Graviditet og nyfødt

Hvilken babygym skal jeg velge?

En babygym er en lekematte med bøyler og leker som stimulerer sansene samtidig som det oppmuntrer barnet til å trene opp både fin- og grovmotorikk.

Hos Barnas Hus har vi et stort utvalg babygym fra merker som Bright Starts, Tiny Love, Mumin, Filibabba, Rätt Start og Done by Deer. Alle er spesielt designet med tanke på barnets kognitive utvikling. Vi har babygym med sterke kontrastfarger, myke speil for selvoppdagelse, baller og ballbinger, og spennende rangler og biteleker med ulike teksturer og lyd – alt en liten aktivitetsplass måtte trenge. Mange av dem har avtagbare leker som kan være med på tur eller henges på bilstol og vogn. Flere av merkene har også egne aktivitetsleker som kan kjøpes som ekstra tilbehør. For å skille dem litt fra hverandre, har vi laget en oversikt basert på barnets alder og hvilke babygym som kan egne seg best.

Nyfødt

Barnets syn er ikke ferdig utviklet før rundt 3 måneder. For de aller minste babyene er det derfor kontrastfarger som rød, svart og hvit som ses best.

2-3 måneder

Når barnet er rundt 2-3 måneder skjønner det at det kan få ting til å bevege seg. Det har begynt å oppdage hendene sine og synes det er morsomt å gripe etter ting.

4 måneder

Det er viktig at barnet trener på å ligge på magen hver eneste dag fra det er født. Fra 4 måneders alder bør barnet ligge på magen i minst 80 minutter i løpet av en dag. Rundt denne alderen begynner barnet å snu seg etter lyder, og synes det er spennende å gripe og riste leker.

Fra 6 måneder

Fra rundt 6 måneder begynner mange barn å dra seg fremover som første steg på vei mot krabbing. I løpet av de neste månedene vil også de fleste begynne å sitte selvstendig. Barnet blir mer og mer glad i sang og musikk, trykkeleker og leker med lyd og lys.

Aktivitetsleker som ekstra tilbehør