Vask og vedlikehold

Slik vasker du barneklær

Små barn har ofte sart hud som man skal ta vare på. Produkter tilsatt parfyme kan av og til føre til kløe og utslett. Det kan derfor være lurt å prøve seg litt frem. Det finnes milde vaskeprodukter som fungerer godt og som fjerner både smuss, skitt og flekker.

Til de alle minste kan det være lurt å vaske alle klær før de brukes. Nye klær kan av og til inneholde stoffer som de små kan reagere på, så for å være på den sikre siden kan det være lurt å la klærne få en runde i vaskemaskinen før bruk med et mildt vaskemiddel.

Reflex Bambus

Vaske barneklær i bomull

De aller fleste klær til små barn tåler vask på 60 grader. Men ta alltid en titt på vaskelappen før du putter plaggene i maskinen. Om du tar klærne i tørketromlen, så husk at også små klær kan krympe og at tromling sliter en del på klærne. 

Vask på lavere temperaturer er mer miljøvennlig. Vi anbefaler derfor å bruke så lav temperatur som mulig.

Parkdresser og vinterdresser

For å bevare alle kvalitetene i en parkdress/vinterdress anbefales det at dressene vaskes minst mulig. Som oftest holder det å tørke av dressen med en våt klut. Men av og til hender det at man henter et barn som er skittent fra topp til tå, og da må man putte dressen i vaskemaskinen.

Når man først skal vaske parkdresser anbefaler de fleste produsentene at man vrenger dressen og lukker alle glidelåser/borrelåser. Vask på 30 eller 40 grader, og unngå tøymykner. Som oftest anbefales det flytende vaskemiddel i stedet for vaskepulver eller vaskemidler spesielt egnet for impregnerte klær. Noen leverandører tillater at dressene kan tørkes på lav varme, mens andre ikke anbefaler dette. Det tryggeste er derfor å sjekke vaskelappen til hver enkelt dress. For å øke dressens levetid kan det være lurt å impregnere den før den tas i bruk og etter at den er vasket. Det finnes også egne vaskemidler som lar deg gjøre impregneringen i vaskemaskinen (for eksempel NikWax).

Vaske ull til barn

Ull skal vaskes på ull- eller håndvaskprogram med vaskemiddel beregnet på ull. Da bevares ullens kvaliteter og du kan ha glede av den i lang tid. De fleste leverandører av ullprodukter anbefaler ikke bruk av tørketrommel. Vær nøye med å lese vaskelappen og følg temperaturanbefalingen, som stort sett er på 30 eller 40 grader.

Flekkfjerning

Om det kommer flekker på bomullsklærne, anbefales det ofte å legge de litt i bløt eller ta på flekkfjerner før du vasker plagget. For tekstiler som krever mer skånsom vask, som for eksempel ull, polyester og polyamid, finnes det egne flekkfjerningsmidler du kan bruke. På Barnas Hus selger vi På Stell sitronsåpe og På Stell sitronrense som er egnet for ull, teknisk tøy og tekstiler som ikke tåler maskinvask.

Reflex Kos