Barnerommet

Valg av madrass til barn og baby

Små barn tilbringer mange timer i sengen, faktisk hele 50-70% av tiden de første 6-7 årene. En god madrass gir god støtte til en kropp i kraftig vekst.

Hvordan påvirker madrassen barnets sovemiljø og søvnkvalitet?

Når dere skal velge madrass bør dere tenke på hvordan madrassen hjelper barnet med varmeregulering og fuktregulering, og at den er laget i helse- og allergivennlige materialer. Barnas Hus anbefaler at barnet alltid får ny madrass. En brukt madrass kan ha groper eller være nedtrykt etter forrige eier. Det påvirker komforten og søvnen til barnet. Brukte madrasser kan også inneholde bakterier og sopp, og rester etter urin og gulp. Dette er det lite hensiktsmessig at barnet puster inn, og det påvirker risikoen for krybbedød.

Kjennetegn på en god madrass:

- Kjernen i madrassen bør være fast med en myk overflate

- Trekket bør være relativt tykt, og ha temperatur- og fuktregulerende egenskaper

- Den skal være helse- og allergivennlig

- Trekket skal være avtakbart og kunne vaskes ved minst 40 grader

- Miljøvennlig og sertifisert

Baby som gjesper

Gode råd om søvn:

–  Rolig og stabil søvn gir glade barn.

–  En god madrass fremmer kroppsbevisstheten hos barnet.

–  En god madrass utnytter barnets egne bevegelser om natten.

–  Korrekt trykkavlastning på hode, skulder og hofte er viktig og gir barnet god støtte.

–  En varmeregulerende madrassoverflate gir en rolig og stabil søvn.

Helsemadrasser

Barnas Hus selger helsemadrasser med kjerne sammensatt av to ulike materialer Waterlily™ og Celcius®.

Waterlily™

Den nederste kjernen i helsemadrassen består av et miljøskum som heter Waterlily. Waterlily er et komfortmateriale med høy romvekt (45 kg/m3) som betyr at materialet ikke "faller sammen" og danner en "hengekøye" (såkalt "memory foam"). Waterlily har den fastheten og elastisiteten som ekspertene anbefaler.

Celcius®

Deretter kommer et lag av Celsius-skum, som i likhet med Waterlily, har en svært høy romvekt (50 kg/m3). Celsius gir mykhet og har samtidig trykkavlastende egenskaper som fordeler trykket på hode, skuldre og seteparti. Trykkavlastning betyr at kroppens behov for å snu og vende på seg minskes, og dermed fremmer avslapning og god søvn. Skummet er skåret med «eggekartong-struktur» som virker lett masserende og medvirker til en bedre gjennomstrømning av luft i madrassen.

Madrasstrekket

Trekket til helsemadrassene er produsert i 100% bomull og trykt med 100% vannbaserte farger, uten oppløsningsmidler og helseskadelige stoffer. Madrasstrekket er også vattert med 200 g spesialvatt bestående av saueull, bomull og PES-fiber for å oppnå isolerende og varme- og kulderegulerende egenskaper. Saueull gir optimal isolering mot kulde og varme, og er kjent for å oppta fukt og svette uten å føles våt. Denne konstruksjonen er godkjent etter Øko-Tex 100. Trekket kan vaskes på 60 grader og har glidelås på to sider, noe som gjør det enkelt å ta av og på. Vær oppmerksom på at gjentatte vask på 60 grader kan redusere ullens tykkelse og gjøre at ullen "vandrer" slik at man kan se små fibre på trekket. Alminnelig vask bør derfor foretas på 40 grader.

Holdbarhet på madrasser

Våre helsemadrasser kan anvendes i mange år og kan i teorien gå i arv til yngre søsken, men av tidligere nevnte årsaker anbefales ikke dette. Hvert nye familiemedlem bør få sin egen madrass.

Troll Lukas sprinkelseng

Madrasser og allergi

Allergi i sovemiljøer stammer oftest fra husstøvmidd. Husstøvmidd finnes i alle hjem og trives best i varme og fuktige omgivelser, typisk i senge- og gulvtepper. Sørg for god ventilasjon av soverom og madrass. Husstøvmidd reduseres blant annet ved jevnlig utluftning og kjølig soverom. Husstøvmidden dør hvis trekket vaskes ved 60 grader eller oppbevares i fryseren i ca. 1 døgn. 

Fibermadrasser

En fibermadrass har en kjerne av resirkulert polyester og er formstabil. Fibermadrassene Barnas Hus selger har trekk i 100% Øko-Tex 100 sertifisert bomull som kan vaskes på 60 grader og ev. fryses.

Se her for vårt utvalg av madrasser