home Meny close
menu Meny

HVA TRENGER EN NYFØDT AV KLÆR OG UTSTYR?

Dette trenger babyen – vi gir deg den komplette utstyrslisten til baby!

Det er tusen ting å tenke på og usikkerheten er stor, særlig for førstegangsforeldrene. Her er utstyrslisten og innkjøpstipsene til hva babyen trenger som gir dere noen bekymringer mindre! Hos Barnas Hus finner du alt utstyret babyen trenger som blant annet barnevogn, bilstol, bæreseler, klær, senger, babygym.

Barnet i magen vokser og tankene rundt hva babyen trenger surrer rundt i hodet. Som førstegangsforeldre er det mye nytt å tenke på. En ny, liten verdensborger trenger mye. Det kan være greit å identifisere behovene og begynne å lage lister slik at man kan fordele innkjøpene i graviditeten. Mye kan kjøpes brukt eller arves, og noe bør kjøpes nytt. Noe er nødvendig og noe er kjekt å ha. Vi har  utarbeidet noen tips som kan være til hjelp. Og etter noen runder med nyfødte babyer, er tipset som går igjen å ha fokus på hva som er praktisk i hverdagen!


Klær til nyfødt

Tenk praktisk når dere kjøper klær. Plagg som ikke må over hodet kan være lurt den første tiden. Pysjamaser med føtter holder små barneføtter varme selv om de sparker av seg dynen. Ull hjelper til å regulere babyens kroppstemperatur. Ullplagg fra innerst til ytterst anbefales til de minste gjennom de kaldere årstidene. Ingenting er koseligere enn hjemmestrikkede hentesett fra bestemor, men nydelige dresser og sett i ull finns også i butikkene. Barnas Hus anbefaler av sikkerhetsmessige grunner flere lag med ull fremfor tykke bobledresser i bilstolen. Selene kommer da tettere inntil barnets kropp, og det er veldig viktig for sikkerheten. Klær i ull er derfor ypperlige gavetips.

Når babyen er ute av magen, merker mange foreldre at det babyen faktisk har på seg mellom bleieskift og gulpeskift, er bodyer og strømpebukser. Body er babyplagget framfor noe! En body er praktisk fremfor gensere fordi de ikke glir opp over mage og rygg og dermed motvirker at babyen blir «mellombar». Og hvem syns det er behagelig å ligge på en krøllete genser? Husk at små babyer ligger mye, og klærne derfor bør være tilpasset det. Kraftige glidelåser og store hetter er kanskje heller ikke det optimale for en nyfødt. Kort oppsummert kan man si at bodyer og strømpebukser/myke bukser er det essensielle i babyen garderobe den første tiden.

Sikle-/gulpesmekker er en ting erfarne foreldre snakker varmt om – det kan spare dere for mange skift av bodyer eller gensere. Det er vanskelig å anslå et nøyaktig antall plagg man trenger i hver størrelse før man faktisk vet babyens lengde og vekt. Noen barn begynner med størrelse 50, mens andre så vidt bruker noen plagg i 56 før de går over på størrelse 62.

Den nyfødtes behov for klær avhenger litt av når på året det er født. Kort kan vi dele det opp slik:

8 anbefalinger til sommerbabyen:

–        5-7 bodyer i bomull/ull/bambus, både kort og lang erm

–        2-3 strømpebukser

–        4 pysjamaser

–        3-4 sparkebukser/bukser

–        Bomullsjakke

–        2 tynne bomullsluer

–        Sokker

–        Gulpesmekker

–        Tynn heldress

 

11 anbefalinger til vinterbabyen:

–        5-7 bodyer i ull

–        2-3 strømpebukser i ull

–        4-6 pysjamaser, gjerne i ull

–        3-4 sparkebukser/bukser

–        1-2 ulljakker

–        Ulldress til bruk i vogn og bilstol

–        Lue og votter i ull

–        Hals eller skjerf i ull

–        Ullsokker

–        Gulpesmekker, gjerne i ull

–        Myk ytterjakke


Barnevogn til baby

Å velge barnevogn er kanskje det vordende foreldre bruker mest tid på å vurdere og velge. Her er det viktig å ta utgangspunkt i egne behov: bor dere i byen eller på landet, kjører dere mye bil eller kollektivt, går dere mye tur i skog og mark? Vi anbefaler dere å ta Vognvelgeren til Barnas Hus. Den gir dere flere alternativer som kan passe for dere, basert på kriterier som er viktige for dere. Vogn er også av de produktene som man kan kjøpe brukt.

