Bilstoler

På tide å bytte bilstol?

Når må man egentlig bytte ut babybilstolen? Det finnes ikke noe eksakt svar på når man bør bytte til småbarnsstol. Det avhenger av babyens vekt og lengde, trivsel i bilsetet og om barnet kan sitte på egenhånd.

Bytte fra babybilstol til småbarnsstol

Ingen baby er lik og de vokser i ulikt tempo. Derfor varierer det litt når man må bytte ut babystolen med neste type bilstol. Både babyens vekt og lengde, trivsel og om barnet kan sitte av seg selv, er avgjørende for når man bør bytte. De fleste bytter til ny bilstol når babyen er mellom 9-12 måneder. Som regel kan det være greit å begynne å orientere seg om barnesetene man kan bytte til når babyen er ca. 6 måneder. 

En av de store fordelene med babystolen er at den kan bæres utenfor bilen og settes på vognens understell. Om dere vurderer å bytte før barnet når maksgrensen, kan det være lurt å tenke på om dere benytter dere ofte av denne praktiske løsningen. Har dere med bilstolen inn når dere henter eldre søsken i barnehagen? Pleier dere å klikke bilstolen på vognunderstellet når dere skal en kjapp tur på butikken? Er bilstolen det eneste stedet babyen roer seg? Da kan det være at dere bør vente med småbarnsstol til barnet når maksgrensen.

Tre tegn på at dere bør bytte

Plass

Begynner barnet å få det trangt i stolen, kan det være på tide å dra og teste en ny bilstol. Barn er forskjellige, og vi ser ofte i butikkene våre at noen vokser raskt og blir lange i overkroppen, mens andre får lange ben. Barn med lang overkropp får det raskt trangere i babystolen, da avstanden fra stroppen mellom bena og øverste nivå på skulderselene ikke er tilstrekkelig nok. Da er det på å bytte.

Komfort og trivsel

Babyer som gråter mye i bilen og gir klart uttrykk for at de mistrives i bilstolen, kan få en helt annen opplevelse i en småbarnsstol. Babystolen har en liggende stilling og blir stående lavt i bilen. For en våken baby er det ikke mye spennende å se på. Småbarnsstolen er høyere og større, og det blir mulig å se ut av bilvinduet. Biler, mennesker og livet utenfor bilvinduet gjør mange små mer tilfredse i bilen.

Babyen bør helst kunne sitte selv før dere bytter, men velger dere en stol som er godkjent fra, for eksempel, 0-18 kg, skal det være mulig å finne en god og trygg stilling fra babyen er relativt liten. Velg da en stol med flere ligge- og sittestillinger.

Nærmer seg maksgrensen

Når barnet nærmer seg maksgrensen på vekt eller lengde, så er det absolutt på tide å se etter ny stol. Er barnet større enn dette, er ikke stolen lenger trygg for barnet.

På tide å bytte bilstol?

Hva bør du bytte til?

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det er sikrest for barna å sitte i en bakovervendt bilstol. Hovedårsaken til dette er at små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen og skjelettet deres er mykt. Sitter barnet forovervendt ved en kollisjon vil hodet slenges forover i voldsom kraft og belastningen på nakken blir enorm. I verste fall knekker nakken og konsekvensene er fatale. Sitter barnet i en bakovervendt stol blir kroppen og hodet presset inn mot seteryggen i bilstolen i en kollisjon og kreftene vil fordeles over hele kroppen. Hodet og nakken vil få tilnærmet lik null sleng. Dette redder liv!

Regelverk og klassifiseringer

Babybilstoler som er godkjent på vekt kan brukes fra 0-13 kg.

På stolene som er godkjent på lengde, varer brukstiden mye fra produsent til produsent. Noen kan brukes opp til 75 cm og noen helt opp til 87 cm.

Bilstolene vi selger i dag klassifiseres etter to ulike standarder. Den ene standarden har en maksgrense som går på vekt, og den andre har en maksgrense som går på lengde. Det kan derfor være greit å ha kontroll på hva som er måleenhet for deres bilstol. Har den i-Size med i navnet, er stolen klassifisert på barnets lengde.

