Bilstoler

Velge bilstol til baby

Det er viktig å sikre barnet i bilen fra første dag. En nyfødt, liten kropp er skjør, og konsekvensene av en kollisjon eller bråstopp kan være katastrofale. Dagens bilstoler for babyer er konstruert og testet med de minstes sikkerhet og ergonomi i fokus, og de beste setene på markedet oppnår svært gode resultater i sikkerhetstester. Barnas Hus anbefaler at du alltid kjøper ny bilstol.

Slik sikrer du babyen i bilen fra dag én

Et usikret barn kan bli alvorlig skadet selv i lave hastigheter. Sørg derfor alltid for å sikre barnet ditt i bilen, også på korte turer.

Alle bilstoler/barneseter/bilseter er inndelt i klasser basert på vekt og/eller høyde, og det er viktig å følge disse klassene. Kravene til bilstoler er omfattende og det eksisterer i dag to ulike godkjenningsstandarder i Europa; ECE R44-04 og i-Size.

Alle barn som er under 135 cm skal sikres i godkjent sikringsutstyr i bilen. Barnas Hus og Trygg Trafikk anbefaler at barnet sikres bakovervendt til de er minst 4 år. 

Voksi bilstolpose

Babyen skal sitte bakovervendt

Bruk en bakovervendt bilstol helt fra barnet er nyfødt. Ved en eventuell kollisjon vil barnets rygg, nakke og bakhode bremses opp mot setets rygg, og kreftene fordeles over en større flate. Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et bilbarnesete fra de er nyfødte, heller ikke på lengre turer. Ta pauser med jevne mellomrom, slik at babyen kommer ut av setet og får beveget seg.

Stram til!

Selene i bilstolen skal ligge tett inntil barnets kropp og det skal kun være mulig å lure en finger under når de er strammet skikkelig. Dette er viktig! Slappe seler og bevegelsesfrihet for en liten kropp er ikke trygt i trafikken. Er selene strammet for lite, vil barnet kastes ut i en kollisjon. Da spiller det ingen rolle hvilke testresultater stolen har fått. Den viktigste jobben med å sikre barnet er å ta seg tid til å montere stolen riktig og så stramme selene godt når barnet sitter i stolen.

BeSafe bilstol og base

Base til bilstolen – hva er det?

For å gjøre det enklere å montere bilstolen riktig i bilen, er det lurt å investere i en stol som kan festes i bilen i en permanent base. Babybilstolen klikker man da enkelt på og av denne, og man kan være trygg på at bilstolen alltid blir korrekt montert.

Det finnes to monteringsmåter av baser. Den mest vanlige er montering med Isofix. Basen festes da i bilens Isofix-fester. Enkelte baser kan også monteres med bilens sikkerhetsbelte. Dette kan være aktuelt i eldre biler uten Isofix.

Voksi Move

Riktig påkledning i bilstolen

På kalde dager, og spesielt på vinteren, så er det viktig at barnet er riktig kledd for å sitte trygt i stolen. Selen skal være stram og ligge tett inntil kroppen. Husk å løsne hver gang du tar ut babyen og stramme selen på nytt hver gang du setter babyen i stolen. Tykke klær som vinterjakker og bobledresser gjør at selene ikke sitter riktig. Det samme gjelder for klær med store hetter. Hettene kan gjøre at selene blir liggende utenfor babyens skuldre. Disse skal alltid ligge tett inntil babyens hals slik at ikke overkroppen kan kastes framover mellom selene.

På vinteren anbefaler vi derfor at dere bruker bilstolpose som er konstruert nettopp med tanke på at barnet skal sitte korrekt i stolen. I en bilstolpose trenger barnet ofte ikke mer enn inneklær på seg. Bilstolselene kommer da riktig inntil kroppen. Et annet godt alternativ er klær i ull og eventuelt et teppe over. Vær også bevisste på å varme opp bilen på forhånd.

Komfort og belastning

Spedbarn bør ikke sitte i bilstolen for lenge av gangen, men nye stoler er forbedret i forhold til eldre, med spedbarnsinnlegg som kan brukes i stolen de første levemånedene. Nyfødtinnlegget tilpasser bilstolen til den lille kroppens ergonomi og passer frem til barnet er rundt 3 måneder.

På en lengre biltur, er det viktig at barnet får gode pauser og kan strekke på seg med jevne mellomrom. Om man begrenser barnets tid i bilstolen i det daglige, går det fint å legge ut på en og annen langtur. Babyen kan fint sitte i stolen i 2-3 timer dersom den sover og virker tilfreds. Det er ikke den ene langturen som er en belastning for barnets kropp, men den daglige bruken.

Barnet sier gjerne selv fra når det blir slitent ved å gi fra seg lyd. Lytt til barnet og husk at de hyggeligste turene gjøres på barnas premisser.

BeSafe bilstol

Bilstol på vognens understell

I spedbarnsperioden brukes ofte bilstolene til å bære med babyen også utenfor bilen. De fleste vogner har adaptere slik at man kan feste bilstolen på vognunderstellet. Dette kan være kjekt når man for eksempel skal på et kjøpesenter. Babybagen kan bli igjen hjemme og man trenger kun bilstolen og vognens understell.

Rot i bilen er en sikkerhetsrisiko

I tillegg til en bra bilstol, så er en ryddig og fornuftig pakket bil noe av det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur. I høy fart utgjør både brusflasker og kosebamser en fare, og kan i verste fall ta liv. En gjenstand på 3 kilo vil bli kastet fremover med en kraft på 90 kg i en kollisjon i over 50 km/t. Sørg derfor for å ha en ryddig kupé og ha alltid sikkerhet i bakhodet når du setter ting inn i bilen. I det daglige, tenk særlig på hvor du plasserer poser med matvarer og barnevognen. 

Tenk sikkerhet når du pakker bilen

Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk eller hattehylle, og helst bak nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenarioet er kofferter som stables i høyden og tunge alpinski som legges mellom setene. Stopp opp og reflekter litt over hvordan dette vil gå i en kraftig nedbremsing. NAF og Trygg Trafikk har begge filmer som viser hva som vil skje i en nedbremsing eller kollisjon. Ifølge NAF, vil usikrede ski i en bil som kolliderer i 50 km/t kastes fremover og brekke seteryggene for deretter å fortsette frem mot dashbordet. Tunge alpinstøvler og hjelmer vil bli farlige prosjektiler som kan drepe. 

Visste du at vi har prismatch hos Barnas Hus?

Vi ønsker at du skal føle deg sikker på at du får en god pris når du handler hos oss. Det betyr at vi matcher prisen dersom du finner samme vare rimeligere et annet sted (i norske butikker eller nettsteder). For mer informasjon, se her