Bilstoler

Velge bilstol til småbarn

Når barnet er ca. 9 måneder er det tid for å bytte fra babybilstolen til en bilstol for småbarn. Vi anbefaler at barn sikres bakovervendt til de er minimum 4 år, gjerne helt til de er 6 år.

Bakovervendt er tryggest

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det er sikrest for barna å sitte i en bakovervendt bilstol. Hovedårsaken til dette er at små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen og skjelettet er mykt. Sitter barnet forovervendt ved en kollisjon vil hodet slenges forover i voldsom kraft og belastningen på nakken blir enorm. Sitter barnet i en bakovervendt stol blir kroppen og hodet presset inn mot seteryggen i bilstolen og kreftene vil fordeles utover hele kroppen. Hodet og nakken vil få tilnærmet lik null sleng.

Vi anbefaler at barnet sitter bakovervendt til det er minst 4 år, helst enda lenger. Vi har bakovervendte bilstoler som kan brukes opp til 6-årsalderen. I en forovervendt stol økes sikkerheten med 50% for at barnet skal overleve uten skader. I en bakovervendt bilstol øker sikkerheten til hele 95%.

At barnet må bøye bena litt etterhvert er ikke farlig. Å holde barnet bakover så lenge som mulig er veldig viktig for å ferdes trygt i bil. Husk også at foreldrenes holdninger og talemåte påvirker barnet. Prat positivt til barnet fra tidlig alder om hvor smart og bra det er at de skal sitte «baklengs». Om man ikke snakker negativt om å sitte bakovervendt, vil som oftest ikke barnet bry seg heller.

Forovervendt sikring

Trygg Trafikk sier følgende om forovervendt sikring:

- Når barnet sitter med kjøreretningen, vil nakke og hode få stor bevegelse i en frontkollisjon, fordi hodet kastes frem mens kroppen holdes fast av selene i bilstolen. Nakkemusklene kan overstrekkes slik at det gir varige mén. Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakken og hodet.

To europeiske regelverk

Det er to europeiske regelverk for sikring av barn i bil; ECE R44/04 som klassifiserer basert på barnets vekt og det nye regelverket R-129 i-Size som klassifiserer basert på barnets høyde. Regelverkene eksisterer i dag parallelt. Det nye i-Size regelverket påbyr blant annet bakovervendt sikring til barnet er 15 måneder (mot tidligere 9 kg) og stolene som er i-Size-godkjent er konstruert med strengere krav til sidekollisjoner enn hva som er gjort tidligere. En del bilstoler for småbarn har også gått gjennom ytterligere klassifiseringstester. Se etter stoler som har bestått den svenske Plustesten og er godkjent for bakovervendt sikring opp til 25 kg. 

Maxi-Cosi småbarnssete

Prøv med barn og bil

Siden ingen barn er like, er det alltid lurt å ta med barnet i butikk for å prøve de forskjellige bilstolene. Kroppsfasong, lengde på overkropp o.l. kan avgjøre hvor godt barnet sitter i stolen og hvor lang bruksperioden kan forventes å være.

Bilstolene har også forskjellige plassbehov i bilen og vinkelen på seteputen i bilen kan påvirke hvordan bilstolen sitter. Særlig utformingen av baksetet i bilen påvirker hvilken bilstol som vil stå godt. Vi anbefaler derfor at dere tar med bilen til butikken og tester bilstolen i bilen før dere bestemmer dere. Bilprodusentene lager ofte lister over hvilke stoler som passer i bilene deres og hvor i bilen hver stol kan plasseres. Det er alltid lurt å sjekke denne listen før dere velger bilsete.

Airbag og bilstol i forsetet

Det er forbudt å plassere en bakovervendt bilstol i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Airbagen kommer med voldsom kraft, og barnet kan bli drept eller alvorlig skadet hvis den utløses. I de fleste nyere biler kan airbagen skrus av på en trygg måte. I eldre biler med airbag, bør airbagen demonteres av verksted. Dersom barnet er svært urolig i bakovervendt sete i baksetet, så anbefaler vi å prøve og montere bilstolen bakovervendt i passasjersetet foran framfor å snu barnet. Airbagen må da være skrudd av. Barn bør være over 140 cm før de sitter i forsetet med aktiv airbag.

Rot i bilen er en sikkerhetsrisiko

I tillegg til en bra bilstol, så er en ryddig og fornuftig pakket bil noe av det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur. I høy fart utgjør både brusflasker og kosebamser en fare, og kan i verste fall ta liv. En gjenstand på 3 kilo vil bli kastet fremover med en kraft på 90 kg i en kollisjon i over 50 km/t. Sørg derfor for å ha en ryddig kupé og ha alltid sikkerhet i bakhodet når du setter ting inn i bilen. I det daglige, tenk særlig på hvor du plasserer poser med matvarer og barnevognen. 

Tenk sikkerhet når du pakker bilen

Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk eller hattehylle, og helst bak nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenarioet er kofferter som stables i høyden og tunge alpinski som legges mellom setene. Stopp opp og reflekter litt over hvordan dette vil gå i en kraftig nedbremsing. NAF og Trygg Trafikk har begge filmer som viser hva som vil skje i en nedbremsing eller kollisjon. Ifølge NAF, vil usikrede ski i en bil som kolliderer i 50 km/t kastes fremover og brekke seteryggene for deretter å fortsette frem mot dashbordet. Tunge alpinstøvler og hjelmer vil bli farlige prosjektiler som kan drepe. 

Cybex Sirona bilstol