home Meny close
menu Meny

Den perfekte barnevognen til baby

-Slik velger dere riktig vogn

Å kjøpe barnevogn er for mange vordende foreldre det viktigste kjøpet de gjør før barnet skal komme. Mange bruker mye tid på å finne den rette vognen. Barnet deres kommer til å tilbringe mye tid i vognen, og dere vil bruke mye tid på å trille den. Dere vil trille på ulikt underlag og føre, og i ulike situasjoner og miljøer. Dere skal løfte vognen, bære den og slå den sammen.

Hvilken vogn er riktig for dere?

Begynn med å tenke gjennom hvilke hverdagssituasjoner dere og vognen vil befinne dere i. Vognen og barnet vil være med på det meste, og bør derfor være tilpasset deres livsstil. Det handler både om hva som er praktisk i bruk, det beste for barnet og hva slags design dere liker.

4 ting dere bør tenke gjennom før dere velger vogn:

1 Hvor kommer dere til å trille mest?
I by? I terreng? På asfalt eller grus? På snø? Underlaget har betydning for hva slags vogn dere bør velge. Velg en vogn med hjultype som vil passe deres bruk, og et understell med demping som gir babyen god komfort der dere kommer til å trille.

2 Hvordan bor dere?
Om dere bor i leilighet er det viktig at bagen er enkel å bære med seg. Et understell som blir kompakt sammenslått er praktisk om det skal oppbevares i en trang entré eller oppgang.

3 Skal vognen tas med mye i bil?
Vognen bør få plass i bilen dere har eller planlegger å kjøpe. Det kan være lurt å teste vognen i bilen. Total demontering hver gang vognen skal inn og ut, kan skape en god del frustrasjon.

4 Reiser dere mye med offentlige kommunikasjonsmidler?
I så fall er det lurt å velge en vogn som er kompakt og smidig på små flater. Tenk på hvordan vognen vil være på en full buss som i tillegg har har trappetrinn eller to opp. Teleskophåndtak er å foretrekke når vognen må dras opp trapper.

Størrelsen på liggedelen

Størrelsen på liggedelen avgjør hvor lenge barnet kan bruke bagen. De fleste bager er godkjent opp til barnet veier 9 kg. Pleier barna i familien deres å bli lange, så er det lurt å velge en bag som relativt lang slik at barnet ikke vokser ut av den raskt. Lengden på liggedelene varierer en del.

Årstiden babyen blir født på, har også litt å si. En vinterpose i dun eller ull tar litt ekstra plass, og en høstbaby som skal bruke vinterpose gjennom hel høst, vinter og eventuelt vår, kan trenge litt godt med plass i bagen.

Demping i understellet

For å gjøre turen så behagelig som mulig for den lille som skal trilles, kan det være lurt å tenke på hvor god demping vognen har når den trilles. Planlegger dere å gå mye på skogsvei for eksempel, så bør vognen ha demping og hjul som bidrar til at barnet ligger behagelig og komfortabelt, og ikke vil våkne av at man går over småstein eller dumper.

Hvor mye klær trenger babyen i vognen?

Når babyen sover i vognen er det viktig å ha kontroll på babyens temperatur. Den sjekkes best ved i kjenne i barnets nakke. Mange kler på babyen for mye klær. Det kan være vanskelig vurdere riktig påkledning og hvor mye babyen skal «pakkes» inn i av poser, tepper eller dyner. Skal dere gå ute i vinterkulde og så inn på kjøpesenter for eksempel, så er det viktig å holde kontroll på barnets temperatur. Sjekk heller en gang for mye!

Ikke bruk tepper foran vognåpningen!

Mange foreldre dekker til vognåpningen med et teppe for å skjerme barnet mot sterk sol. Barnas Hus fraråder å dekke til vognen med tepper, da det kan føre til en CO2-opphopning og eventuell overoppheting inne i vogna. Det øker risikoen for krybbedød. Dette gjelder ikke bare for tette tepper, men også for helsetepper. Helsesøster Nina Misvær sier til Mammanett at «et helseteppe er laget for å holde barnet varmt, derfor fungere ikke disse hullene som luftehull, men som luftlommer som holder på temperaturen».

