home Meny close
menu Meny

Når er det på tide å bytte ut babybilstolen?

Bytte fra babybilstol til småbarnsstol

 Ingen baby er lik og de vokser i ulikt tempo. Det finnes ikke noe eksakt svar på når man må bytte ut babystolen med neste type bilstol. Det avhenger av både babyens vekt/lengde, trivsel og om barnet klarer å sitte på egenhånd. Fra babyen er ca 6 måneder kan det være greit å begynne å orientere seg om barnesetene det kan være aktuelt å bytte til. De fleste bytter til ny bilstol når babyen er mellom 9-12 måneder.

Tre tegn på at dere bør bytte:

Plass

Begynner barnet å få det trangt i stolen, kan det være på tide å dra og teste en ny bilstol. Ingen baby er lik, og vi ser ofte i butikkene våre at noen vokser raskt og blir lange i overkroppen, andre får lange bein. Barn med lang overkropp får det raskt trangere i babystolen, da avstanden fra stroppen mellom bena og øverste nivå skulderselene ikke er tilstrekkelig nok. Da er det på å bytte.

Komfort og trivsel

Babyer som gråter mye i bilen og gir klart uttrykk for at de mistrives i bilstolen, kan få en helt annen opplevelse i en småbarnsstol. Babystolen har en liggende stilling og blir stående lavt i bilen. For en våken baby er det ikke mye spennende å se på. Småbarnsstolen er høyere og større og det blir mulig å se ut av bilvinduet. Biler, mennesker og livet utenfor bilvinduet gjør mange små mer happy i bilen.

Babyen bør helst kunne sitte selv før dere bytter, men velger dere en stol som er godkjent for eksempel fra 0-18 kg, så skal det være mulig å finne en god og trygg stilling fra babyen relativt liten. Velg da en stol med flere ligge- og sittestillinger.

Nærmer seg maksgrensen

Når barnet nærmer seg maksgrensen på vekt eller lengde, så er det absolutt på tide å se etter ny stol. Er barnet større enn dette, er ikke stolen lenger trygg for barnet.

Hva bør vi bytte til?

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det er sikrest for barna å sitte i en bakovervendt bilstol. Hovedårsaken til dette er at små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen og skjelettet er mykt. Sitter barnet forovervendt ved en kollisjon vil hodet slenges forover i voldsom kraft og belastningen på nakken blir enorm, i verste fall knekker nakken og konsekvensene er fatale. Sitter barnet i en bakovervendt stol blir kroppen og hodet presset inn mot seteryggen i bilstolen i en kollisjon og kreftene vil fordeles over hele kroppen. Hodet og nakken vil få tilnærmet lik null sleng. Dette redder liv!

Regelverk og klassifiseringer

Stoler som er godkjent på vekt kan brukes fra 0-13 kilo.

På stolene som er godkjent på lengde, så varer brukstiden mye fra produsent til produsent. Noen kan brukes opp til 75 cm og noen helt opp til 87 cm.

Alle bilstoler har en maksgrense for vekt ELLER lengde. Bilstolene vi selger i dag klassifiseres etter to ulike standarder. Den ene standarden går på vekt og den andre går på lengde. Det kan derfor være greit å ha kontroll på hva som er måleenhet for deres bilstol. Har den i-Size med i navnet, er stolen klassifisert på barnets lengde.

For å konkretisere litt, så er norske 1-åringer i gjennomsnitt 77 cm lange og 10 kg tunge. Det er viktig å være klar over at mange norske 1-åringer er betydelig tyngre og lengre enn dette og fortsatt helt innenfor normalen.

For alle stolene vil det si at de kan brukes opp til pluss/minus ett år. Men her er det viktig å påpeke at dere selv må ha kontroll på vekt og lengde og ikke anta at stolen kan brukes opp til barnet er ett år.

Viktig å tenke på når dere skal kjøpe ny stol:

La barnet prøvesitte

Barn varierer en del i størrelse når de er klare for å bytte bilstol. Lang overkropp, spinkel, god og rund – dette spiller inn på hvor godt barnet sitter. Når barnet prøver stolen, ser man ofte også raskt hvilket de finner roen i. Høye foreldre får ofte lange barn. Småbarnsstolen skal barnet sitte i i mange år, og det er lurt å tenke på plassen barnet vil få etterhvert som kroppen vokser.

