Graviditet og nyfødt

Dette trenger en nyfødt

Hva trenger egentlig en nyfødt av klær og utstyr? Det er tusen ting å tenke på når man venter barn og usikkerheten er stor, særlig for førstegangsforeldrene. Vi gir deg den komplette utstyrslisten og innkjøpstipsene til hva babyen trenger slik at dere ihvertfall får noen bekymringer mindre. 

Hos Barnas Hus finner du alt utstyret babyen din trenger. Vi har barnevogner, senger, bilstoler, bæreseler, klær, leker, stelleprodukter og diverse annet, og fører alle de kjente merkevarene som blant annet Bugaboo, Cybex, BeSafe, Axkid, Maxi-Cosi, Stokke, Emmaljunga og Voksi. 

Vi vet at etterhvert som magen vokser, er det mange tanker og spørsmål som begynner å melde seg. Spesielt for førstegangsforeldre er det mye nytt å tenke på. En ny verdensborger trenger mye. Derfor kan det være greit å identifisere behovene og begynne å lage lister slik at man kan fordele innkjøpene utover graviditeten. Hva er praktisk for dere i hverdagen? Hva må kjøpes nytt og hva kan kjøpes brukt eller arves? Hva er nødvendig og hva kan være kjekt å ha?

Her kan du laste ned og skrive ut vår utstyrsguide

Reflex Kos og Reflex Røros

Klær til nyfødt

Tenk praktisk når dere kjøper klær. Plagg som ikke må tres over hodet kan være lurt den første tiden. En nyfødtlue/babylue (ofte også omtalt som 'hjelmlue') sørger for at barnet holder varmen fra første stund. Pysjer med fot eller ekstra stoff som kan brettes over babyføttene, holder bena varme selv om babyen sparker av seg dynen. Ull hjelper til å regulere babyens kroppstemperatur og anbefales fra innerst til ytterst gjennom de kaldere årstidene. Av sikkerhetsmessige årsaker er det også bedre med flere lag ull fremfor tykke bobledresser når barnet sitter i bilstolen. Selene kommer da tettere inntil barnets kropp, og sikrer babyen bedre.

Den første tiden merker mange foreldre at det babyen faktisk har på seg mellom bleie- og gulpeskift, er bodyer og strømpebukser/joggebukser. Spesielt bodyen er babyplagget framfor noe. Den er praktisk og glir ikke opp slik at mage og rygg blir bar. Og i motsetning til gensere som gjerne krøller seg, holder bodyen seg glatt og fin og er behagelig for barnet å ha på. Små babyer ligger mye og bør ha klær som er tilpasset det. Dropp derfor kraftige glidelåser, store hetter, trange jeans og pene kjoler til hverdags.

Sikle-/gulpesmekker er noe mange erfarne foreldre snakker varmt om – det kan spare dere for mange skift i løpet av en dag. 

Den nyfødtes klesbehov avhenger litt av når på året det er født. Det er også vanskelig å anslå et nøyaktig antall plagg man trenger i hver størrelse før man faktisk vet babyens lengde og vekt. Noen barn begynner med størrelse 50 eller mindre, mens andre så vidt bruker noen plagg i størrelse 56 før de går over på størrelse 62. Kjøp derfor inn nyfødtklær i forskjellige størrelser og bytt de klærne du ikke får brukt. Som medlem i Barnas Hus Kundeklubb har du 100 dagers åpent kjøp og kan dermed unngå bomkjøp (husk at du må fremvise kvittering, og at varen må være ubrukt og i originalemballasjen). 

Anbefalinger til sommerbabyen:

- 5-7 omslagsbodyer i bomull/ull/bambus, både med kort og lang arm

- 2-3 strømpebukser

- 4 pysjamaser, gjerne med fot eller brettekant

- 3-4 sparkebukser/bukser

- Bomullsjakke

- 2 tynne nyfødtluer/babyluer

Sokker

Gulpesmekker/siklesmekker

- Tynn heldress

Anbefalinger til vinterbabyen:

- 5-7 bodyer i ull

- 2-3 strømpebukser i ull

- 4-6 pysjamaser, gjerne i ull

- 3-4 sparkebukser/bukser

- 1-2 ulljakker

Ulldress til bruk i vogn og bilstol

- Nyfødtlue/babylue og votter i ull

Hals i ull

Ullsokker

Gulpesmekker/siklesmekker, gjerne i ull

- Myk ytterjakke

Barnevogn til baby

Å velge barnevogn er kanskje det vordende foreldre bruker mest tid på å vurdere og velge. Her er det viktig å ta utgangspunkt i egne behov; bor dere i byen eller på landet, kjører dere mye bil eller tar dere mest kollektivt, går dere mye tur i skog og mark? Ta en titt her for tips til hvordan du best velger barnevogn

Huskeliste for kjøp av barnevogn:

Barnevogn med babybag

Regntrekk

Myggnett

Koppholder eller organizer

- Solskjerming til vogn (f.eks. sommerkalesje, parasoll eller universalsolskjerm)

- Varm vognpose

- Liten dyne og dynetrekk, ev. tynn vognpose

Stelleveske med stellematte

Ullteppe

Helseteppe/tynt pledd

Lammeskinn til vogn

- Vognleke

- Reflekser

Hva slags bilstol trenger babyen?