Det finnes bedre løsninger. Velg en vogn med kalesje som kan dras langt frem, og/eller kjøp til en ekstra solskjerm. Vi har praktiske universalsolskjermer som enkelt kan festes på de aller fleste vogner. Til de fleste av vognene kan man også kjøpe matchende parasoller.

Bytte til sittedel

Når barnet er mellom 6 måneder og et år er det tid for å bytte fra babybagen til sittedelen eller annen sportsvogn. Når man velger å bytte, avhenger ofte av hvor nysgjerrig barnet er og om bagen har blitt for liten. Om barnet klarer å sette seg opp i vognen selv, bør man absolutt bytte til sittedel med 5-punktssele. Noen liggedeler har en såkalt sitteplate som kan vippes opp slik at barnet kan sitte i liggedelen.

Det finnes to typer sittedeler: ergonomiske sittedeler og sittedeler som blir helt flate når ryggen legges ned og barnet skal sove.

Sittedel med flat liggestilling

Flat liggestilling vil si at seteryggen kan reguleres slik at den blir så og si flat, og vognen har et fotbrett som kan reguleres slik at beina også kan rettes ut flat. Barnet ligger da nesten tilsvarende som i en seng eller vognbag. En vogn med flat liggestilling har også et regulerbart fotbrett. Det vil si at fotbrettet kan justeres fra posisjon der barnet kan strekke bena rett ut til en posisjon der bena «henger» ned. Den siste posisjonen foretrekkes av større barn, mens den flate stillingen er optimal for soving og i tiden etter at man bytter fra babybagen.

Sittedel med ergonomisk utforming

Den ergonomiske sittedelen ble skapt for at kroppen skulle ha best mulig støtte på trilletur.  En ergonomisk sittedel har en fast form, og er som et slags sete som reguleres i forskjellige ligge-, hvile- og sitteposisjoner. I en slik sittedel vil barnet sitte stødigere. Når barnet sover ligger det stabilt og rolig, uten at hodet faller til en side. En ergonomisk sittedel har stort sett en utforming med fotbrett som vippes i posisjon med hele sittedelen. Dette fotbrettet blir vannrett og støttende i liggestilling og mer justert nedover når barnet sitter.

Dempingen i vognen kan også ha en del å si for barnets komfort når man triller, særlig under soving. De fleste vogner har demping på hjulopphenget, mens på andre henger sittedelen på understellet og man får en slags hengekøye. Det vil da si at når barnet ligger og sover i liggestillingen så gynger ryggdelen mykt i takt med underlaget.

Utstyr i vognen

For å gjøre vognen til behagelig til barnet, så er det noe utstyr som kan være greit å ha, særlig i de kaldere månedene; vognpose, lammeskinn, myggnetting, regntrekk, dyne, teppe og en babycall. Vognposer får du i både varm vinterutgave og en tynnere variant tiltenkt bruk på vår og høst. En vinterpose må man ha i vårt kalde klima. Den tynne posen kan sees på som et alternativ til dyne og teppe. Fordelen med en pose er at den kan festes i vognen (selene) når man bruker sportsdelen og at barnet ikke klarer å sparke den av seg, slik de kan med dyne/teppe. På regnværsdager er et regntrekk essensielt for å holde vognen tørr.

Les mer om smart tilbehør til barnevognen her

Myggnett og kattenett

En god huskeregel er å alltid bruke nett over vognen når barnet sover. Nettet beskytter mot innsekter, men det er også viktig å tenke på at et nett beskytter mot katter som kan se en lun og tørr vogn som en god hvileplass. Det finns også egne såkalte kattenett som er er i en litt kraftigere kvalitet enn innsektsnettingene.

Kjøp i nettbutikken og få service i butikk

Vi selger også vogner i vår nettbutikk. Dersom dere handler vogn av oss på nett, så har dere samme rett til oppfølging i våre fysiske butikker ved reklamasjoner og feil.

Det er mange ting å ta hensyn til ved kjøp av vogn og det er mange modeller å velge mellom. Vi i Barnas Hus kan hjelpe dere å ta de riktige valgene, basert på deres behov. Vi har stort utvalg og god kompetanse. Vi kjører kontinuerlig opplæring av våre ansatte i butikk, så de skal kunne svare på alle spørsmål om vognene vi selger.