Prøv bilstolen i bilen deres

Vi anbefaler at dere prøver bilstolene dere vurderer i deres egen bil. Helning på seteputen i baksetet kan være avgjørende for hvor godt bilstolen vil stå i deres bil. Det som er særlig viktig å vurdere her er hvordan vinkelen på bilstolen blir. Dersom seteputen heller mye, kan enkelte bilstoler bli stående slik sitteposisjonen for barnet blir veldig bratt.

Plass til flere stoler i baksetet

Har dere, eller tenker dere å få flere barn? I så fall kan det være lurt å vurdere størrelsen på bilstolen. Enkelte stoler lar seg lettere kombinere med flere bilstoler i baksetet. Særlig om du skal ha plass til tre bilstoler er det viktig å prøve alle bilstolene ved siden av hverandre, og det er viktig å faktisk feste dem fast i bilen. Dersom en av stolene er en beltestol, så er utfordringen ofte ikke å klare å sette den inn i baksetet, men å faktisk klare å få hånden ned for å feste setebeltet i låsen.

Muligheten for å snu

Barnas Hus anbefaler at barna sitter bakovervendt til de er minst 4 år gamle, helst enda lenger. Mange foreldre ønsker likevel en bilstol som kan brukes både bakover- og forovervendt. Da må dere se etter en kombistol som er tydelig merket med at den kan brukes begge veier.

Dører i elbil

Enkelte elbiler, som BMW i3 har dører som åpnes bakover. Her kan det være vanskelig å få et barn inn i en bakovervendt bilstol. Da kan det være lurt å velge en bilstol som kan roteres, slik at barnet kan settes i bilstolen og så snus bilstolen i bakovervendt posisjon mens barnet sitter i stolen.

Plustest

– den strengest testen av småbarnsstoler

Den svenske Plustesten måler de livstruende kreftene som barnets nakke utsettes for i en frontkollisjon. Alle Plustestede stoler er godkjent for bruk på alle plasser i bilen. Velger du en Plustest-merket bilstol som er godkjent opp til 25 kilo, så kan barnet ditt sitte bakovervendt til det er ca 6 år og det er på tide å bytte til beltestol. Kun bakovervendte bilstoler klarer de strenge kravene som må oppfylles for å få PLus Test-godkjenning.

Denne formen for testing gjøres ikke i resten av Europa og inngår ikke i de vanlige godkjenningsstandardene.  Testen gjøres i tillegg til de gjeldende godkjenningsstandardene, og med mer avanserte testdukker. En stol som har Plustest-godkjenning gir derfor barnet ditt ekstra sikkerhet. Les mer om Plustest HER


Bære med seg bilstolen

En av de store fordelene med babystolen er at den kan bæres med også ut av bilen. Det kan være lurt å tenke på om det er en praktisk løsning for dere i hverdagen når dere eventuelt vurderer å bytte til ny stol før barnet når maksgrensen. Har dere med bilstolen inn når dere henter eldre søsken i barnehagen? Pleier dere å klikke bilstolen på vognunderstellet når dere skal en kjapp tur på butikken? Eller er bilstolen det eneste stedet babyen roer seg? Da kan det hende at dere ihvertfall ikke skal bytte til småbarnsstol lenge før de når maksgrensen.

Tanker om bakovervendt opp til 6 år

Dersom dere har planer om å ha barnet bakovervendt til det er 4 år eller mer, så bør dere se på stoler som er godkjent opp til 25 kg bakovervendt. Vær da klar over at dette er stoler som ikke kan festes med Isofix, da Isofix-festene ikke er godkjent opp til mer enn 18 kilo (barnets vekt).

Stolene med lengst varighet festes i bilen med bilens belter og såkalte forankringsseler. Det er en større risiko for feilmontering, men de fleste foreldre lærer seg raskt hvordan disse skal monteres om man tar seg litt tid til å studere monteringen. Monteringsangst bør ikke hindre dere fra å kjøpe en slik bilstol.


SE VÅRT UTVALG AV SMÅBARNSSTOLER