Bilstoler

Bilstol på fly

Kan jeg ta med barnesetet inn i flykabinen? De senere årene har det blitt mer vanlig at foreldre ønsker å bruke bilstol også i flykabinen. Sikkerhet er like viktig på reise som hjemme, og norske foreldre ønsker ikke å fire på sikkerheten når de skal ut på tur. På flyreiser har det gjerne vært slik at barn under to år har sittet på foreldrenes fang med et eget tilpasset belte, mens barn over 2 år har måtte sitte i eget sete med vanlig flybelte. Mange ønsker å sikre barna sine bedre enn dette og at barna skal ha en mer komfortabel reise.

Fire gode grunner til å ha med bilstolen inn i flykabinen:

1) Sikkerheten til barnet under flyturen.

2) For å beskytte bilstolen mot røff behandling under bagasjehåndtering.

3) For å ha en trygg bilstol å bruke på transferbuss/taxi.

4) For å ha med den tryggeste bilstolen hjemmefra i stedet for å leie en bilstol man ikke kjenner historikken til.

Hvilke retningslinjer har flyselskapene for å ha med bilstol inn i kabinen?

Barnet må ha eget sete

Flyselskapenes retningslinjer til at barn kan bruke bilstoler i kabinen er ulike. Felles er imidlertid at de ønsker at foreldrene skal søke om dette ved bestilling av flybilletter, og at bookingen gjerne gjøres på telefon. Man må bestille eget sete til barnet som skal sitte i bilstol, selv om barnet er under 2 år. Man betaler da for vanlig barnebillett, ikke den rabatterte billetten spedbarn får når de ikke opptar et sete. Om dere ønsker å ta med bilstol i flykabinen er det viktig at dere husker å kontakte flyselskapet i god tid på forhånd. Dette er et valg som må planlegges og som man dessverre ikke kan bestemme ved innsjekk.

Bredde på bilstolen

Bilseter som skal brukes må passe mellom armlenene på flysetet. Er stolen for bred får dere ikke bruke den. Smaleste sete som oppgis for Norwegian er 40,9 cm i deres Boeing 737-800 (et av de vanligste "ferieflyene"). Ryanair oppgir at bilseter må passe inn i rommet på 42,5 cm mellom armlenene på flysete. Husk at oppgitte mål kan endre seg, så sjekk alltid flyselskapenes hjemmesider eller ring på forhånd for å sikre at du har riktig informasjon.

Mange babybilstoler (Gruppe 1) er innenfor disse målene, mens småbarnsstoler i Gruppe 2 (opp til 18/25 kg) ofte er litt for brede. Gå ut fra mål som oppgis av produsent. 

Flere av flyselskapene oppgir at det generelt sett er best å montere bilsetet på en vindusplass med medfølgende voksen ved siden av.

Alder på barnet

Flyselskapene skiller også på over og under 2 år, selv om du har bestilt eget sete til barnet. Noen flyselskaper tillater ikke bilstol til barn over 2 år.

Bakovervendt/fremovervendt

Både Ryanair og SAS oppgir at setet må være fremovervendt. Sjekk hva som gjelder for ditt flyselskap ved bestilling.

Krav til godkjenning

Bilstoler som kan brukes i fly skal ha en godkjenning for det. Det eksisterer flere forskjellige godkjenninger, for eksempel den europeiske ECE R44/04. Det er også amerikanske godkjenninger. Bilstoler med ISOFIX som eneste festesystem, kan ikke brukes da det ikke er ISOFIX-fester i fly (ifølge SAS, finnes det et eget spesialbelte om bord som stolen festes med).

Se vårt utvalg av babybilstoler her

Vogn og bilstol i flykabinen