home Meny close
menu Meny

Trygg i bilen fra 9-månedersalderen

Når barnet er ca 9 måneder er det tid for å bytte fra babybilstolen til en bilstol for småbarn. Vi anbefaler at barn sikres bakovervendt til de er minimum 4 år, gjerne helt til de er 6 år.

Bakovervendt er tryggest

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det er sikrest for barna å sitte i en bakovervendt bilstol. Hovedårsaken til dette er at små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen og skjelettet er mykt. Sitter barnet forovervendt ved en kollisjon vil hodet slenges forover i voldsom kraft og belastningen på nakken blir enorm. Sitter barnet i en bakovervendt stol blir kroppen og hodet presset inn mot seteryggen i bilstolen og kreftene vil fordeles over hele kroppen. Hodet og nakken vil få tilnærmet lik null sleng.

Vi anbefaler at barnet sitter bakovervendt til det er minst 4 år, helst enda lenger. Vi har bakovervendte bilstoler som kan brukes opp til 6-årsalderen. Det er to europeiske regelverk for sikring av barn i bil; ECE R44/04 som klassifiserer basert på barnets vekt og det nye regelverket R-129 i-Size som klassifiserer basert på barnets høyde. Regelverkene eksisterer i dag parallelt. Det nye i-Size regelverket påbyr blant annet bakovervendt sikring til barnet er 15 måneder (mot tidligere 9 kg) og stolene som er i-Size-godkjent er konstruert med strengere krav til sidekollisjoner enn hva som er gjort tidligere.

En del bilstoler i for småbarn har også gått gjennom ytterligere klassifiseringstester. Se etter stoler som har bestått den svenske Plus testen og godkjent for bakovervendt sikring opp til 25 kg.

I en forovervendt stol økes sikkerheten med 50% for at barnet skal overleve uten skader. I en bakovervendt bilstol øker sikkerheten til 95%.

At barnet må bøye bena litt etterhvert er ikke farlig! Å holde barnet bakover så lenge som mulig er veldig viktig for å ferdes trygt i bil. Husk også at foreldrenes holdninger og talemåte påvirker barnet. Prat positivt til barnet fra tidlig alder om hvor smart og bra det er at de skal sitte «baklengs». Det synker ofte veldig godt inn.

Forovervendt sikring

Om forovervendt sikring sier Trygg Trafikk følgende:

Når barnet sitter med kjøreretningen, vil nakke og hode få stor bevegelse i en frontkollisjon, fordi hodet kastes frem mens kroppen holdes fast av selene i bilstolen. Nakkemusklene kan overstrekkes slik at det gir varige mén. Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakken og hodet.

Prøv med barn og bil

Det er alltid lurt å ta med barnet til butikk for å prøve de forskjellige bilstolene da ingen barn er like. Kroppsfasong, lengde på overkropp osv kan avgjøre hvor godt barnet sitter i stolen og hvor lang bruksperioden kan forventes å være. Bilstolene har også forskjellige plassbehov i i bilen og helning på seteputen i bilen kan påvirke hvordan bilstolen sitter i bilen. Særlig utformingen av baksetet i bilen påvirker hvilken bilstol som vi stå godt. Vi anbefaler derfor at dere tar med bilen til butikken og tester bilstolen i bilen før dere bestemmer dere. Produsentene lager lister over hvilke stoler som passer i bilene deres og hvor i bilen hvert stol kan plasseres. Det er alltid lurt sjekke listen før dere velger stol.

Airbag og bilstol i forsetet

Det er forbudt å plassere en bakovervendt bilstol i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Airbagen kommer med voldsom kraft, og barnet kan blir drept eller alvorlig skadet hvis den utløses. I de fleste nyere biler så kan airbagen skrus av på en trygg måte. I eldre biler med airbag så bør airbagen demonteres av verksted.

Dersom barnet er svært urolig i bakovervendt setet i baksetet, så anbefaler vi å prøve og montere bilstolen bakovervendt i passasjersetet foran framfor å snu barnet. Airbagen må da være skrudd av.

Barn bør være over 140 cm før de sitter i forsetet med aktiv airbag.

AKTUELLE PRODUKTER

Rot i bilen er en sikkerhetsrisiko

I tillegg til en bra bilstol så er en ryddig og fornuftig pakket bil noe av det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur. I høy fart så utgjør både brusflasker og kosebamser en fare, og kan i verste fall ta liv. En gjenstand på 3 kilo vil bli kastet framover med en kraft på 90 kilo i en kollisjon i over 50 km/t. Sørg derfor for å ha en ryddig kupé.

Tenk sikkerhet når du fyller bagasjerommet

Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk eller hattehylle og helst bak nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenarioet er kofferter som stables i høyden og tunge alpinski som legges mellom setene. Stopp opp og reflekter litt over hvordan dette vil gå i en kraftig nedbremsing. NAF og Trygg Trafikk har begge filmer som viser hva som vil skje i en nedbremsing eller kollisjon. Med usikret skiutstyr i en bil som kolliderer i 50 km/t vil skiene kastes fremover og brekke seteryggene og fortsette frem mot dashbordet. De tunge alpinstøvlene og hjelmene vil bli farlige prosjektiler som kan drepe (kilde NAF). I tillegg til en bra bilstol så er en ryddig og fornuftig pakket bil noe av det viktigste du kan gjøre for en trygg biltur.

Bagasje i bagasjerommet bør sikres under trekk eller hattehylle og helst bak nett eller gitter mellom bagasjerom og baksete. Skrekkscenarioet er kofferter som stables i høyden og tunge alpinski som legges mellom setene. Stopp opp og reflekter litt over hvordan dette vil gå i en kraftig nedbremsing. NAF og Trygg Trafikk har begge filmer som viser hva som vil skje i en nedbremsing eller kollisjon. Med usikret skiutstyr i en bil som kolliderer i 50 km/t vil skiene kastes fremover og brekke seteryggene og fortsette frem mot dashbordet. De tunge alpinstøvlene og hjelmene vil bli farlige prosjektiler som kan drepe (kilde NAF).