Mye av det babyen trenger kan kjøpes brukt. Det er imidlertid to ting ekspertene hos Barnas Hus mener må kjøpes nytt, og det er bilstol og madrass. En trygg bilstol er det viktigste kjøpet vordende foreldre gjør. Kjøper man en brukt bilstol kan man ikke være sikker på historikken og tidligere bruk. Dette må man også være oppmerksom på om man kjøper fra kjente. Skader på et brukt sete kan være vanskelige å se. Bilstoler eldre enn 5 år bør ikke benyttes da isoporen og plasten som benyttes kan forringes.

Når barnet sitter i bilstolen er det svært viktig at selene ligger tett inntil barnets kropp. Det skal ikke være mulig å få mer enn en finger inn under beltet. Vinter og tykke klær er derfor en utfordring. Et tips er å bruke en bilstolpose til babyen om vinteren. Den er god og varm, og babyen trenger kun inneklær i posen. Et baksetespeil, så dere kan se babyen fra forsetet, er også smart å ha.

Huskeliste for kjøp av bilstol til baby:

Babybilstol

Bilstolpose

Baksetespeil

Solbeskyttelse til bilvindu

Hva trenger babyen hjemme?

Vel hjemme fra sykehuset er det noen hjelpemidler man raskt er glade for å ha på plass. Et trygt sted å ha babyen når den ikke ligger i sengen, for eksempel. For noen er vippestolen et av produktene man bare må ha og som brukes flittig. Andre liker babynest, såkalte "reder" med en myk og beskyttende kant. Mange liker å bruke nyfødtsete på Tripp Trapp-stolen slik at barnet kan være med når man spiser og lager mat, mens andre igjen foretrekker lekegrind. 

En babygym er også noe barnet raskt får glede av. De fleste babygymmer består av et teppe som har bøyler med leker over seg, og er for mange små stedet for deres første lekestund. Babygymmen har gjerne morsomme figurer, spennende lyder, forskjellige teksturer å kjenne og ta på, i tillegg til speil de kan se på seg selv i. 

Huskeliste for ting til hjemmet:

Vippestol

Babygym

- Leke- og gymmatte

Babynest/babyrede

Rangle eller leke for de aller minste

- Lekegrind i familier med flere barn

- Nyfødtsete og Tripp Trapp-stol

Bæresele eller bæresjal

Å bære babyen i en bæresele eller et bæresjal, gir en helt spesiell kontakt med babyen. Det gir babyen en helt unik trygghetsfølelse å ligge tett inntil og føle mor og fars hjerteslag. Vi anbefaler at dere prøver bæreseler og bæresjal for å se hvilken dere føler passer deres kropp og hvilken dere synes er enklest å ta på. Husk at du som oftest skal ta på bæreselen eller bæresjalet på egenhånd - da er det best med en som ikke er altfor komplisert i bruk.

Stell og bad

Det kan være lurt å ha det du trenger i nærheten av stelleplassen. Sørg derfor for praktisk oppbevaring av bleier, kluter, salver o.l. ved siden av. Du bør kunne få tak i alt med en hånd slik at den andre hånden kan hvile på babyen. Gjør stellestunden til en hyggelig stund og ha gjerne en leke eller uro hengende over stelleplassen.

Huskeliste for stelleplassen:

Stellebord eller stellematte

- Bleier

Bleiebøtte og refiller til bleiebøtte (husk at du som medlem av Barnas Hus Kundeklubb får gratis bleiebøtte som gravid)

- 12-20 vaskekluter, gjerne ulik farge til ansikt og rumpe

- 10-15 gulpekluter

- 2-3 badehåndklær, gjerne med hette

- 3-4 frottehåndklær til stellematte (lurt å ha tilgjengelig om babyen tisser på stellebordet eller bæsjebleien er overfylt - du kan også bruke såkalte "kladder" fra apotek, men dette er mindre miljøvennlig)

- Sinksalve og badeolje, ev. mild lotion og badesåpe

Febertermometer og termometerbeskyttelse

Neglesaks til barn

Badebalje

Badeleke

Amming og smokk

På vinteren er det lurt å bruke ammeinnlegg eller en amme-bh i ull for å forebygge brystbetennelse. Man blir også ofte tørst når man ammer og da er det lurt med en vannflaske lett tilgjengelig. En god idé kan være å ha en egen kurv til de mest essensielle tingene man kan trenge mens man sitter og ammer. Ting som drikkeflaske, ammeinnlegg, litt snack, noe å lese på, fjernkontrollen, gulpeklut, strikk og leppepomade er ofte nyttig å ha i nærheten.