Norske 1-åringer er i gjennomsnitt 77 cm lange og 10 kg tunge. For alle babybilsetene vil det si at de kan brukes opp til pluss/minus 1 år. Det er viktig å være klar over at mange er betydelig tyngre og lengre enn dette og fortsatt helt innenfor normalen. Så ha kontroll på vekt og lengde, og pass på å ikke bare anta at bilstolen fortsatt passer barnet basert på alder.

Viktige ting å tenke på når dere skal kjøpe ny bilstol

La barnet prøvesitte

Barn varierer en del i størrelse når de er klare for å bytte bilstol. Lang overkropp, spinkel, god og rund – dette spiller inn på hvor godt barnet sitter. Høye foreldre får ofte lange barn. Når barnet er med og prøver, ser man gjerne raskt hvilket sete det faller til ro i. Småbarnsstolen skal brukes av barnet i mange år, og det er derfor lurt å tenke på plassen barnet vil få etterhvert som kroppen vokser.

Prøv setet i bilen deres

Vi anbefaler at dere prøver bilstolene dere vurderer i deres egen bil. Vinkelen på seteputen i baksetet kan være avgjørende for hvor godt bilstolen vil stå i deres bil. Det som er særlig viktig å vurdere er hvordan vinkelen på bilstolen blir. Dersom seteputen heller mye, kan enkelte bilstoler bli stående slik at sitteposisjonen for barnet blir veldig bratt.

Plass til flere stoler i baksetet

Har dere, eller tenker dere å få flere barn? I så fall kan det være lurt å vurdere størrelsen på bilstolen. Enkelte stoler lar seg lettere kombinere med flere bilstoler i baksetet. Særlig om du skal ha plass til tre bilstoler er det viktig å prøve alle bilstolene ved siden av hverandre og faktisk feste dem fast i bilen. Dersom en av stolene er en beltestol, er utfordringen ofte ikke å klare å sette den inn i baksetet, men å faktisk få hånden ned for å feste setebeltet i låsen.

Mulighet til å snu setet

Barnas Hus anbefaler at barna sitter bakovervendt til de er minst 4 år gamle, helst enda lenger. Mange foreldre ønsker likevel en bilstol som kan brukes både bakover- og forovervendt. Da må dere se etter en kombistol som er tydelig merket med at den kan brukes begge veier.

Annerledes bildører

Enkelte biler, som f.eks. BMW i3, har dører som åpnes bakover. Her kan det være vanskelig å få et barn inn i en bakovervendt bilstol. Da kan det være lurt å velge et sete som kan roteres, slik at barnet kan settes i bilstolen fra en lettere vinkel og deretter snus til bakovervendt posisjon.

Plustest – den strengeste testen av småbarnsstoler

Den svenske Plustesten måler de livstruende kreftene som barnets nakke utsettes for i en frontkollisjon. Velger du en Plustest-merket bilstol som er godkjent opp til 25 kg, kan barnet ditt sitte bakovervendt til det er ca. 6 år og det er på tide å bytte til beltestol. Kun bakovervendte bilstoler klarer de strenge kravene som må oppfylles for å få Plustest-godkjenning.

Denne formen for testing gjøres ikke i resten av Europa og inngår ikke i de vanlige godkjenningsstandardene. Testen gjøres i tillegg til de gjeldende standardene, og med mer avanserte testdukker. En bilstol som har Plustest-godkjenning gir derfor barnet ditt ekstra sikkerhet.

Les mer om Plustesten her

På tide å bytte bilstol?

Bakovervendt opp til 6 år

Dersom dere har planer om å ha barnet bakovervendt til det er 4 år eller mer, så bør dere se på stoler som er godkjent opp til 25 kg bakovervendt. Vær da klar over at ikke alle slike stoler kan festes med Isofix og må istedet festes med bilens belter og såkalte forankringsseler. Det er en større risiko for feilmontering med beltesikring, men de fleste foreldre lærer seg raskt hvordan bilstolen skal monteres. Be om hjelp i en av våre mange butikker hvis du er usikker.

Barnas Hus selger flere bilstoler som kan brukes opp til rundt 6 år, deriblant Axkid Minikid, Axkid One (som festes med Isofix) og BeSafe Izi Plus.

Bakovervendte bilstoler godkjent opp til ca. 6 år