home Meny close
menu Meny

Trygg i bilen fra ettårsalderen

Når barnet er mellom 9 måneder og ett år er det tid for å bytte fra babybilstolen til en bilstol for småbarn. Vi anbefaler at barn sikres bakovervendt til de er minimum 4 år, gjerne lengre.

Bakovervendt er tryggest

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det er sikrest for barna å sitte i en bakovervendt bilstol. Hovedårsaken til dette er at små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. Sitter barnet forovervendt ved en kollisjon vil hodet slenges forover i voldsom kraft og belastningen på nakken blir enorm. Sitter barnet i en bakovervendt stol blir kroppen og hodet presset inn mot seteryggen i bilstolen og kreftene vil fordeles over hele kroppen. Hodet og nakken vil få tilnærmet lik null sleng.

Vi anbefaler at barnet sitter bakovervendt til det er minst 4 år, helst enda lenger. Vi har bakovervendte bilstoler som kan brukes opp til 6-årsalderen. Se etter stoler som har bestått den svenske Plus testen og godkjent for bakovervendt sikring opp til 25 kg.

At barnet må bøye bena litt etterhvert er ikke farlig! Å holde barnet bakover så lenge som mulig er veldig viktig for å ferdes trygt i bil. Husk også at foreldrenes holdninger og talemåte påvirker barnet. Prat positivt til barnet fra tidlig alder om hvor smart og bra det er at de skal sitte «baklengs». Det synker ofte veldig godt inn.

Forovervendt sikring

Om forovervendt sikring sier Trygg Trafikk følgende:

Når barnet sitter med kjøreretningen, vil nakke og hode få stor bevegelse i en frontkollisjon, fordi hodet kastes frem mens kroppen holdes fast av selene i bilstolen. Nakkemusklene kan overstrekkes slik at det gir varige mén. Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakken og hodet.

Prøv med barn og bil

Det er alltid lurt å ta med barnet til butikk for å prøve de forskjellige bilstolene da ingen barn er like. Kroppsfasong, lengde på overkropp osv kan avgjøre hvor godt barnet sitter i stolen og hvor lang bruksperioden kan forventes å være. Bilstolene har også forskjellige plassbehov i i bilen og helning på seteputen i bilen kan påvirke hvordan bilstolen sitter i bilen. Vi anbefaler derfor at dere tar med bilen til butikken og tester bilstolen i bilen før dere bestemmer dere. Produsentene lager lister over hvilke stoler som passer i bilene deres og hvor i bilen hvert stol kan plasseres. Det er alltid lurt sjekke listen før dere velger stol.

Det er forbudt å plassere en bakovervendt bilstol i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Airbagen kommer med voldsom kraft, og barnet kan blir drept eller alvorlig skadet hvis den utløses.

AKTUELLE PRODUKTER