Graviditet og nyfødt

Amming og bruk av ammepute

Du har sikkert hørt utrykket ”bryst er best” og det er fordi brystmelk inneholder den perfekte kombinasjonen av fett, proteiner, vitaminer og karbohydrater babyen din trenger for balansert ernæring, vekst og trivsel.

Av Dr. Ann Kristin S. Homdrum for bbhugme

Tilknytning mellom mor og barn

Å amme gir mange positive helsegevinster for både mor og baby. Ikke bare i forhold til ernæring, men også i forhold til tilknytning dere imellom og emosjonell utvikling hos barnet. Du har kanskje hørt om hormonet ”oxytocin”?

Oxytocin blir ofte også kalt for ”kjærlighetshormonet” og økt produksjon av dette hormonet i forbindelse med svangerskap og fødsel er grunnen til at vi foreldre blir hodestups forelsket i vårt eget barn.

God tilknytning mellom mor og baby fra starten av kan også forebygge svangerskapsdepresjon og engstelse hos mor, samt bidra til en bedre helingsprosess etter fødsel.

Dersom du får til ammingen med en gang så kan det ofte gi en helt fantastisk mestringsfølelse, men det kan også være greit å vite at for de aller fleste nybakte mødre så ligger det målrettet jobbing bak gode ammerutiner.

En svært viktig faktor for å få til ammingen er at babyen din får til et effektivt sugetak på brystet. Et godt sugetak, kombinert med god posisjonering, er to viktige faktorer for en god start på ammingen.

Babyføtter

Vanlige årsaker til at ammingen er vanskelig:

- Feil/dårlig sugetak

- Stramt tungebånd

- Nedsatt melkeproduksjon hos mor

- Muskel- og leddproblematikk hos baby

- Vanskelig fødsel (vakuum, tang, keisersnitt)

- Skjevstillinger hos baby etter fødsel (f.eks. favorittside)

Dette er heldigvis problemstillinger en kan få god hjelp med. La gjerne en barnekiropraktor eller manuellterapeut gjøre en grundig undersøkelse og funksjonell evaluering av babyen din for å finne årsaken dersom ammingen er vanskelig for deg og barnet ditt. En dyktig ammeveileder vil også kunne gi god hjelp og veiledning ved f.eks. dårlig sugetak.

Tips for å tilrettelegge for en god ammestart:

Finn deg gjerne et sted litt for deg selv når du skal amme. Sørg for at du sitter komfortabelt.

Bruk en ammepute for riktig posisjonering. Baby skal ligge ”mage-mot-mage” med deg og med en liten strekk på nakken sin som gjør det lettere for baby å svelge. En god ammepute skal gi både deg og baby god støtte og du skal føle at du kan slappe godt av i nakke og skuldrene dine. Dersom du klarer det så vil du oppdage at melken ofte kommer raskere og lettere.

Posisjonering av brystvorte. Pek brystvorten litt opp mot babys øvre leppe/nese i det du kobler baby på brystet. Baby skal gape høyt slik at munnen også dekker en god del av areola (og ikke bare brystvorten).

Leppeposisjonering. Babys lepper skal alltid være vendt utover og du skal kjenne at babymunnen klarer å skape et effektivt vakuum rundt brystet.

Utfordringer med amming

Selv om en har satt seg som mål å amme så kan en av og til møte på utfordringer og problemstillinger som gjør det enten svært belastende å fortsette og/eller uoverkommelig å få til. Mange opplever en stor sorg når ammingen ikke går helt slik en hadde tenkt, men prøv å husk at det er ikke hvordan en mater babyen sin som definerer oss som gode mødre. Flaske er også et godt alternativ og husk at det aller, aller viktigste tross alt er at babyen blir mett.