Graviditet og nyfødt

Flaskemating

Amming er vanskelig for mange, selv om man virkelig ønsker å få det til. Heldigvis finnes det flasker og god morsmelkerstatning (MME).

Hvilken flaske skal jeg velge?

Det finnes en rekke forskjellige flasker på markedet i dag. Mange har en anti-kolikkfunksjon i form av dyser, ventiler eller lignende, som forhindrer vakuum inne i flasken når barnet suger. Ved vakuum blir smokken flat og barnet må åpne munnen og slippe taket slik at luft kommer inn i flasken igjen. Dette fører gjerne til at barnet svelger luft, noe som kan gi magevondt og urolige netter. Vi anbefaler derfor å se etter en flaske som er laget for å forhindre at barnet svelger luft. 

Her kan du se vårt utvalg av flasker og flaskesmokker

I begynnelsen kan det være lurt å kjøpe inn et lite utvalg flasker og tuter, og gjerne flasker du vet det vil være enkelt å få tak i flere av etterhvert. Det varierer nemlig veldig hvilken flaske barn tar, og da er det dumt å ha brukt en formue på en hel kolleksjon fra kun ett merke om det viser seg at barnet ikke liker akkurat den flasken. Ved valg av flaske er det også viktig å velge en som er lett å rengjøre. Flasker med vid åpning gjør det lettere å komme til med rengjøringsbørste. Siden flasker, og spesielt munnstykket, kommer i så mange varianter, kan det være en idé å kjøpe en type som lar seg sterilisere i mikrobølgeovn. Da trenger du ikke nødvendigvis egen sterilisator.

Noen produkter som kan forenkle hverdagen når man gir barnet flaske:

- Flaskesterilisator/dampsterilisator

- Steriliseringsposer for mikrobølgeovn

- Flaskevarmer

- Doseringsbeholder/oppbevaringsboks for morsmelkerstatning

- Melkemaskin/blandeapparat til morsmelkerstatning 

- Ferdigblandet og drikkeklar MME på kartong eller flaske (når man er ute på tur)

Mating med flaske

Fullpumping

Dersom melkeproduksjonen i brystet er ok, men du ikke får til å amme, kan du fint pumpe ut melken og gi på flaske. Og selv om du kun får pumpet litt og så gir resten morsmelkerstatning, er all morsmelk barnet kan få verdifull. 

For å pumpe trenger man en brystpumpe. Brystpumper kommer i mange utgaver, og kan både være automatiske og manuelle. Vent gjerne til etter barnet er født før du bestemmer deg for pumpe. Om du skal fullpumpe eller pumpe ofte, vil vi anbefale elektrisk brystpumpe, og gjerne en dobbel slik at du pumper og stimulerer begge brystene samtidig. Dersom pumpebehovet kun er å tømme brystet når du er borte fra babyen en sjelden gang, så holder det fint med en manuell brystpumpe.

Oppbevaring av pumpet melk

Om det er overskudd av brystmelk, kan dette fryses ned i egnede poser eller kopper med lokk og tas opp for senere bruk. Husk å la det være litt plass til overs i posen eller koppen, siden melken utvider seg når den fryser. Pass også på å merke med dato for når melken ble pumpet.

For flere råd om pumping og oppbevaring av melk, vil vi anbefale deg å ta en titt på Ammehjelpen 

Vask og sterilisering av flasker, smokker og pumpeutstyr

Når du ønsker å benytte deg av brystpumpe og tilhørende flasker, smokker og annet utstyr som kommer i kontakt med melk og baby, er det viktig å alltid sterilisere dette før bruk. Bakterier i melken er spesielt skadelig for babyer med umodent immunsystem. Hvis du glemmer å vaske og sterilisere utstyret, kan det føre til magetrøbbel, diaré og en misfornøyd baby. Å vaske og sterilisere høres ut som mye arbeid, men kan faktisk være ganske lett og fort gjort. Spesielt hvis du investerer i en sterilisator som benytter damp og varme.

Ved rengjøring skal alltid flasker og utstyr først skylles i kaldt vann, for deretter å vaskes med vann og oppvaskmiddel, før det kokes/steriliseres. Flaskesmokken/tåtesmokken må også rengjøres/steriliseres grundig, samt byttes ut med jevne mellomrom.

Den enkleste formen for sterilisator er en kjele med vann. Kok opp vannet, og kok utstyret i 10 minutter. Så har man elektrisk dampsterilisator og sterilisator beregnet for mikrobølgeovn (såkalt mikrosterilisator). Det finnes også egne steriliseringsposer for mikrobølgeovn - et rimelig alternativ til mikrosterilisatoren. Til slutt finnes det flasker som kan steriliseres i mikrobølgeovn uten at du trenger noe ekstrautstyr.