Huskeliste:

–        Barnevogn med babybag

–        Regntrekk

–        Insektsnetting

–        Koppholder

–        Solskjerming til vogn

–        Varm vognpose

–        Liten dyne og dynetrekk, eventuelt tynn vognpose

–        Stelleveske med stellematte

–        Ullteppe

–        Helseteppe

–        Lammeskinn til vogn

–        Vognleke

Les mer HER om hvordan dere velger riktig barnevogn til babyen, eller se hele vårt utvalg av vogner HER.


Baby i bil – hva slags bilstol trenger babyen?

Mye av det babyen trenger kan kjøpes brukt. Det er imidlertid en ting ekspertene hos Barnas Hus mener må kjøpes nytt, og det er bilstol. En trygg bilstol er det viktigste kjøpet vordende foreldre gjør. Kjøper man en brukt bilstol kan man ikke være sikker på historikken og tidligere bruk. Dette må man også være oppmerksom på om man kjøper fra kjente. Skader på et brukt sete kan være vanskelige å se. Bilstoler eldre enn 5 år bør ikke benyttes da isoporen og plasten som benyttes kan forringes.

Når barnet sitter i bilstolen er det svært viktig at selene ligger tett inntil barnets kropp. Det skal ikke være mulig å få mer enn en finger inn under beltet. Vinter og tykke klær er derfor en utfordring. Et tips fra Kristine, kategorisjef for vogn og bilstol i Barnas Hus, er å bruke en bilstolpose til babyen om vinteren. Den er god og varm og babyen trenger kun inneklær i posen. Et baksetespeil så dere kan se babyen fra forsetet kan også være smart.

Huskeliste bilstol til baby:

–        Babybilstol

–        Bilstolpose

–        Baksetespeil

–        Solbeskyttelse til bilvindu

Les mer HER om hvordan dere velger riktig bilstol til babyen, og se hele vårt utvalg av babybilstoler HER


Hva trenger babyen hjemme?

Vel hjemme fra sykehuset er det noen hjelpemidler man raskt er glade for å ha på plass. Mange har kjent på følelsen av «hvor skal vi legge babyen når vi ikke har den rullende plastsengen?». Vippestolen er av de produktene «alle» har og bruker flittig.

En babygym, det vil si et teppe som har bøyler med leker over seg, har babyen glede av ofte tidligere enn man tror. For mange små er babygymmen stedet for deres første lekestund med morsomme figurer, spennende lyder, forskjellige teksturer å kjenne på og ikke minst speil å se seg selv i. En babygym kan gi mye glede i lang tid.

Såkalte babynest har blitt veldig populære de siste årene. Dette er «reder» med en myk og beskyttende kan som man kan bruke i for eksempel i sofaen mens babyen er helt liten. Redet blir en beskyttet og kjent plass for den lille.

Har babyen søsken så anbefaler vi at babyen får sin egen lekegrind. Med bunnen på øverste nivå blir lekegrinden en sikker sone for den lille babyen og beskytter den fra storesøskens kanskje litt intense interesse og lek.

–        Vippestol

–        Babygym

–        Gymmatte

–        Babynest

–        Rangle eller leke for de aller minste

–        Lekegrind i familier med flere barn


Bæresele eller bæresjal

Å bære babyen i en bæresele eller sjal, gir en helt spesiell kontakt med babyen, og det gir babyen en unik trygghetsfølelse å ligge tett inntil og føle mor og fars hjerteslag. Vi anbefaler at dere prøver bæreseler og sjal for å se hvilke dere føler passer deres kropp og hvilke dere føler er enkle å ta på.


Stelle og bade baby

Det kan være lurt å ha det du trenger i nærheten av stelleplassen. Sørg derfor for praktisk oppbevaring av bleier, kluter, salver osv på stelleplassen. Dere bør kunne få tak i alt med en hånd. De andre hånden må være på babyen! Gjør stellestunden til en hyggelig stund. Mange babyer syns det er deilig å ligge å sprelle litt uten klær, og lufttørking når man skifter bleie kan bidra til å hindre og lindre såre stumper. En leke eller uro kan være fint å ha på stelleplassen.

