre at barnet klemmer fingrene.

Bruk støpselbeskyttere og rydd bort ledninger så godt det lar seg gjøre for å passe på at barnet ikke får støt.

Gå aldri fra et badende barn. Barn kan drukne i små mengder vann og på veldig kort tid. Bruk gjerne en sklimatte i badekaret slik at barnet ikke så lett faller om det reiser seg.

Leker skal være godkjent (se etter CE-merking), alderstilpasset og egne seg for barnets utviklingstrinn.

Sørg for at mat er kuttet i små nok biter, for å unngå at barnet setter mat i halsen. Hold ting som plastkorker, persiennesnorer og plastposer unna barnet.

I tillegg til sikkerhet i hjemmet, er det viktig å huske på at du alltid skal sikre barn i bil, bruke redningsvest i båt, på brygge eller i nærheten av dypt vann, ha hjelm til barnet når det sykler eller bruker sparkesykkel, samt feste barnet med tilhørende sele i vogn og barnestol.

Hos Barnas Hus får du sikkerhetsutstyr som trappegrinder og sikkerhetsgrinder, badetermometer, hjelm, skuff- og skaplåser, baby call, refleks, støpselbeskyttere og hjørnebeskyttere. Vi har også produkter det egner seg å ha hjemme som solkrem, myggmiddel, nesesuger, badesete og nyfødtstøtte til badekar.

Førstehjelpsskrin

Ha alltid et førstehjelpsskrin eller medisinskap lett tilgjengelig med det mest essensielle, slik at du kan stelle sår og brannsår, dempe feber og smerte, samt håndtere mindre skader. Produkter det kan være smart å ha:

• Paracet til barn (stikkpiller, mikstur eller smeltetabletter – husk riktig dosering for barnets alder)
• Saltvannsdråper til å skylle sår, øye og nese
• Sårvaskservietter og desinfiserende sårkrem (som Brulidine)
Termometer og termometerbeskyttelse
• Branngel til å kjøle ned brannsår
• Plaster, sårlukkingstape (Steri-strip), bandasjer, kompresser og ev. enkeltmannspakke (skift plasteret om det er vått, skittent eller om du kan se blod igjennom det)
• Sårtape
• Engangshansker
• Saks og pinsett
• Sikkerhetsnål
• Sinksalve (som Inotyol)
• Hydrokortison
• Ispose
• Medisinsk kull i tilfelle forgiftning (ikke gi barnet dette før du har hørt med Giftinformasjonen)
• Antibakteriell hånddesinfeksjon
• Lapp med viktige telefonnummer

Hva bør jeg gjøre hvis uhellet først er ute?

Ved fare for liv og helse, skal du alltid ringe 113. Det er alltid bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. Du får veiledning til førstehjelp om du trenger det.

Om barnet har fått i seg noe farlig eller noe du er usikker på om er farlig, ring Giftinformasjonen på 22 59 13 00.

Hvis fastlege er utilgjengelig og hjelpen ikke kan vente, ring legevakt på 116 117.

Ved brannskade er det viktig å avkjøle det forbrente området raskt med lunket vann (20 grader) i minst 20 minutter. Ved større forbrenninger, få tak i kyndig hjelp og ta med barnet inn i dusjen og dusj sammen med det – da har du kontroll på temperaturen slik at det ikke blir for kaldt. Ikke fjern klær som sitter fast i såret.

Lege skal alltid oppsøkes om barnet har et sår som blør eller spriker kraftig, et dypt kutt, et sår som ikke gror eller viser tegn på infeksjon, eller om barnet har blitt bitt av et dyr.

Kilder:
NHI.no, Helsenorge.no