Bilstoler

Rot i bilen - en sikkerhetsrisiko

Er du en av dem som slenger fra deg brusflasker, paraplyer, vesker, kosedyr o.l. i bilen? Isåfall bør du tenke deg godt om. Er du klar over hvilken kraft de vil kunne bevege seg med i en kollisjon?

Høy eller lav fart – flyvende gjenstander kan gi fatale skader. Løse gjenstander i bilen utgjør en fare allerede ved lave hastigheter. Ved 50 km/t kan man gange vekten på et objekt med ca. 10. Gjenstander som iPader, telefoner, brusflasker, kameraer og kosedyr kan gjøre stor skade. Uten å virke hysteriske – en liten ryddings i bilen kan redde liv.

Hold bilen fri for løse gjenstander

Dashbord, forseter og baksetet bør holdes helt ryddig. Tenk at det ikke skal ligge gjenstander løst slik at de kan bevege på seg. Har du drukket en flaske brus eller en kopp kaffe, sørg for at disse plasseres trygt i bagasjerommet eller kastes. Prøv også å finne en trygg plass å oppbevare mobiltelefonen. Kan den ligge i hanskerommet, for eksempel? Da blir kanskje fristelsen til å «bare sjekke den kjapt» også mindre.

Bagasjerommet

Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk eller hattehylle, og helst bak nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenarioet er kofferter som stables i høyden og tunge alpinski som legges mellom setene. Stopp opp og reflekter litt over hvordan dette vil kunne gå i en kraftig nedbremsing. NAF og Trygg Trafikk har begge filmer som viser hva som vil skje i en nedbremsing eller kollisjon. Ifølge NAF, vil usikret skiutstyr i en bil som kolliderer i 50 km/t vil skiene kastes fremover og brekke seteryggene og fortsette frem mot dashbordet. De tunge alpinstøvlene og hjelmene vil bli farlige prosjektiler som kan drepe. I tillegg til bra bilstoler til barna og festede sikkerhetsbelter for de voksne, så er en ryddig og fornuftig pakket bil noe av det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur.

Bruk av nettbrett og telefoner 

Underholdning i bilen kan gjøre bilturen enklere. Men et løst nettbrett på fanget kan være svært skadelig i en kollisjon. Ifølge Trygg Trafikk vil et nettbrett som veier 0,5 kg kastes fremover med en vekt tilsvarende 10 kg ved en bråstopp i 70 km/t. Det finnes løsninger for å sikre slike enheter i bilen, som f.eks. Besafe setebeskytter og nettbrett-holder.

Beltestoler

Er du klar over at beltestoler til eldre barn kan utgjøre en fare for andre i bilen om den ikke er festet med bilbeltet? Beltestoler som kun festes med bilens sikkerhetsbelte, og ikke Isofix, må alltid være festet fast selv om det ikke sitter noen i bilstolen. Står den ufestet, kan stolen i en kollisjon kastes fremover. Vi anbefaler derfor at slik stoler alltid er festet med bilens sikkerhetsbelte, både med og uten barn i. 

Sørg for å holde bilen ren

Smuss og små objekter kan påvirke sikkerhetsegenskapene til bilstolen, Isofix-basen og -festene, samt sikkerhetsbelte og lås. Sørg derfor for å rengjøre bil og bilstol jevnlig slik at du bevarer sikkerhetsegenskapene.

Se her for hvordan du vedlikeholder bilstolen