Graviditet og nyfødt

Pottetrening og bleieslutt

Det finnes ingen fasit for når et barn skal slutte med bleie. Noen blir tidlig klare, mens andre virker helt uinteresserte i å bli kvitt bleien. En god regel kan være at man forsøker å få barnet tørt rundt 3-årsalderen.

Pottetrening er noe som går lett for noen, og er en evig kamp for andre. Noen barn sitter gjerne på potta med klærne på, men løper så avgårde for å leke. Andre sitter glade og fornøyde mens de synger og traller i en evighet.

Mange velger å slutte med bleier om sommeren, da er det mindre klær og mindre vask når det går galt. Det er også enklere for de små å få klærne fort av seg når det haster som mest. Når man skal slutte med bleie går det ofte fort fra barnet kjenner det må på do til det bør befinne seg på en potte eller et toalett.

Hvordan sette i gang?

For mange har det god effekt å belønne barnet for å gå på potte eller do. Klistremerker, der de får ett for hver gang de gjør fra seg på potte eller do, virker motiverer for mange barn. Noen barn synes også det er spennende å lese bøker om bleieslutt.

For noen kan det ta litt tid å få barna tørre, men ofte går det enklere enn man tror. Et lite tips til småbarnsforeldre er å ikke ta på bleien igjen i ulike situasjoner hvor dere tror barnet kan ha et uhell. Om barnet egentlig har sluttet, men får på bleie når dere, for eksempel, skal på tur, kan dette føre til usikkerhet for barnet. Sett heller av god tid og ha fullt fokus på pottetreningen. Og husk å ha tålmodighet for at uhell kan skje. 

Har dere store problemer med bleieslutt, så går det an å søke råd på helsestasjonen. De har gjerne mange gode tips å komme med.

Babybjörn potter