Bilstoler

Plustesten

Den svenske Plustesten for bilstoler måler de livstruende kreftene som barnets nakke utsettes for i en frontkollisjon. En bilstol som godkjennes av Plustest har bestått den kraftigste kollisjonstesten som er tilgjengelig, og stolen kan da påføres et eget merket som bevis på det.

Den strengeste testen

Alle tester av bilstoler til barn, med unntak av Plustesten, fokuserer på den målte belastningen på kollisjonstestdukkens bryst i stedet for nakke, noe som forteller lite om de virkelige risikofaktorene for alvorlig skade/død. Plustesten fokuserer kun på å måle belastningen på kollisjonsdukkens nakke, og kravende for maksimal belastning er svært krevende.

Velger du en Plustest-merket bilstol som er godkjent opp til 25 kg, kan barnet ditt sitte bakovervendt til det er ca. 6 år og det er på tide å bytte til beltestol.

Plustesten utføres av svenske VTI (Statens väg- och transportforskningsintitut). Testing av belastning på barnets nakke gjøres ikke i resten av Europa og inngår ikke i de vanlige godkjenningsstandardene. Testen er derfor et tillegg til de gjeldende godkjenningsstandardene. En stol som har Plustest-godkjenning gir derfor barnet ditt ekstra sikkerhet.

Hvordan oppnå Plustest-godkjenning

For å bli Plustest-godkjent må stolen være godkjent for montering både i for- og baksetet.

En stol som klarer 25 kg i forsetet, men kun 18 kg i baksetet, får 18 kg som merket vektgrense i Plustest-godkjenningen.

For å få 25 kg som merket Plustest-vekt, i tillegg til vanlig godkjenning til 25 kg (EC eller i-Size), må stolen tåle 25 kg på alle plasser i bilen.

En bakovervendt Isofix-stol kan kun få 18 kg som høyeste vektgodkjenning i Plustesten ettersom bilens Isofix-fester ikke er dimensjonerte for 25 kg.

En Plustest-merket stol opp til 18 kg er verken bedre eller dårligere enn en som er Plustestet opp til 25 kg. Det anbefales likevel å velge en stol med godkjenning opp til 25 kg. Da kan barnet sitte bakovervendt vesentlig lenger.

Kombistoler

Plustesten stiller så strenge krav at fremovervendte bilstoler ikke vil kunne tilfredsstille dem. Tanken bak Plustesten er at ingen barn som sitter i en Plustest-godkjent bilstol skal få noen alvorlige/livstruende skader i en kollisjon.

Plustest-merket