–        Badebalje

–        Stellebord eller stellematte

–        Bleier

–        Bleiebøtte og refiller til bleiebøtte

–        12-20 vaskekluter – gjerne ulik farge til ansikt og rumpe

–        10-15 gulpekluter

–        2-3 badehåndklær, gjerne med hette

–        3-4 frottehåndklær til stellematte (lurt å ha veldig lett tilgjengelig om babyen tisser etter å ha fått av seg bleien eller bæsjebleia er overfylt)

–        Zinksalve og badeolje, eventuelt mild lotion og badesåpe

–        Febertermometer

–        Neglesaks til barn

–        Badeleke


Amme og spise

På vinteren er det lurt å bruke ammeinnlegg i ull eller en amme-bh i ull for å forebygge brystbetennelse. Ønsker man at babyen skal ta smokk, kan det være lurt å kjøpe inn 3-4 forskjellige typer i stedet for mange like. Det varierer veldig fra baby til baby hvilken smokk de liker, og det er vanlig at man må prøve flere for å få dem til å ta smokk. Mange nyfødte foretrekker smokker i naturgummi (latex) fremfor silikon, da disse er mykere. Tenk også på hvor stor smokken er. Nyfødte har små ansikt, så det lønner seg å velge de minste modellene. Man blir ofte tørst når man ammer. Derfor kan det være lurt å ha vannflaske lett tilgjengelig.

–        2-3 amme-bh’er

–        2-3 ammetopper

–        4-6 ammeinnlegg i ull til vinterstid

–        Engangs ammeinnlegg

–        Ammepute

–        Krem til såre brystvorter

–        Brystpumpe

–        Brystskjold

–        1-2 tåteflasker (kjøp flere ved behov)

–        Smokker

–        Små kopper til nedfrysning av morsmelk

–        Skje, liten kopp eller sprøyte til tran/d-vitamindråper

–        6-10 siklesmekker

Flaskemating

Mange bestemmer seg før barnet kommer at de ikke vil amme og heller mate med flaske, og mange opplever at de rett og slett ikke har nok brystmelk til at babyen blir mett. Da er flaske og morsmelkerstatning et godt alternativ. Det kan da være lurt å kjøpe inn noen forskjellige flasker/tuter i stedet for en hel kolleksjon fra et merke. Det kan variere veldig fra barn til barn hvilken flaske de tar. De fleste tar ikke hva som helst, og det er dumt å ha brukt en formue på flasker man ikke får brukt. Erfarne flaskemødre i Barnas Hus har noen tips de mener letter hverdagen veldig for flaskeforeldre og som man bør investere i:

–        Flaskesterilisator

–        Flaskevarmer

–        Doseringsbeholder for morsmelkerstatning


Seng til baby

Sove og kose

Nyfødte er vant til å ha det lunt i mors mage. En vugge eller kurv kan derfor være et godt alternativ som soveplass for den nyfødte. For å minske risikoen for krybbedød er det anbefalt at babyen får en ny madrass. Brukte madrasser kan inneholde rester fra oppkast og urin fra tidligere barn. Seng eller vugge er ting som absolutt kan kjøpes brukt, men madrassen kan det være verdt å kjøpe ny. Lammeskinn er fint å bruke på soveplassen fordi det er isolerende om vinteren og svalende om sommeren. Dynen til babyen bør være i dun, fiber eller silke. Unngå for mye lys og lyd ved mating og skifting nattestid. Les mer om Trygt sovemiljø her.

Barnas Hus anbefaler

–        2-3 helsetepper

–        1 ullteppe til vinterbaby

–        Seng (sprinkelseng eller vugge/kurv)

–        Madrass (ny madrass er tryggest for babyens helse)

–        2 tisselaken (for å beskytte madrassen mot gulp, oppkast og urin)

–        2-3 laken

–        Dyne sprinkelseng 80*100

–        Eventuelt dyne til vugge/kurv 65*80

–        2-3 dynetrekk

–        Lammeskinn

–        Shampo til vask av lammeskinn

–        Babycall, gjerne med video

–        Nattlampe