Ut på tur med barn

Aktiv ferie med barn

Vi nordmenn er flinke til å ta med barna ut på spennende eventyr i skog og mark. Men selv om barna raskt blir en del av vår aktive hverdag utendørs, er det viktig å huske på å alltid legge opp turen på barnas premisser. Kle de riktig og etter været, ha alltid med mat og drikke, ta pauser ofte, og la de større barna være med og ta del i planleggingen. Her gir vi deg våre tips og anbefalinger til utstyr som kan være nyttig når familien skal ut på tur eller dra på aktivitetsferie.

Fjelltur

Skal dere reise på fjelltur, er en god bæremeis eller bæresele en nødvendighet om man vil ha med små barn. Vi anbefaler seler som er ergonomisk riktig utformet for små kropper. Til de fleste bæreselene får man kjøpt vind-/regntrekk slik at babyen kan bæres også i ruskete og kaldt vær.

Mange barn sovner når de blir båret på tur. Da blir det fort vanskelig å kle av og på. Vi anbefaler derfor at barnet har på seg vindtett tøy når det bæres. I sommerhalvåret er det viktig å huske å smøre barnet med solkrem, og ta på solhatt og solbriller før dere begir dere ut på tur.

Ergobaby Cool Air bæresele

Ferie ved sjøen

De fleste barn elsker ferie ved sjøen. Det er masse spennende å finne i fjæra, man kan dra på båttur, bygge sandslott, fiske krabber, og vasse eller bade på de varmeste sommerdagene. Ved sjøen er det viktig å huske på at vannet reflekterer solen, så smør barna hyppig med solkrem og utstyr dem med solbriller og UV-klær. Sørg alltid for at barna bruker redningsvest der det kan være fare for at de faller i vannet.

Fornøyelsesparker

I fornøyelsesparker er det greit å ha med seg vognen man bruker til hverdags, om man har plass til dette i bilen. Den er gjerne robust, har god demping og tekstiler som beskytter mot vær og vind. I tillegg har den gjerne en handlekurv hvor man kan lagre alt man kan komme til å trenge i løpet av dagen som ekstra tøy, mat og drikke, og en souvenir eller to. Navnearmbånd er også smart å ha for litt større barn som raskt kan forville seg bort fra foreldrene.

På sykkeltur

Sykkelturer er en fin måte å tilbringe kvalitetstid ute med barnet og dele nye opplevelser. Om barnet ikke er stort nok til å sykle selv, er en sykkelvogn som festes bak på sykkelen en smart investering. Sykkeltraller kan brukes fra barnet er stort nok til å sitte selv og opp til rundt 6 år (avhengig av vognens maks. høyde og maks. vekt).

Barnet må alltid bruke hjelm og festes med sikkerhetsselen i sykkeltilhengeren. På sommeren er det også viktig med solkrem, solbriller og caps/solhatt. Sørg for at vognen er godt synlig i trafikken; bruk vimpel, og sett gjerne på ekstra reflekser og lys/lykter (røde lys skal sitte bak, mens hvite lys skal sitte foran).

Før hver tur er det viktig å gå over sykkelvognen og sykkelen for å sjekke at alt er som det skal være (kontroller fester, sjekk at bremser og lykter fungerer o.l.). Når du kjøper sykkelvogn, bør du alltid få vist hvordan den skal festes på akkurat din sykkel. Dette kan vi hjelpe deg med på Barnas Hus.

På sykkeltur øker man rekkevidden av hvor man kan ta med barna på tur. Men husk at det fort blir kjedelig for barnet å sitte passivt i en vogn. Dropp derfor de lengste turene, planlegg stopp underveis og ha gjerne en spennende destinasjon som mål (som f.eks. badestrand, bålplass, park, lekeplass eller hytte). Er dere flere voksne på turen, så sørg for at en av dere alltid sykler bakerst for å følge med på at alt står bra til med hengeren.

La gjerne litt større barn ha en tursekk med drikkevann, frukt, kjeks, brødskiver og rosiner lett tilgjengelig. Om dere har mulighet, så legg stopp til steder hvor barnet kan få beveget seg, dere kan spise litt, gå på do og skifte bleier.

Trygg Trafikk anbefaler følgende før man begir seg ut på tur med sykkeltilhenger:

• Husk at kjøretøyforskriftene tillater at to barn under seks år, eller ett barn fraktes i sykkeltilhenger.
• Barnet skal alltid sitte fastspent i sikkerhetsselen som tilhengeren er utstyrt med.
• Eikene på hjulet skal være skjermet fra barna slik at de ikke kan få fingrene i klem.
• Husk at vognen er bredere enn sykkelen så du må beregne ekstra margin til fortauskant, veiskulder og andre hindringer.
• Lukk alltid sikkerhetsnettet i front, slik at barnet ikke blir utsatt for steinsprut eller lignende.
• Følg bruksanvisningen når det kommer til antall passasjerer og vektgrensen.

Nyt turen sammen!