Bilstoler

Kjøpe brukt bilstol?

Hvis det er én ting til babyen du bør kjøpe nytt, så er det bilstol. Et barnesete er et sikkerhetsprodukt som har den svært viktige oppgaven å beskytte barnet ditt i en kollisjon, og da må det fungere optimalt. En brukt bilstol kan gi svekket sikkerhet fordi man ikke vet hva den har blitt utsatt for. Vårt råd er derfor å tenke sikkerhet fremfor å spare penger. Om du likevel vurderer å kjøpe brukt eller har fått tilbud om å arve en bilstol, bør du forsikre deg om at setet har blitt pent behandlet og aldri har vært utsatt for uhell eller kollisjon.

Trygt å kjøpe brukt eller arve bilstol?

I småbarnsfasen har man ofte både venner og familie med barn på nogenlunde samme alder, og utstyr og klær byttes og arves. Småbarna i gjengen vokser ut av den ene bilstolen etter den andre. Får du tilbud om å kjøpe eller arve bilstol fra familie eller venner, må du gjøre en vurdering på bilsetets tilstand og om du føler deg trygg på at den er pent behandlet. Det samme gjelder om du tenker å kjøpe brukt på f.eks. Finn.no. Du bør alltid stille følgende spørsmål før du bestemmer deg:

1. Hvordan har bilstolen blitt behandlet?

Bilstoler er laget for å absorbere støt og må behandles forsiktig. En bilstol kan ha fått usynlige skader som forringer sikkerheten dersom den har blitt røft behandlet eller har vært i en kollisjon eller ulykke. For deg som forelder kan slike skader være umulige å oppdage. Babybilstolene er særlig utsatte fordi de ofte tas ut av bilen og brukes til å frakte barnet rundt på f.eks. vognens understell.

For at bilstolen skal yte den forventede sikkerheten for barnet, er det derfor svært viktig å kjenne historikken til setet. Hvordan har bilstolen blitt brukt? Har den falt i bakken noen ganger? En så enkel ting som at den har falt i bakken, kan ha ført til brist i isopor eller i rammen. En brukt stol kan se strøken ut utenpå, men ha alvorlige skader som ikke synes på tekstiler og ramme.

2. Alder på bilstol

Spør alltid om når bilstolen ble kjøpt og sjekk gjerne hvilken årsmodell den er. Sikkerheten forringes etter hvert som stolen blir eldre grunnet bruk og holdbarhet i materialene. Vi anbefaler at bilstoler kastes når de er ca. 8 år (fra kjøpsdato). Babybilstoler bør man vurdere å kaste etter 5 år da disse utsettes for tøffere bruk.

3. Bilstol som har vært i ulykke

Bilstoler som har vært utsatt for ulykker skal ikke brukes igjen. I en ulykke kan materialene i bilstolen svekkes og da svekkes også sikkerheten.