Påkledning

Hvordan kle babyen på våren

Når våren kommer er det på tide å rydde bort den varme vinterposen. Men hvordan bør man da kle babyen? På en god vårdag kan temperaturen variere fra deilig og varmt i solen til ordentlig kaldt i skyggen. Vår anbefaling er derfor å tenke lag-på-lag. Flere tynne lag, og gjerne ull innerst mot kroppen. Ull er nemlig det beste materialet for å regulerer babyens kroppstemperatur.

Hva bør babyen ha på seg i vognen?

I vårværet er det lurt å bruke en tynnere variant av vognposen, et godt ullpledd eller en dyne. Hva man foretrekker er individuelt. De tynne vår-/høstposene som er laget til bruk i vogn, blir mer og mer populære. De har hull til selene i vognen, og barnet klarer ikke å sparke av seg posen, noe som gjerne er en utfordring med dyne eller teppe. Posene er enkle å åpne, slik at det er lett å tilpasse seg temperaturen ute og inne i butikker. Et triks om du velger dyne eller teppe, er å bruke votteklyper til å feste dem til vognen.

Se her for vårt utvalg av vognposer

Så lenge barnet fortsatt ligger i vognposen anbefaler vi behagelige klær i ull innerst. Sørg for å bruke klær som ikke ruller eller bretter seg under babyen. Om barnet ditt reagerer på at det innerste laget er av ull, så husk at det finnes gode alternativ. Reflex sin Snøfall-serie, for eksempel, har 100% bomull på innsiden og 100% merinoull på utsiden. Halslinning og ribben rundt armer og ben er også i bomull. I Reflex Bris-serien får du merinoullens unike egenskaper på yttersiden og myk økologisk bambus på innsiden. Joha har også egne serier egnet for følsom hud som består av blandinger av ull og silke, og ull og bambus.

Se her for vårt utvalg av ull

Etterhvert som babyen vokser, kan det være lurt å ha en vindtett dress tilgjengelig. Et smart valg da er en dress der glidelåsen går langt ned slik at det er lett å trekke dressen på og av.

Se vårt utvalg av yttertøy her

Klær når barnet bruker sittedelen av vognen

Når dere bytter til sittedelen av vognen, blir overkroppen til barnet mer eksponert for vind. Da anbefaler vi en vindtett jakke, enten i pustende, vind- og vannavstøtende materiale, eller en vindtett fleece.

Se vårt utvalg av vindtette jakker her

Lue – et av de viktigste vårplaggene

Babyens ører er sårbare overfor vind og kulde. Det viktigste med en vårlue er at den er vindtett ved ørene (har såkalt Windstopper) og hindrer varmetap fra hodet. Luen bør sitte tett rundt ansiktet slik at den holder seg på plass. En lue som sitter for løst, vil kunne vri seg over ansiktet når barnet ligger i vognen. Bruk gjerne en lue med knyting eller en tynn balaklava (hettelue).

Her ser du vårt utvalg av luer

Bæresele i vårvær

Når du bærer barnet i bæresele, er det viktig å tenke på at barnet bør ha vindtette plagg på seg. Spesielt viktig er det at hodet, ben, føtter og armer beskyttes. Vindsokker med ull under er et godt valg til små føtter. Noe som luner i halsen er også lurt. Husk å sjekke barnets nakke, så det ikke blir for varmt. Det kan bli trangt og varmt nede i selve selen.

Til de fleste bæreseler får man kjøpt vind- og regntrekk. Tar du opp en gråtende baby fra vognen som trenger å bæres litt, er det veldig praktisk med et overtrekk når du ikke har annet yttertøy til barnet.

Bæreseler hos Barnas Hus

Reflex yttertøy

Parkdress til den første uteleken

Når barnet begynner med de første lekestundene utendørs, er det på tide med skikkelig ytterklær. En vann- og vindavstøtende parkdress er et godt valg den dagen barnet skal sitte i sandkassen eller teste husken for første gang. Dressene til de minste er designet med tanke på småbarnsleken og små barns bevegelsesmønster. Ikke minst kommer de i slitesterkt stoff som tåler krabbing, utforskende klatring og mye sitting.

Se våre parkdresser her

De fleste barn får sine første sko rundt ettårsalderen. Førstegangssko starter på størrelse 18. Skoene skal være såpass romslige at barnet har ca. 1-1,5 cm å gå på foran i skoene.

Vårt utvalg av sko ser du her

Mange barn er heldige å få teste utelek allerede før de er store nok til sko. Da anbefaler vi vindsokker/regnsokker/snøsokker på føttene. Disse dekker også godt oppover leggen.

Reflex dress og regnsokker