home Meny close
menu Meny

Sikring av babyen i bilen

Det er viktig å sikre barnet i bilen fra første dag. Bruk et bakovervendt babysete helt fra barnet er nyfødt. Ved en eventuell kollisjon vil barnets rygg, nakke og bakhode bremses opp mot setets rygg. Da fordeles kreftene over en større flate. Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et bilbarnesete fra de er nyfødte, heller ikke på lengre turer. Ta pauser med jevne mellomrom, slik at barnet kommer ut av setet og får beveget seg.

Stram til!

Selene i bilstolen skal ligge tett inntil barnets kropp og det skal kun være mulig å lure en finger under når de er strammet til skikkelig. Dette er viktig! Her snakker vi om hva som er sikrest for babyen. Slappe seler og bevegelsesfrihet for en liten kropp er ikke trygt i trafikken. Er selene strammet for lite, vil barnet kastes ut i en kollisjon. Da spiller det ingen rolle hvilke testresultater stolen har fått. Den viktigste jobben med å sikre barnet er å ta seg tid til å montere stolen riktig og så STRAMME til når barnet sitter i stolen.

Riktig påkledning i bilstolen

På kalde dager, og spesielt på vinteren, så er det viktig at barnet er riktig kledd for å sitte trygt i stolen. Selen SKAL ligge tett inntil kroppen. Husk å løsne hver gang du tar ut babyen og stramme dem på nytt hver gang du setter babyen i stolen. Tykke klær som vinterjakker og bobledresser gjør at selene ikke sitter riktig. Det samme gjelder for klær med store hetter. Hettene kan gjøre at selene blir liggende utenfor babyens skuldre. Disse skal alltid ligge tett inntil babyens hals slik at ikke overkroppen kan kastes framover mellom selene.

På vinteren anbefaler vi at dere bruker bilstolpose som er konstruert nettopp med tanke at barnet skal sitte korrekt i stolen. I en bilstolpose trenger barnet ofte ikke mer enn inneklær på seg. Bilstolselene kommer da riktig inntil kroppen. Et annet godt alternativ er klær i ull og eventuelt et teppe over. Vær også bevisste på å varme opp bilen på forhånd.

Base til bilstolen – hva er det?

For å gjøre det enklere å montere bilstolen riktig i bilen, er det lurt å investere i en stol som kan festes i bilen i en såkalt base som står fast i bilen. Babybilstolen klikker man da enkelt på og av denne, og man kan være trygg på at bilstolen alltid blir korrekt montert.

Det finns to monteringsmåter av baser. Den mest vanlige er montering med Isofix. Basen festes da i bilens Isofix-fester. Enkelte baser kan også monteres med bilens sikkerhetsbelte. Dette kan være aktuelt i eldre biler uten Isofix.

Komfort og belastning

Spedbarn bør ikke sitte i bilstolen for lenge av gangen, men nye stoler er forbedret i forhold til eldre, ved at det er et spedbarnsinnlegg som brukes i stolen de første levemånedene som tilpasser bilstolen til den lille kroppens ergonomi.

På en lengre biltur, er det viktig at barnet får gode pauser og kan strekke på seg med jevne mellomrom. Om man begrenser barnets tid i bilstolen i det daglige, går det fint å legge ut på en og annen langtur. Babyen kan sitte i stolen i 2-3 timer dersom den sover og virker tilfreds. Det er ikke den ene langturen som er belastningen for barnets kropp, men den daglige bruken.

Barnet sier gjerne selv fra når det blir slitent ved å gi fra seg lyd. Om dette er rett rundt hjørnet fra hjemmet eller en time avgårde er det ingen regel på. Lytt til barnet og husk at de hyggeligste turene gjøres på barnas premisser.

Bilstol på vognunderstell

I spedbarnsperioden brukes ofte bilstolene til å bære med babyen også utenfor bilen. De fleste vogner har adaptere slik at man kan feste bilstolen på vognunderstellet. Dette kan være kjekt  når man for eksempel skal på et kjøpesenter. Babybagen kan bli igjen hjemme og man trenger kun bilstolen og vognunderstellet.

AKTUELLE PRODUKTER