home Meny close
menu Meny

BILSTOL TIL 3-ÅRING OG 4-ÅRING

Bakovervendt er tryggest! Faktisk hele 5 ganger sikrere enn en forovervendt bilstol. Alle barn bør sitte i en bakovervendt til bilstol til de er minst 4 år, helst til de er 6 år.

I en forovervendt stol økes sikkerheten med 50% for at barnet skal overleve en frontkollisjon uten skader. I en bakovervendt bilstol øker sikkerheten til 95%.

Hvorfor er bakovervendt tryggest?

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det er sikrest for barna å sitte i en bakovervendt bilstol. Hovedårsaken til dette er at små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen og skjelettet er mykt.

Sitter barnet forovervendt ved en kollisjon vil hodet slenges forover i voldsom kraft og belastningen på nakken blir enorm.

Sitter barnet i en bakovervendt stol blir kroppen og hodet presset inn mot seteryggen i bilstolen og kreftene vil fordeles over hele kroppen. Hodet og nakken vil få tilnærmet lik null sleng. Denne videoen fra Trygg Trafikk illustrerer dette godt:

Bøyde ben i bakovervendt bilstol er ikke farlig!

De fleste foreldre sier at de snur barnet fordi de ha for dårlig beinplass. At barnet må bøye bena litt etterhvert er ikke farlig og ofteste heller ikke så ukomfortabelt som foreldrene hevder.  Å holde barnet bakover så lenge som mulig er veldig viktig for barnet ditt sitter tryggest mulig i bilen. Dine holdninger og talemåte påvirker barnet. Kommenterer du stadig «er det trangt for deg?», blir barnet også fokusert på det. Prat heller positivt til barnet fra tidlig alder om hvor smart og bra det er at de skal sitte «baklengs». Det synker ofte veldig godt inn.

Beltemonterte stoler kan ofte flyttes litt lenger ut på seteputen i bilen slik at beinplassen blir bedre. For mange er det et viktig argumentert for å velge beltemontert fremfor  Isofix

Airbag og bilstol i forsetet

Det er forbudt å plassere en bakovervendt bilstol i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Airbagen kommer med voldsom kraft, og barnet kan blir drept eller alvorlig skadet hvis den utløses. I de fleste nyere biler så kan airbagen skrus av på en trygg måte. I eldre biler med airbag så bør airbagen demonteres av verksted.

Dersom barnet er svært urolig i bakovervendt setet i baksetet, så anbefaler vi å prøve og montere bilstolen bakovervendt i passasjersetet foran framfor å snu barnet. Airbagen må da være skrudd av.

Barn bør være over 140 cm før de sitter i forsetet med aktiv airbag.

Forovervendt bilstol

Om forovervendt sikring av barn i bil sier Trygg Trafikk følgende:

Når barnet sitter med kjøreretningen, vil nakke og hode få stor bevegelse i en frontkollisjon, fordi hodet kastes frem mens kroppen holdes fast av selene i bilstolen. Nakkemusklene kan overstrekkes slik at det gir varige mén. Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakken og hodet

Bilsyke og bakovervendt bilstol

I 2-3 årsalderen opplever mange foreldre at barnet blir bilsyk og kaster opp på biltur. Det er ikke uvanlig at bilsyke inntrer i denne alderen. Årsaken til problemene er at balanseorganet i det indre øret blir forstyrret. Dette følger for eksempel av at man stadig blir utsatt for kraftige bevegelser man selv ikke har kontroll over, eller greier å følge med blikket.

Når man for eksempel sitter i en bil som aksellererer, svinger og bremser opp, får hjernen motstridende signaler, som er i konflikt med hverandre. Balanseorganet i øret sier at du beveger deg, mens øynene som gjerne er fokusert på noe inne i bilen, sier at du sitter helt stille. Resultatet er kvalme og kanskje oppkast. Les hele artikkelen vår om bilsyke HER

Er kvalme en god grunn til å snu barnet?

Vi har alltid barnas sikkerhet som topp prioritet, og vi kan derfor ikke anbefale å snu barnet slik at det sitter forovervendt. Bakovervendt er 5 ganger sikrere! Tenk nøye gjennom hvilke konsekvenser en frontkollisjon kan få for barnet og familien deres dersom det sitter forovervendt kontra bakovervendt. En bakovervendt bilstol reduserer faren for død og alvorlige skader med 90%. Da er det kanskje verdt å stoppe og tørke oppkast en gang imellom?

Våre klare anbefaling er å prøve alle tiltak som kan hjelpe mot bilsyke. For mange barn er også bilsyke forbigående. For noen varer det i noen måneder, for andre vil det vedvare i lengre tid, også etter at de har blitt snudd eller har byttet til beltestol.

Studier har vist at svært mange barn er plaget av bilsyke uansett hvilken vei de sitter. Dersom dere velger å snu barnet og det slutter å kaste opp, anbefaler vi dere da å prøve å sette barnet bakovervendt igjen. Kanskje har barnet sluttet å bli bilsyk. På grunn av sikkerheten er det da absolutt verdt å sikre barnet bakovervendt til det er minst 4 år da.