Ønsker man at babyen skal ta smokk, kan det være lurt å kjøpe inn 3-4 forskjellige typer i stedet for mange like. Det varierer veldig fra baby til baby hvilken smokk de liker, og det er vanlig at man må prøve flere for å få dem til å ta smokk. Mange nyfødte foretrekker smokker i naturgummi (latex) fremfor silikon, da disse er mykere. Tenk også på hvor stor smokken er. Nyfødte har små ansikt, så det lønner seg å velge de minste modellene. 

Huskeliste for amming og pumping:

- 2-3 amme-bher

- 2-3 ammetopper

- 4-6 ammeinnlegg i ull til vinterstid

Engangsammeinnlegg

Ammepute

- Krem til såre brystvorter

Brystpumpe og flasker til oppbevaring av morsmelk

Brystskjold

- Ammeskjold

- Melkeoppsamler

- 1-2 tåteflasker (kjøp flere ved behov)

Smokker

Små kopper eller poser til nedfrysning av morsmelk

- Skje, liten kopp eller sprøyte til tran/d-vitamindråper

- 6-10 siklesmekker/gulpekluter

Flaskemating

Mange bestemmer seg før barnet kommer at de ikke vil amme og heller mate med flaske, og mange opplever at de rett og slett ikke har nok brystmelk til at babyen blir mett. Uansett grunn, er flaske og morsmelkerstatning et godt alternativ om man ikke får til ammingen. Det kan da være lurt å kjøpe inn noen forskjellige flasker/tuter i stedet for en hel kolleksjon fra et merke. Det varierer nemlig veldig fra barn til barn hvilken flaske de tar. 

Produkter som kan forenkle hverdagen når man mater med flaske:

- Flaskesterilisator/dampsterilisator

- Steriliseringsposer for mikrobølgeovn

- Flaskevarmer

- Doseringsbeholder/oppbevaringsboks for morsmelkerstatning

- Flaskebørster

- Ferdigblandet og drikkeklar MME på kartong eller flaske (når man er ute på tur)

Seng til baby

Nyfødte er vant til å ha det lunt i mors mage. En vugge eller kurv kan derfor være en fin soveplass for den nyfødte i begynnelsen. Mange velger også å kjøpe en såkalt bedside crib, som gjør samsoving tryggere og forenkler amming for mor om natten. Merk deg at de fleste vugger, krybber og kurver har en vekt- og aldersbegrensning som gjør at de må byttes ut i løpet av det første halvåret/året.

Seng er noe som absolutt kan kjøpes brukt, men for å minske risikoen for krybbedød er det anbefalt at babyen alltid får ny madrass. Brukte madrasser kan inneholde rester fra oppkast og urin fra tidligere barn og bør derfor ikke brukes. De fleste velger sprinkelseng til barnet - dette gir god gjennomlufting og skaper et tryggere sovemiljø.

Dynen til babyen bør være i dun, fiber eller silke. Man kan også bruke egen sovepose om man har et barn som raskt kaster av seg dynen. Husk at babyer ikke skal ha puter eller for mange ting, som f.eks. kosedyr, i sengen.

Unngå for mye lys og lyd ved mating og skifting nattestid - da vil baby sovne raskere og komme fortere inn i en normal døgnrytme.

Huskeliste for seng og utstyr til soverom:

- 2-3 helsetepper/pledd

- 1 ullteppe til vinterbaby

- Seng (sprinkelseng, vugge/kurv eller bedside crib/sideseng)

Ny madrass

- 2-3 madrasstrekk

- 2-3 laken

Dyne (vanlige størrelser for små babyer er 65x80 og 80x100)

- Ev. sovepose

- 2-3 dynetrekk

Babycall, gjerne med video

Nattlampe

Visste du at vi har prismatch hos Barnas Hus?

Vi ønsker at du skal føle deg sikker på at du får en god pris når du handler hos oss. Det betyr at vi matcher prisen dersom du finner samme vare rimeligere et annet sted (i norske butikker eller nettsteder). For mer informasjon, se her