Bilstoler

Påkledning i bilstolen

Hvordan bør du kle barnet i bilstolen på kalde dager? Hva barnet har på seg er avgjørende for hvor trygg bilstolen er.

Glatte veier og dårlig sikt – høst og vinter gjør kjøreforholdene mer utfordrende, og bevisstheten rundt barnas sikkerhet i bil bør være på topp. Tykke klær påvirker hvor tett selene kommer inntil kroppen. Selene i bilstolen er konstruert for å sitte tett inntil barnets kropp. En bilstolsele eller et sikkerhetsbelte som er festet over en vinterjakke gir ikke optimal kontakt med barnets kropp. I en kollisjon vil slakk mellom beltene og barnets kropp gi en forsinket oppbremsing av kroppen. Dette er kritisk for sikkerheten. Barnets kropp kastes kraftigere fremover enn om selene sitter så tett mot kroppen som de skal.

Vår klare anbefaling er å ta av tykke jakker og dresser før barnet setter seg i bilstolen. Sørg for at beltene sitter tett og korrekt over barnets skuldre, bryst og hofter. Selene bør sitte så tett mot barnets kropp at du kun får presset inn to fingre mellom kroppen og selene.

Hva bør babyen ha på seg?

Til babyer anbefaler vil såkalte bilstolposer. Disse posene er laget etter samme prinsipp som vognposer og er tilpasset babybilseter med egne hull til bilstolselene. Fordelen med en bilstolpose som varmer, er at babyen ikke trenger å ha på seg så mye klær og selene vil derfor komme tett og godt inntil den lille, skjøre kroppen. Posene kommer stort sett i dun eller ull og er varme. Et sett med ull kan dermed være nok å ha på under. Med pose i bilstolen vil barnet holde seg varmt og sitte så godt fastspent som overhodet mulig.

Voksi bilstolpose

Hva bør småbarn og eldre barn ha på seg?

Til barn i småbarnstol eller beltestol er ikke bilstolpose et alternativ. Vårt klare råd er at disse barna sitter uten tykt yttertøy slik at selene i bilstolen eller bilbeltene kommer tett nok inntil barnets kropp. Vi anbefaler at barna har på seg klær i ull eller fleece, og gjerne i flere lag. Bruk gjerne votter, hals og luer på ekstra kalde dager. I tillegg kan det være lurt med tepper eller pledd som kan legges over barnet og utenfor selene. Om dere har anledning til å forvarme bilen før dere skal kjøre, bør dere gjøre det.  

Hva så med oss voksne – de mest betydningsfulle personene i barnas liv? Det er like viktig at bilbeltene sitter tett på vår kropp også. Så ta av deg ytterklærne før du setter deg inn i bilen.  

BeSafe bakovervendt bilstol