home Meny close
menu Meny

Dette trenger barnet i barnehagen på vinteren

– Yttertøy og ull til barn

Barn er mye ute og leker uansett vær. For at barnet skal trives og kose seg ute, er riktig påkledning viktig for å ikke bli kald, våt eller for varm. En god regel kan være å følge det såkalte trelagsprinsippet.

Trelagsprinsippet

Innerlag – Mellomlag – Ytterlag

En enkel huskeregel for hva barna bør ha på seg på vinteren, er det såkalte Trelagsprinsippet. Tenk innerlag, mellomlag og ytterlag når du planlegger barnas vintergarderobe.

Ull innerst mot kroppen

Det innerste laget

Det innerste laget bør være tynt, tettsittende og gjerne av ull. Unngå bomullsundertøy på vinteren. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet det stedet der man lettest blir kald. Ullundertøy er i dag i en helt annen kvalitet enn hva vi som foreldre kjenner fra vår barndom med kløende ullgensere. Ull er gull! Et merinoullplagg klør ikke, holder barnet varmt og transporterer opptil 30% av fuktigheten bort fra kroppen slik at barnet ikke blir vått og dermed kaldt.

Har barnet sensitiv hud, så finnes det i dag en rekke alternativer til 100% ull; ull/bambus, ull/bomull og ull/silke. Disse er like varme som ren ull, og kan være et bra alternativ for barn med sensitiv hud eller atopisk eksem.

Ull og fleece isolerer godt

Det mellomste laget

Som mellomlag anbefaler vi både ull og fleece. Begge disse materialene isolerer godt. Det midterste laget må ikke være tettsittende. Luft mellom lagene gir god isolasjon og bevegelighet. Det må heller ikke være for stort, da blir effekten motsatt. Husk alltid på at for store klær gjør det vanskelig for små barn å bevege seg.

Vi anbefaler også et mellomlag som barnet kan lære seg å ta på selv. Her kan man stort sett velge mellom hele dresser eller todelte sett. Har dere et barn som holder på å slutte med bleie, anbefaler vi todelt. Å rekke toalettet er kjent problem i utelek i barnehagen. Todelt er lettere å kle av seg enn hel dress.

Vinterdresser, vinterjakker og bukser

Det ytterste laget mot snø, vær og vind

Når det gjelder det ytterste laget må man ta individuelle hensyn på barnets aktivitetsnivå og bruk. Til de aller minste har ofte dressene litt ekstra «padding» i baken da de ofte sitter en del på bakken. For de litt større barna har ofte dressene mulighet for å stramme inn litt i midjen slik at det skal bli enklere for barnet å bevege seg.

Vinterdress

En vinterdress skal brukes mye og det er viktig både at barnet holder seg varmt, tørt og at det ikke blir klamt. Dressen bør være både vind- og vannavstøtende og samtidig pustende. Strikk under foten er alltid en nødvendighet, det holder både snø, sand og vann ute.

Votter og luer til barn

Riktig lue og votter er viktig for at barnet skal holde seg varmt, tørt og friskt, og for at han eller hun skal trives med å være ute i kaldt vær.

Luer til barn

En god lue er med på å holde resten av kroppen varm. Hodet står for en stor del av varmetapet på en kald dag, og å holde hodet varmt er derfor viktig. Vi anbefaler luer som har vindtett materiale foran ørene, og tekstiler i ull eller fleece. I snøvær kan luer med et ekstra ytterlag i goretex-materiale være lurt, men tykk ullue varmer også godt.

Til de minste barna, er en såkalt balaclava et smart valg. Det er en hettelue med åpning til hele ansiktet. Balaclavaene er laget for at de skal dekke hode, hals og nakke, slik at barnet holder seg varmt. Prøv den gjerne på barnet før du kjøper, for å se at den sitter godt rundt ansiktet og ikke sklir nedi i øynene.

Votter til barn

Kalde hender kan ødelegge gleden ved utelek på kalde dager. Sørg derfor for at barnet har varme votter og også ekstra, tørre votter. Skal barnet leke ute i flere omganger i løpet av en dag, er det stor sannsynlighet for at vottene blir åte. Det kan da være greit å ha et par tørre votter liggende. Vi anbefaler votter med ullfor eller annet termofor. Vottene bør ha et vannavvisende lag ytterst. Husk å impregnere vottene!

Votter kommer i forskjellige fasonger. Til de aller minst er det ofte enklest å få på votter med en glidelås som kan trekkes ned. Til større barn er det viktig at barnet selv skal kunne dra på vottene og få fingrene på riktig plass. Storebarnsvottene går ofte litt oppover armen. Det hindrer at barnet for snø nedi.