Påkledning

Hva betyr egentlig vannsøyle?

Du har sikkert hørt begrepet ‘vannsøyle’ dukke opp når du ser etter yttertøy til barnet. Men hva legger vi egentlig i begrepet?

Vannsøyle måler hvor vanntett et materiale er, og hvor høyt vanntrykk tekstilet tåler før vannet trenger igjennom. Trykket materialet utsettes for tilsvarer høyden på en søyle vann og måles gjerne i millimeter. Om materialet tåler trykket fra en 10 meter høy søyle, vil plagget dermed ha en vannsøyle på 10 000mm. Jo høyere tall, desto bedre vanntetthet.

Alt klassisk gummiregntøy til barn, regnes som 100% vanntett. Her er det slitestyrken til PU-materialet som har noe å si for hvor godt plagget holder og også hvor tørt barnet vil føle seg over lengre tid ute i regnet. Vannsøyle er dermed noe man stort sett måler på skallplagg. Skallplagg har en membran som gjør at de puster – de slipper luft ut, uten å slippe vann inn. Vanntettheten avhenger av kvaliteten på ytterstoffet og membranen. Kvaliteter som nylon og polyester har bedre vannmotstand enn naturmaterialer som bomull og ull. For at plagget skal være vanntett, er det også viktig at sømmer er teipet eller sveiset, og at plagget har en glidelås av god kvalitet. I tillegg vil bruk, bevegelse, åpninger, komposisjonen m.m. påvirke hvor vanntett plagget er.

Generelt sett, pleier vi å si at følgende gjelder for yttertøy fra Reflex:

3 000 mm – 5 000 mm: Tåler lett regn og yr
5 000 mm – 10 000 mm: Tåler moderat regn, lett trykk og normal daglig bruk
10 000 mm – 15 000 mm: Tåler mye regn, høyt trykk og røff bruk
15 000 mm – 20 000 mm: Tåler kraftig regn, ekstra høyt trykk og røff bruk

Reflex benytter Europeisk standard EN ISO 811:2018 for bestemmelse av motstand for vanngjennomtrengning i våre tekstiler. For hver sesong testes yttertøyet hos en uavhengig tredjepart for å sikre at kvaliteten er i henhold til våre krav.