home Meny close
menu Meny

FLASKEMATING

 

Amming er vanskelig for mange, selv om man virkelig ønsker å få det til. Heldigvis finnes det i dag flasker og morsmelkerstatning. Det finnes en rekke forskjellige flasker på markedet i dag. De fleste har en anti-kolikk-funksjon i form av dyser, ventiler eller lignende. Dette for at det ikke skal bli vakuum inne i flasken når barnet suger. Ved vakuum blir smokken flat og barnet må åpne munnen og slippe taket slik at luft kommer inn i flasken igjen. Dette fører gjerne til at luft også svelges av barnet. Dette kan hos noen føre til magevondt og urolige netter. Ved valg av flaske er det også viktig å velge en som er lett å rengjøre. Flasker med vid åpning gjør det lettere å komme til med en rengjøringsbørste.

Ved rengjøring skal alltid flaskene først skylles i KALDT vann, så vaskes med vanlig oppvaskmiddel, før den kokes/steriliseres. Tåtesmokken må også rengjøres/steriliseres grundig, og det er viktig at man bytter til nye med jevne mellomrom.

Hvilken flaske skal vi velge?

Det kan da være lurt å kjøpe inn noen forskjellige flasker/tuter i stedet for en hel kolleksjon fra et merke. Det kan variere veldig fra barn til barn hvilken flaske de tar. De fleste tar ikke hva som helst, og det er dumt å ha brukt en formue på flasker man ikke får brukt. Erfarne flaskemødre i Barnas Hus har noen tips de mener letter hverdagen veldig for flaskeforeldre og som man bør investere i:

  • Flaskesterilisator
  • Flaskevarmer
  • Doseringsbeholder for morsmelkerstatning

Brystpumpe og flaske

Dersom melkeproduksjonen i brystet er ok, men du ikke får til å amme, kan det vært fint å pumpe ut melken og gi denne på flaske. Da får babyen i seg morsmelken som er særlig verdifull når babyen er nyfødt. For å pumpe så trenger man en brystpumpe.

Brystpumper kommer i mange utgaver, både automatiske og manuelle. Det kan være lurt å vente til etter at barnet er født med å velge pumpe. Dersom pumpebehovet viser seg å være stort, så er en elektrisk brystpumpe å anbefale, gjerne en dobbel slik at du pumper begge puppene samtidig. Dersom pumpebehovet kun er å tømme puppen når du er borte fra babyen en sjelden gang, så holder det fint med en manuell brystpumpe.

 

Oppbevaring av pumpet melk:

Om det er overskudd av brystmelk, kan dette fryses ned i poser eller kopper med lokk og tas opp for senere bruk. Husk å la det være litt plass til overs, siden melken utvider seg når den fryser.

Sterilisering av flasker og smokker

Når ammingen er godt innarbeidet og du ønsker å benytte deg av brystpumpe, flasker og smokker (samt annet utstyr som kommer i kontakt med melk og babyen), er det viktig å sterilisere dette før bruk. Bakterier i melken er spesielt skadelig for babyer med umodent immunsystem. Hvis du glemmer å vaske og sterilisere dette utstyret, kan det føre til magetrøbbel, diaré og en misfornøyd baby og mor.

Du tenker kanskje at dette blir mye styr, men sterilisering er faktisk ganske lett og fort gjort. Spesielt hvis du bruker en sterilisator som benytter damp og varme.

Råd om sterilisering av flasker

For små barn bør utstyr vaskes med oppvaskmiddel og vann og steriliseres.

Den enkleste formen for sterilisator er en kjele med vann. Kok opp vannet, og kok utstyret i 10 minutter.

Steriliseringsutstyr for mikrobølgeovn finnes også.

Til slutt finnes det flasker som kan steriliseres i mikrobølgeovn uten at du trenger noe ekstrautstyr som sterilisator eller kokende vann.

Flasker, og spesielt munnstykket, kommer i uendelig mange varianter. Et tips er å kjøpe en variant som lar seg sterilisere i mikrobølgeovnen, slik at man ikke trenger en egen sterilisator.