Påkledning

Barnehagestart

Hva trenger egentlig barnet til barnehagestart? Her finner du våre beste tips til hva som kan være lurt å ha når barnet begynner i barnehagen - alt fra påkledning og sko, barnehagesekk og hva barnet bør ha med i sekken, til sovestund og hvilke pleieprodukter barnet bør ha på plassen sin.

Her kan du laste ned hele Barnehageguiden i PDF-format

Tips til barnehagestart

For mange er det en viktig milepæl i livet når barnet skal starte i barnehagen. Den lille går fra å være hjemme med mor eller far hele døgnet til å nå skulle leveres i barnehagen mens mor og far er på jobb. Som forelder er du kanskje usikker på hvordan det er å ha barn i barnehagen, og hva som kreves og ønskes av dere. 

Hvordan kle barnet i barnehagen?

I barnehagen er barna mye ute og leker uansett vær. For at barnet skal trives, er riktig påkledning viktig så det ikke blir kaldt, vått eller for varmt. En god huskeregel er å følge trelagsprinsippet. Det vil si at man kler barnet i tre lag fra innerst til ytterst i klær som er best egnet for å holde det varmt og tørt.

Du kan lese mer om trelagsprinsippet her

Vurder påkledning til hvert enkelt barn ut fra hvor aktivt det er. Små barn sitter mer stille i sandkassen og trenger mer klær enn de som har begynt å løpe rundt. Noen barn svetter lettere enn andre, og noen barn tåler kulden bedre enn andre.

Tips!

• Jakker med fast hette og snor bør man unngå å bruke i barnehagen. Disse kan utgjøre en fare for barnet dersom barnet blir hengende fast. De fleste dresser og ytterjakker designet for barn har knapper på hetten.

• Barnet skal leke hele dagen, så det er viktig med komfortable klær det er lett å bevege seg i.

• Utedresser må ikke være for store, da kan det bli vanskelig for de minste å bevege seg.

• Skjerf egner seg ikke til bruk i barnehage. Bruk en hals eller buff.

• Merk alle klær med barnets navn. Klær som er merket kommer nesten alltid til rette.

Huskeliste over klær til barnehagen

Tips til soving i barnehagen

Hvor og hvordan er egentlig sovestunden i barnehagen? Når de minste barna starter i barnehagen er det fortsatt nødvendig at de sover noe i løpet av dagen. Hvordan barnehagene gjør dette varierer veldig. Noen har egne rom inne i barnehagen der barna sover, andre har bare mulighet til å la de sove ute i vogn. Det kan derfor variere hva dere trenger. Vi har likevel satt opp en liten huskeliste over hva dere kan trenge til sovestunden.

Husk å tilpasse soveklærne etter årstiden. Selv om det er kaldt ute, trenger som regel ikke barnet mer enn en tynn lue om det sover i en dunpose. 

Soving i barnehagen

Barnehagesekken

Når barnet ditt starter i barnehagen kan det være lurt med en sekk. Den første tiden blir nok sekken mest brukt til å frakte matpakker og klær frem og tilbake, men etter hvert skal barnet også bruke sekken når barnehagen skal ut på tur. Det er derfor viktig å tenke over at sekken dere kjøper skal vare i flere år og gjennom flere stadier. Hva man trenger å ha i sekken vil også variere ettersom barnet blir eldre.

Husk at:

• Sekken må ha regulerbare skulderstropper og et beltesystem som gjør at den kan festes rundt midjen og brystet.

• Sekken må ikke være for stor - det er små kropper vi har med å gjøre.

Barnehagesekk

Hvordan velge riktige sko?

Her til lands har vi mange årstider, og alle årstidene har sine krav til sko. Gjennom et barnehageår vil barnet derfor ha behov for alt fra joggesko og støvler, til vinterstøvler og innesko. Hvor i landet man bor har også stor betydning for valg av sko. På vestlandet er det naturlig at man har et større fokus på gummistøvler og støvler med fór, mens man lenger nord ofte har behov for varme og mer isolerende sko.

Hvordan velge riktige barnehagesko?

Sikring av barn i bil – også på korte turer!

Mange har barnehage i nærheten av der de bor, men likevel er det mange som kjører bil til barnehagen. Husk at det er like viktig å sikre barna i bilen når man skal kjøre en svipptur til barnehagen som på lengre turer.

Når barn begynner i barnehagen oppstår det ofte et behov for et nytt bilsete. Det finnes mange seter å velge mellom, men det viktigste er at du sikrer ditt barn i en bakovervent bilstol frem til barnet er ca. 4 år. Kom innom en Barnas Hus-butikk så hjelper vi med å finne det setet som passer dere aller best.

Sikring av barn i bil

Pleie til små barn

I tillegg til alt man trenger av klær og utstyr, så er det også et par ting man trenger til pleie og stell av barn i løpet av en dag. Som regel må foreldrene selv ha med bleier og pleieprodukter i barnehagen. 

Pleie til små barn